Mozaik Showbizz

Prva polufinalna večer

Imamo finaliste: naša novinarka iz prve ruke javlja dojmove s Eurosonga, evo tko je proglašen 'najzabavnijim' i koje su se države plasirale

Prva polufinalna večer

Deset zemalja večeras je prošlo u finale Eurosonga, a među njima su se našli i naši susjedi Srbi i Slovenci. Razloga za zadovoljstvo imaju i predstavnici Grčke, Bjelorusije, Cipra, Estonije, Češke, Australije, Islanda te San Marina.

 

Ovogodišnje, 64. izdanje natjecanja za pjesmu Europe započelo je nastupom prošlogodišnje pobjednice Nette koja je rasplesala ne samo publiku u dvorani već i onu u backstageu, odnosno zapozorju. Led u natjecateljskom dijelu programa probila je predstavnica Cipra sa svojom "Replay", a nakon nje na pozornicu su stigli naši susjedi Crnogorci D Mol s pjesmom "Heaven" te Finci (Darude feat. Sebastian Rejman - "Look away").

'Kad imaš Eurosong u 8, a dogovor sa đavlom u 9': predstavnice Poljske šokirale publiku, kažu da izgledaju 'poput sekte', jedan je detalj naročito isprepadao okupljene

- Čekajte Poljsku, oni su jako zabavni - govori nam volonter, jedan od njih čak pet tisuća, koji je sjedio do nas, a koji se za pomoć u organizaciji natjecanja odlučio jer to bio jedini način da ne mora kupiti kartu.

- Karte su jako skupe i zaključio sam - sada imam pedeset godina, a Eurosong se u Izraelu održava svako dvadeset godina (natjecanje se 1979. i 1999. godine održalo u Jeruzalemu op.a.). Neću moći volontirati kad mi bude sedamdeset pa zašto ne sada? Ovdje se radi od ujutro do navečer i mogu pogledati sve nastupe - iskreno će Izraelac Gur Rosen.

Ipak, Poljaci (Tulia - "Fire of Love") se naposljetku nisu uspjeli izboriti za finale. Više uspjeha imala je Slovenija (Zala Kralj i Gašper Šantl - "Sebi") koja je nastupila nakon njih.

Uslijedile su izvedbe Češke (Luke Mallari - "Friend of a friend"), Mađarske (Joci Papai - "Az en apam"), Bjelorusije (ZENA "Like It"), Srbije (Nevena Božović "Kruna"), Belgije (Eliot "Wake up"), Gruzije (Oto Nemsadze - "Keep On Going") te Australije (Kate Miller-Heidke "Zero Grounding") čija se predstavnica istaknula zanimljivom scenografijom.

Priličnu pažnju izazvao je i nastup Islanđana Hatari ("Hate will prevail"), a njihov frontmen spremno nam je pozirao prije nastupa.

Večeras su zapjevali i predstavnici Estonije (Victor Crone - "Storm"), Portugala (Conan Osiris "Telemoveis"), Grčke (Katerine Duska "Better Love"), San Marina (Serhat "Say Na Na Na").

Nakon što je svih sedamnaest izvođača predstavilo svoje zemlje, na pozornicu je izašla transeksualna glazbenica Dana International koja je pobjedu na Eurosogu odnijela 1998. godine, a večeras je pjesmom "Just the way you are" Bruna Marsa poslala poruku o slavljenju različitosti.

Naslovnica Showbizz