Mozaik Showbizz

ŽIVOT VEĆI OD FILMA

Sjećate ga se iz 'Sivog doma'? Umro glumac Miša Janketić, srbijanski mediji pišu o njegovom tragičnom djetinjstvu, ali i kako je romantično osvojio svoju sarajevsku balerinu

ŽIVOT VEĆI OD FILMA

Srbijansku kazališnu, tv i filmsku publiku pogodila je vijest da je u 80. godini preminuo glumac Mihailo Miša Janketić, voljen i među najširem gledateljstvu po ulogama u serijama "Otpisani", "Salaš u Malom Ritu", "Sivi dom", javio je Blic.

Životna priča ovog glumca dostojna je filmskog scenarija. Baš kao što je igrao ulogu Belog, odgajatelja iz "Sivog doma", kultne serije iz 80-ih, Janketić je i sam odrastao kao siroče.

Janketiću je, naime, ubijen otac partizan, a kasnije su mu i majku ubili četnici.

Nemalo puta glumac je o svom traumatičnom djetinjstvu otvoreno i iskreno pričao.

"Majka je rаdilа nа pošti. Ubrzo su je počeli pozivаti u komаndu. Prepoznаo ju je četnički glаvаr, pop Mаcа. Nekаdа su zаjedno išli u gimnаziju. Pop Mаcа je u Pljevljimа pronаšаo još nekoliko pаrtizаnskih ženа. I one su morаle odlаziti u komаndu.

Jednom kаdа se spremаlа nа sаslušаnje, rekla mi je:­ 'Cile, mene će ubiti, sestru Milenu ostаvljаm tebi u аmаnet. Čuvat ćeš je i štititi, ti si sad muškа glаvа' - ispričao je glumac u jednom od brojnih intervjua, u kojima je vrlo otvoreno govorio o zvjerstvima zbog kojih je nestala njegova obitelj.

Skrio se u kazalište

O strašnim događajima u svom djetinjstvu i ovo rekao:

"Kad čovjek počne život u tragediji, onda u mladosti stekne užasan strah. Teško je s tim živjeti i kazalište je bilo idealno mjesto da oporavim svoju duhovnost, da se rasteretim i da se, da budem patetičan, na neki način skrijem od surovosti života.

Tako sam ja u kazalištu pronašao životni put, ostvarujući svoje uloge i usporedno s tim, stvarajući svoju obitelj. Zapravo, sa svoje četvoro djece, uspio sam vratiti moju mrtvu familiju. Čak sam im davao i ta imena, jer sam smatrao da su moja djeca bila dug prema nestaloj obitelji...".

U raskošnoj karijeri Miša Janketić odigrao je preko stotinu uloga u kazalištu, bio je dobitnik svih najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja, Dobričinog prstena, Oktobarske nagrade, četiri Sterijine nagrade, Nagrade "Pavle Vujisić“ za životno djelo.

Radio je i kao profesor glume na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.

Iza sebe je ostavio neutješnu obitelj, suprugu Svjetlanu, poznatu balerinu, i četvoro djece, sinove Radomira i Marka, te kćeri Ivu i Milicu.

"Zaista ne mogu govoriti, razumite me, ništa ne mogu komentirati" - uzvratila je uplakana balerina Iva Janketić, kad su je nazvali novinari "Blica".


Miša Janketić uživao je u skladnom braku s balerinom i glumicom Svjetlanom Knežević. Od nje je bio stariji 12 godina, a početaku njihove ljubavne priče također je bio romantičan i "filmski".

"Svjetlana je bila vrlo mlada kada smo se sreli u Sarajevu. Imala je 16, a ja 28 godina. Bila je veoma lijepa. I dan danas je lijepa. Bila je zaljubljena u drugog mladića. Tada sam bio zreo čovjek, dosta rano sam djelovao autoritativno.

Bila je shrvana prekidom veze, pa sam je tješio. Govorio sam joj se se ne sekira, da ću se, kad odraste, ja oženiti!

Baš je tako bilo. Kad je imala 22 godine, otišao sam u Sarajevo i oženio je. Održao sam obećanje.

U međuvremenu je bilo nekih malih pjesmica i nekih pisama, jer tada je pohađala baletnu školu u Sankt Petersburgu, a ja sam bio ovdje. I, eto, tako, i tu prođe 40 godina..." - kroz smijeh je ispričao glumac početak najljepšeg poglavlja svog života. 

 

Naslovnica Showbizz