Gulaš je jelo koje nema sezonu. Jede se s guštom u svako doba godine, a posebno paše kad su dani hladni i tmurni. Svaki zalogaj toga gustog i krepkog jela pravi je užitak, a kad ga se dobro najedemo, možemo biti sigurni da ćemo dugo biti siti.
No, pravi izazov je napraviti gulaš koji je baš onakav kakav treba biti – uz gust toć, bogat okusima, a meso tako mekano da se topi u ustima. Ako mislite da već znate sve trikove, možda vas iznenadi da uvijek postoji prostora za poboljšanje! Evo nekoliko ključnih savjeta i recept uz koji ćete pripremiti gulaš iz snova.
1. Odaberite pravi komad mesa
Kad se radi o savršenom gulašu, zaboravite na "fit" meso. Mršavi komadići bez masti i žilica možda su dobri za šnicele, ali za gulaš vam trebaju sočni dijelovi. Kvalitetna junetina je bez premca najbolji izbor, a najbolji komadi mesa za gulaš su oni s masnoćom i žilicama koje često nepravedno odstranjujemo. Pozicije mesa poput vrata, lopatice, plećke ili koljenice daju gulašu onu teksturu od koje vam se prsti lijepe, a nepce pjeva od sreće.
Tommy nudi 100 posto hrvatsku junetinu i još je jednom potvrdio titulu omiljenog trgovačkog lanca među hrvatskim kupcima, pri čemu se izdvaja kao najbolji u kategorijama mesa i mesnih prerađevina.
2. Strpljenje je ključ savršenstva
Gulaš se ne kuha na brzinu, stoga zaboravite na instant rješenja. Dobar gulaš traži vrijeme i pažnju u svakoj fazi. Meso se prvo mora lijepo prepržiti, najbolje na svinjskoj masti. Mast daje onu punoću okusa koju ulje jednostavno ne može nadmašiti. Važno je da meso pržite u serijama kako bi dobilo lijepu, zlatnosmeđu koricu sa svih strana. To je tajna okusa!
Tek nakon što ste lijepo zapekli meso, vrijeme je za luk. I ovdje nema žurbe. Luk se mora pirjati dok ne postane mek i zlatnosmeđ, gotovo do točke kad se "raspadne". To je ono što će dati gustu, bogatu teksturu gulašu. Nipošto nemojte brzati s dodavanjem sastojaka, pustite da se svaki od njih obradi onoliko koliko mu treba.
3. Dobro ga začinite
Klasični začini za dobar gulaš uključuju mljevenu slatku papriku, lovorov list, kim i papar u zrnu. Tajni trik? Prije nego što krenete s kuhanjem, utrljajte papriku u meso - tako ćete pojačati okus. Ne zaboravite ni na češnjak, a ako volite nešto "egzotičnije", dodajte grančicu timijana. Ako volite eksperimentirati, možete dodati i malo ljutine poput čilija ili tabasca, a Worcestershire ili soja umak mogu pridonijeti onom dubokom sočnom okusu.
4. Povrće? Da, ali u pravo vrijeme!
Još jedna česta pogreška kod pripreme gulaša je dodavanje povrća u isto vrijeme kad i meso. Nemojte to raditi! Povrće poput mrkve, krumpira, celera ili graška dodajte tek nakon što meso i luk dobro odrade svoje. Povrće se kuha puno brže, pa ako ga stavite prerano, riskirate da se prekuha i raspadne.
5. Bonus trikovi za savršen okus
Nakon što je gulaš gotov, nemojte ga odmah poslužiti. Najbolje će ispasti uz "tajni" dodatak na samom kraju... Prije nego ga skinete s vatre, kušajte i prilagodite začine. Ako ste koristili rajčicu (konzervu ili pastu), gulaš može biti previše kiseo. U tom slučaju, dodajte malo šećera kako biste balansirali okus. Ali nemojte pretjerivati – ako ste stavili puno mrkve, možda šećer neće ni trebati. A što ako je gulaš bljutav, ali ne i neslan? Dodajte malo octa ili limunova soka kako biste osvježili okus. To je mali trik koji mnogi zanemaruju, ali čini veliku razliku.
6. Pravilno narezivanje mesa
Velika pogreška koja može uništiti gulaš je način na koji režete meso. Ako su komadići premali, iz njih će iscuriti svi sokovi tijekom dugog kuhanja, a ostat će vlaknasti i suhi. Narežite meso na veće kocke, pa će ostati sočno i bogato okusom.
Preporučuje chef Fabricio Vežnaver (Tommy)
Gulaš s makarunima (Šporki makaruni)
Sastojci za umak:
3 kom crvenog luka
2 mrkve
sol, papar
maslinovo ulje
češnjak
2 dcl crvenog vina
1 kg juneće lopatice
3 dcl pasirane rajčice
Sastojci za makarune:
0.5 glatkog brašna
0.5 dcl ulja
1 žutanjak
2 dcl vode
sol
Priprema:
Nasjeckajte meso na kockice. Na ulju pirjajte sitno nasjeckani luk i češnjak pa dodajte mrkvu i meso. Kad se meso zapeče podlijte crnim vinom, posolite i popaprite. Kad alkohol ispari, dodajte pasiranu rajčicu i zalijte vodom da prekrije sastojke. Kuhajte oko dva i pol sata, podlijevajući vodom po potrebi, dok meso ne omekša.
Za makarune zamijesite tijesto od brašna, ulja, jaja i vode. Kad odstoji sat vremena, tijesto podijelite na manje dijelove pa ih uvaljajte u dugi valjak debljine prsta. Pospite ga brašnom pa režite na komadiće veličine 1 cm. Štapić za ražnjiće utisnite u pobrašnjenu stranu tijesta, spojite ga pa lagano provaljajte među dlanovima na dužinu otprilike 4 prsta. Oblikovane makarune pospite brašnom i pustite da se malo prosuše prije kuhanja. Kuhajte ih u kipućoj slanoj vodi 6-7 minuta. Procijedite i odmah dodajte u gulaš.