Mozaik Showbizz

Ide im

Koje Hrvatice svojom popularnošću mlate najveće pare? Prva na listi je Seve, a iza nje se našla još jedna samozatajna Splićanka

Ide im

Danas, 26. travnja, obilježava se Svjetski dan intelektualnog vlasništva, a ako to niste znali, u redu je. Počeo se obilježavati prije samo malo više od osamnaest godina, pa je njegova 'slava' relativno nova.

Zašto ga uopće obilježavati? Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo htjela je pomoću današnjega dana uputiti na važnost koju razni 'patenti, zaštitni znakovi i dizajn' utječu na svakodnevni život ljudi i kako bi trebali biti - neotuđivi.

Stoga pripazite danas na 'copyright' (autorska prava), ne kradite glazbu glazbenicima, filmove producentima i ostale umjetnosti ostalim umjetnostima. Suzdržite se od 'piratstva', drugim riječima, barem danas. Tako upozoravaju iz gore navedene organizacije.

Povodom ovoga dana, a današnji je posvećen ženama, kreativkama i inovatoricama, ZAMP je 'izbacio' listu pod nazivom 'Žene u glazbi', rangirajući poznate Hrvatice koje su postigle, svojim intelektualnim vlasništvom dakako, najveći uspjeh u inozemstvu.

Ostale kategorije kojima su se vodili prilikom rangiranja su zarada na koncertima, broj slušanosti, top liste te popularnost na vodećim glazbenim servisima.

Iznenađuje li vas što je na vrhu liste Severina? NI nas. Splićanka je prva vodeća hrvatska pjevačica, a njene je pjesme slušala publika u čak 25 zemalja svijeta. Slijede Nina Badrić (22 zemlje), Antonija Šola (20 zemalja), Aleksandra Milutinović (17) te, šećer na kraju, Alka Vuica (15).

Još se jedna poznata Splićanka, osim Seve, našla na listi, a njeno nam je intelektualno vlasništvo svima dobro poznato. Vjekoslava Huljić pri vrhu je liste slušanosti sa svojim djelima, a nalazi se među 5 najuspješnijih žena na HR Top 40 i po godišnjoj zaradi.

Naslovnica Showbizz