
Med - sastojak koji rijetko povezujemo s pizzom - postao je tajna formula mnogih vrhunskih pizzajola diljem svijeta. Ovaj slatki dodatak može transformirati običnu domaću pizzu u gurmansko remek-djelo, a najbolje od svega je što ga vjerojatno već imate u svojoj kuhinji.
Stručnjaci iz Dogtown Pizza otkrili su da med dodaje pizzi potpuno novu dimenziju okusa. Posebno dobro se slaže s pikantnim sastojcima poput pepperoncina i ljutih kobasica, stvarajući savršenu ravnotežu slatkog i pikantnog.
Kako i kada dodati med
Med se najbolje dodaje nakon pečenja, dok je pizza još vruća. Tanki sloj meda koji se lagano prelijeva preko pizze omogućuje da se svi okusi savršeno povežu.
Za cijelu pizzu potrebno je koristiti samo malu količinu od jedne do dvije žličice meda, koji se nanosi u tankom sloju kružnim pokretima, pri čemu treba paziti da se izbjegne prekomjerno doziranje koje bi moglo preplaviti ostale okuse.
S čime se najbolje slaže?
Med se izvrsno slaže s pikantnim pepperonijem, odlično nadopunjuje pizzu s gorgonzolom, savršeno se kombinira s dimljenom šunkom i rukolom, te stvara odličan spoj s ljutim papričicama.
Preporučuje se izbjegavanje kombinacije meda s pizzama od morskih plodova, kao i s pizzama koje sadrže previše različitih sastojaka ili već imaju slatke umake.
Iskusni pizzajoli savjetuju korištenje kvalitetnog, lokalnog meda, te preporučuju eksperimentiranje s različitim vrstama meda poput bagrema, kestena i livadnog meda. Također naglašavaju važnost dodavanja meda neposredno prije posluživanja, a posebno ističu kako kombiniranje meda s malo maslinovog ulja može stvoriti savršen preljev.
Zašto ovo funkcionira?
Tajna uspjeha ove naizgled neobične kombinacije leži u znanosti okusa. Med ne samo da balansira pikantne i slane okuse, već također poboljšava teksturu kore, naglašava prirodne okuse sastojaka, stvara kompleksniji okusni profil i dodaje blagi kontrast koji aktivira više okusnih receptora.
Med je postao toliko popularan dodatak pizzi da ga mnoge poznate pizzerije već standardno nude kao opciju. Neki ga čak integriraju direktno u svoje signature recepte, stvarajući jedinstvene kombinacije koje oduševljavaju gurmane.
Sljedeći put kad pripremate pizzu kod kuće, nemojte se bojati eksperimentirati s ovim neobičnim sastojkom. Možda baš med bude taj sastojak koji će vašu pizzu podići na potpuno novu razinu.
1. Pikantna pizza s medom i pepperonijem
Sastojci:
300g brašna za tijesto
7g suhog kvasca
180ml mlake vode
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica soli
200g umaka od rajčice
250g mozzarelle
100g pikantnog pepperonija
2 žličice meda od bagrema
Svježi bosiljak
Priprema:
Zamijesite tijesto i ostavite da odmara 1 sat
Razvaljajte tijesto u krug promjera 32cm
Premažite umakom od rajčice
Posložite naribanu mozzarellu i pepperoni
Pecite na 250°C oko 12 minuta
Nakon pečenja prelijte tankim slojem meda
Ukrasite svježim listićima bosiljka
2. Pizza s gorgonzolom i orasima
Sastojci:
300g brašna za tijesto
7g suhog kvasca
180ml mlake vode
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica soli
150g gorgonzole
150g mozzarelle
80g mljevenih oraha
2 žličice kestenovog meda
Svježi ružmarin
Priprema:
Pripremite tijesto prema osnovnom receptu
Razvaljajte u željeni oblik
Premažite maslinovim uljem
Rasporedite izmrvljenu gorgonzolu i mozzarellu
Pecite 10-12 minuta na 250°C
Pospite mljevenim orasima
Prelijte kestenovim medom
Ukrasite svježim ružmarinom
3. Pizza s pršutom i rukolom
Sastojci:
300g brašna za tijesto
7g suhog kvasca
180ml mlake vode
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica soli
200g umaka od rajčice
250g mozzarelle
100g pršuta
100g svježe rukole
2 žličice livadnog meda
50g parmezana
Maslinovo ulje za prskanje
Priprema:
Napravite tijesto i ostavite da se diže
Razvucite tijesto u tanki krug
Premažite umakom i složite mozzarellu
Pecite 10 minuta na 250°C
Izvadite iz pećnice i odmah složite pršut
Pospite svježom rukolom
Prelijte medom i pošpricajte maslinovim uljem
Naribajte parmezan prije posluživanja
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....