Volite li polpete, ćufte i mesne okruglice općenito, svidjet će vam se recepta za talijanski specijalitet koji nosi naziv mondeghili, a poznate su i kao milanske mesne okruglice. Kao i u slučaju mnogih drugih starinskih jela, ne postoji točan recept za ove mekane i sočne okruglice, ali izvorno su se radile od ostataka kuhanog mesa ili pečenja.
U milanskom rječniku iz 1839. opisane su kao vrsta mesnih okruglica napravljenih od mesa, kruha, jaja i sličnih sastojaka, od 2008. godine su službeno priznate kao milansko jelo, ali originalno uopće nisu iz Milana, nego iz Španjolske.
Tijekom 160 godina španjolske dominacije (od polovice 16. pa do početka 18. stoljeća), stanovnici Milana su zavoljeli španjolske mesne okruglice i naučili ih raditi, a svoj pečat jelu dali su kroz slasnu nadopunu popisa sastojaka: mondeghili, naime, sadrže parmigiano reggiano i vrhunsku mortadelu. Sad vam je jasno zašto se smatraju specijalitetom, zar ne?
Još ih neke stvari razlikuju od ostalih vrsta mesnih okruglica, a to je dodatak kuhanog krumpira koji u nekim receptima mijenja kruh (tako je i u slučaju ovoga koji slijedi), a zgodna razlika je i prženje na maslacu, koje im daje profinjeniji okus. Neki ih kuhari vole poslužiti s umakom od rajčice, no drugi ih nude s malo majoneze. Mi se, pak, kladimo da bi bile super uz pire i salatu.
Milanske mesne okruglice
Sastojci:
200- 350 g kuhane ili pečena teletina ili junetina
100 g krušnih mrvica ili ribanog starog kruha
100 g maslaca
2 kuhana krumpira
2 jaja
mortadela (po ukusu)
parmigiano reggiano
muškatni oraščić
svježi peršin
korica limuna
sol, papar
Priprema:
Meso grubo nasjeckajte ili sameljite s nekoliko kriški mortadele pa ih stavite u zdjelu. Dodajte nekoliko šaka ribanog parmigiana, zgnječeni krumpir, malo muškatnog oraščića, ribane korice limuna te sol i papar. Zatim razbijte jaja i miješajte dok se ne sjedini.
Oblikujte okruglice pa ih uvaljajte u krušne mrvice i pržite ih na otopljenom maslacu dok ne postanu zlatne i hrskave.
Izvadite ih na tanjur obložen kuhinjskim papirom i poslužite vruće.