Burek je, nema nikakve sumnje, najpopularnija slana pita na ovim prostorima, no u Bosni i Hercegovini, osobito u Sarajevu i okolici, ima oštru konkurenciju. Ne, ne mislimo na sirnicu i nećemo se upuštati u rasprave te vrste. Mislimo na sarajevsku kljukušu.
Riječ je o starinskom jelu nalik na talijansko jelo scarpaccia kojim su, sudeći po društvenim mrežama, donedavno svi bili opsjednuti (ma znate ono kad se naribaju tikvice i krumpiri, pa se pomiješaju s brašnom i još par sastojaka te zapeku u tankom sloju). Uh, koliko smo sad gurmana iz BiH naljutili ovom usporedbom? Nema veze, preživjet će kao što su preživjeli i svađu burek/sirnica.
Puno je važnije uvjeriti vas da je ovo jelo zaista dobro i ukusno te da ga se isplati napraviti. Vrlo je ekonomično, priprema je jednostavna, riječ je o još jednoj divnoj slanoj piti iz BiH... treba li vas više uopće nagovarati?
Sarajevska kljukuša
Sastojci:
2 kg krumpira
200 g brašna
150 ml ulja
2 luka
1 prašak za pecivo
maslac
jogurt, vrhnje ili kiselo lijeko za posluživanje
sol, papar
Priprema:
Krumpir sitno narežite na kockice ili ga krupno naribajte. Ostavite ga kratko da pusti višak tekućine i zatim ga dobro ocijedite.
Krumpiru dodajte sitno nasjeckan luk, brašno, prašak za pecivo, ulje, sol i papar pa sve dobro izmiješajte kuhačom ili rukama.
Prebacite smjesu u nauljenu posudu za pečenje pa pecite na 250 stupnjeva Celzija oko 20 minuta sata, zatim je premažite maslacem i vratite u pećnicu na dodatnih 10 minuta, odnosno dok kljukuša ne dobije lijepu zlatnožutu boju.
Još vruću pitu narežite na komade i poslužite uz vrhnje, jogurt ili kiselo mlijeko.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....