StoryEditorOCM
Savjetitajna formula

Pizzajoli se kunu u ovaj trik, jedan neočekivani sastojak običnu pizzu pretvara u gurmansko remek-djelo. Isprobajte!

Piše N. A.
4. veljače 2025. - 16:12

Med - sastojak koji rijetko povezujemo s pizzom - postao je tajna formula mnogih vrhunskih pizzajola diljem svijeta. Ovaj slatki dodatak može transformirati običnu domaću pizzu u gurmansko remek-djelo, a najbolje od svega je što ga vjerojatno već imate u svojoj kuhinji.

Stručnjaci iz Dogtown Pizza otkrili su da med dodaje pizzi potpuno novu dimenziju okusa. Posebno dobro se slaže s pikantnim sastojcima poput pepperoncina i ljutih kobasica, stvarajući savršenu ravnotežu slatkog i pikantnog.

Kako i kada dodati med

Med se najbolje dodaje nakon pečenja, dok je pizza još vruća. Tanki sloj meda koji se lagano prelijeva preko pizze omogućuje da se svi okusi savršeno povežu.

Za cijelu pizzu potrebno je koristiti samo malu količinu od jedne do dvije žličice meda, koji se nanosi u tankom sloju kružnim pokretima, pri čemu treba paziti da se izbjegne prekomjerno doziranje koje bi moglo preplaviti ostale okuse.

image
/Shutterstock

S čime se najbolje slaže?

Med se izvrsno slaže s pikantnim pepperonijem, odlično nadopunjuje pizzu s gorgonzolom, savršeno se kombinira s dimljenom šunkom i rukolom, te stvara odličan spoj s ljutim papričicama.

Preporučuje se izbjegavanje kombinacije meda s pizzama od morskih plodova, kao i s pizzama koje sadrže previše različitih sastojaka ili već imaju slatke umake.

Iskusni pizzajoli savjetuju korištenje kvalitetnog, lokalnog meda, te preporučuju eksperimentiranje s različitim vrstama meda poput bagrema, kestena i livadnog meda. Također naglašavaju važnost dodavanja meda neposredno prije posluživanja, a posebno ističu kako kombiniranje meda s malo maslinovog ulja može stvoriti savršen preljev.

Zašto ovo funkcionira?

Tajna uspjeha ove naizgled neobične kombinacije leži u znanosti okusa. Med ne samo da balansira pikantne i slane okuse, već također poboljšava teksturu kore, naglašava prirodne okuse sastojaka, stvara kompleksniji okusni profil i dodaje blagi kontrast koji aktivira više okusnih receptora.

Med je postao toliko popularan dodatak pizzi da ga mnoge poznate pizzerije već standardno nude kao opciju. Neki ga čak integriraju direktno u svoje signature recepte, stvarajući jedinstvene kombinacije koje oduševljavaju gurmane.

Sljedeći put kad pripremate pizzu kod kuće, nemojte se bojati eksperimentirati s ovim neobičnim sastojkom. Možda baš med bude taj sastojak koji će vašu pizzu podići na potpuno novu razinu.

1. Pikantna pizza s medom i pepperonijem

image
/Shutterstock

Sastojci:

300g brašna za tijesto

7g suhog kvasca

180ml mlake vode

2 žlice maslinovog ulja

1 žličica soli

200g umaka od rajčice

250g mozzarelle

100g pikantnog pepperonija

2 žličice meda od bagrema

Svježi bosiljak

Priprema:

Zamijesite tijesto i ostavite da odmara 1 sat

Razvaljajte tijesto u krug promjera 32cm

Premažite umakom od rajčice

Posložite naribanu mozzarellu i pepperoni

Pecite na 250°C oko 12 minuta

Nakon pečenja prelijte tankim slojem meda

Ukrasite svježim listićima bosiljka

2. Pizza s gorgonzolom i orasima

image
/Shutterstock

Sastojci:

300g brašna za tijesto

7g suhog kvasca

180ml mlake vode

2 žlice maslinovog ulja

1 žličica soli

150g gorgonzole

150g mozzarelle

80g mljevenih oraha

2 žličice kestenovog meda

Svježi ružmarin

Priprema:

Pripremite tijesto prema osnovnom receptu

Razvaljajte u željeni oblik

Premažite maslinovim uljem

Rasporedite izmrvljenu gorgonzolu i mozzarellu

Pecite 10-12 minuta na 250°C

Pospite mljevenim orasima

Prelijte kestenovim medom

Ukrasite svježim ružmarinom

3. Pizza s pršutom i rukolom

image

Pizza with Parma ham and arugula

/Shutterstock

Sastojci:

300g brašna za tijesto

7g suhog kvasca

180ml mlake vode

2 žlice maslinovog ulja

1 žličica soli

200g umaka od rajčice

250g mozzarelle

100g pršuta

100g svježe rukole

2 žličice livadnog meda

50g parmezana

Maslinovo ulje za prskanje

Priprema:

Napravite tijesto i ostavite da se diže

Razvucite tijesto u tanki krug

Premažite umakom i složite mozzarellu

Pecite 10 minuta na 250°C

Izvadite iz pećnice i odmah složite pršut

Pospite svježom rukolom

Prelijte medom i pošpricajte maslinovim uljem

Naribajte parmezan prije posluživanja

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. veljača 2025 16:18