Mozaik Showbizz

Slažu li se jetrve?

Kraljevske nevjeste nekad i sad: evo što Sarah Ferguson kaže o odnosu Kate i Meghan, koliko je to podsjeća na nju i Dianu

Slažu li se jetrve?
Sarah i Diana na skijanju u vrijeme kad su bile kraljevske nevjeste
Sarah i Diana na skijanju u vrijeme kad su bile kraljevske nevjeste
Kate i Meghan na Božić prošle godine
Kate i Meghan u Wimbledonu u srpnju prošle godine
Sarah Ferguson na vjenčanju svoje kćerke, princeze Eugenie, u listopadu prošle godine

Već mjesecima svi koje zanima britanska kraljevska obitelj prate što se piše o odnosu jetrva Kate i Meghan, navodnim lošim odnosima i suparništvu dviju vojvotkinja, supruga prinčeva Williama i Harryja. O tome je u otvorenom pismu u magazinu Hello!, u okviru njihove kampanje koja promiče internetsku pristojnost i ljubaznost, progovorila i bivša kraljevska nevjesta, Sarah Ferguson.

Bivša supruga princa Andrewa usporedila je ono što se piše o Kate i Meghan s onim što su ona i pokojna princeza Diana svojevremeno doživljavale, premda u punoj manjoj mjeri nego je to danas slučaj. Diana i Sarah su osamdesetih godina prošlog stoljeća, u vrijeme dok su bile u braku s braćom, princom Charlesom i Andrewom, izgledale kao prijateljice i često ih se moglo zajedno vidjeti u službenim i drugim prilikama. No, bilo je i priča o tenzijama i suparništvu među njima, a Sarah tvrdi kako nikad nije bilo ničeg takvog među njima.

- Pogledajte bilo koju internetsku stranicu i vidjet ćete nevjerojatno uvredljive komentare na račun ne samo osoba koje su pod budnim okom javnosti, nego i prema drugim korisnicima. Maltretiranje, omalovažavanje, seksizam, rasizam i homofobija su sasvim uobičajeni, čini se da online sve prolazi – piše Sarah Ferguson.

- Vrijeme je da se suočimo s činjenicom da je većina društvenih mreža postala kanalizacijski ispust. Ljudi osjećaju da imaju pravo online reći sve ono što se nikad ne bi usudili reći nekome u lice – kaže Sarah poručivši kako je vrijeme da se tome stane na kraj, kako se tu ne radi o slobodi govora i neprihvatljivo je da se uvrede i prijetnje postavljaju na društvene mreže i druge stranice.

Nedavno je objavljeno kako osoblje Kensingtonske palače svakodnevno provodi sate baveći se prljavim i uvredljivim komentarima na službenim stranicama kraljevske obitelji na društvenim mrežama. Mogu blokirati neke izraze, ali neki su itekako ozbiljni, samo tijekom prošle godine, sa stotinama tisuća komentara, bilo je i nekoliko nasilnih prijetnji.

Posebno je trudna vojvotkinja Meghan, koja se u svibnju prošle godine udala za princa Harryja, na meti internetskih trolova, čemu su pridonijeli i nezdravi odnos unutar njene obitelji Markle.

Naslovnica Showbizz