Mozaik Showbizz

Ajdemo u planine

Poznati Dalmatinci u pohodu na alpske vrhove: Jole obožava Livigno, no svi ostali su na...

Ajdemo u planine

Među 200-tinjak tisuća Hrvata koji će ove godine ići na skijanje jednog smo "uboli" na žici, Dunda iz "Trija Gušt", pa ga pričekali da prvo odradi spust, a onda ga naveli na otkrivanje koordinata. Veliki bijeli tjedan Dundo provodi na Kronplatzu, već je tu bio na prosinačkom otvaranju, a sada mu se pridružilo i more Hrvata.

Tu je već godinama na gostovanju, ima i svoju uhodanu ekipu iz Splita, Rijeke, Zagreba. No snijega mu nikada dosta, pa već razmišlja o jednom bugarskom skijalištu, sa stazama svih težina, s više od 400 hotela, nizom zabavnih sadržaja. Sve se Dundo nešto misli, i lako je očekivati da će početkom trećeg mjeseca opet put pod noge.
 

Kronplatz u srcu

- Kronplatz mi je baš u srcu, puno sam skijališta obišao, ali ovdje je ipak najveća vjerojatnost sunčanih dana i ima staza svih težina. Za skijaša koji tu dolazi zbog skijanja to su najbitnije stavke - veli Dundo.

Imamo i vijesti o Kronplatz atmosferi iz prve ruke, nakon četiri sata počinju after partyji koji traju do ponoći, a poznavajući naše ljude, dosta njih na skijanje odlaze kako bi napravili more selfija i pokazali da su u pravom trendu, to su prava mjesta za promociju. Kaže Dundo da na tim partyjima bude pravi raspašoj, teče pisma, alkohol, svi plešu.

- Ima i takvih šta se ne miču sa šanka, ali svatko dolazi po svoj dio skijanja. Ozbiljni, pravi skijaši ipak imaju svoje ekipe, prethodne dogovore i oni odu na druga mjesta. Ako si doša skijat dnevni se ritam zna, dizanje je rano, ide se na stazu, koristiš svaki trenutak. Ima i onih šta ih to ne zanima toliko, kažem svako bira svoje. Ima svega, i fažola, sarma i mortadele ako si apartmanski gost, lipe i obilne spize ako si hotelski. I svakako kuhanog vina, bavarskih knedli, kobasica i njihove juhe i gulaša. Super – kaže Dundo.


Pakira kofere

Za uhvatiti Jolu smo se načekali, trebao je pasti mrak da staze u talijanskom Livignu opuste. Došao je s obitelji i prijateljima iz Istre na nekoliko dana, lani nije bio na skijanju, a inače je čest gost Kronplatza. Kaže i da cijela obitelj obožava planine i skijanje, frišku ariju, dica skijanje, grudanje, sanjkanje…

- Svaki slobodan zimski trenutak koristin da s obitelji trknem na planinu, na Biokovo, u moj Zagvozd, na Kupres ili Blidinje. Meni je fantastično uvik i na tim skijalištima, za uru i po dođemo, izguštamo se – veli Jole.

Kronplatz se stalno spominje u svim našim razgovorima, ovih dana tu boravi i Ana Gruica, potvrdu je objavila na Instagramu, uz riječi: Mosor via Kronplatz. Sve je to li-la, 100 m gori-doli, kaže Ana, koja je nakon Venecije odlučila malo protegnuti noge i u planinama.

A Severina? Ovih dana, a tako će biti i idućih, prilično je zauzeta, tako da o skijanju još nije ništa odlučila, potvrdio nam je to njezin manager Tomica Petrović. Kofere je pak prije nekoliko dana spakirao i Giuliano, koji je u nedjelju s obitelji stigao na talijansko skijalište. Uhvatili smo ga taman prvog od tjedan dana odmora, na lokaciji koja je jedna od omiljenijih među Hrvatima.

A gdje će Stavros?
 

Obožava snijeg

E ovo je posebna priča, Jasmin Stavros ne spada niti u jednu od ovih kategorija, on je 100 posto najveći skijaš među pjevačima i najveći pjevač među skijašima.

Za razliku od ostalih, Stavros na skijaške padine odlazi kada svi odu, i onda vadi jedan po jedan od svojih sedam pari skija. Neke su za slalom, neke za veleslalom, među njima su uvijek i neke nove za testiranja. Pričamo o čovjeku koji toliko obožava skijanje da do Uskrsa kući boravi samo za vikend nastupe. I što se može pohvaliti licencom UPS škole, poznanstvom s najboljim demonstratorima skijanja, s kojima i sam uživa u testiranju nove opreme.

- Moji termini kreću od 21. siječnja do Velikog tjedna, skupi se tu i više od 40 dana boravka na planinama. To je više od pukog skijanja, to je sport zbog kojeg ozbiljno treniram, trčim, odlazim u teretanu. Vježbam i s prekaljenim demonstratorima, kao što je moj prijatelj Sandi Murovec Muri s kojim testiram snijeg i opremu. On je jedan od tri najbolja svjetska demonstratora, svojedobno je bio i trener Tine Maze, koju je i doveo do titule svjetske prvakinje. Dobivam i besplatnu opremu, odijela i skije. Moj izbor je Kronplatz, no kada završe ti bijeli, hrvatski ili kako se već zovu tjedni – kaže Stavros.

Priča nam i anegdotu, lani je na Kronplatzu s veleslalom skijama jurnuo baš žestoko niz planinu, snijeg je frcao, više je bio u zraku nego na tlu. Nakon nekog vremena zove ga prijatelj Muri i prepričava mu jedan telefonski razgovor.

- Murija je pozvao na mobitel direktor slovenske skijaške reprezentacije kod kojeg se polažu ispiti za učitelja skijanja, i kaže mu da svrati na kavu u kafić na stazi. Kaže mu Muri: Ne mogu, u Kranju sam, ali to ti nisam ja, to je Stavros prošao. Direktor je Muriju tada rekao kako je u čudu šta je zaminija ljude i da ja tako dobro skijam. Muriju je to bilo baš drago, na tom se primjeru pokazao sav trud koji je u mene uložija zadnjih 18 godina. A i ja sam baš bia ponosan kad sam to čua, a skijam inače od '84. – kaže Stavros.

Siječanjske snježne radosti nisu propustile ni Nataša Janjić, Marijana Batinić i Larisa Lipovac, koje u skijanju i bordanju uživaju u austrijskom Obertauernu. Za Sandija Cenova se zna da skijanje ne propušta, a za svoju siječanjsku zimsku destinaciju odabrao je Nassfeld. Sportaš od formata Mario Valentić na skijanje u austrijskom Kreischbergu poveo je sina Niku, dok je Ecija Ojdanić s obitelji odabrala austrijski Turracher Höhe. Renata Sopek skijanje ne propušta, a njezina je štacija švicarski Nendaz.

Naslovnica Showbizz