Mozaik Showbizz

kao u hollywoodu

Vinko Brešan zna kako stvoriti red pred kinoblagajnama

kao u hollywoodu
Svećenik Krešimir Mikić pokušava valjati balotu. Zamah ga zanosi, balota poleti izvan terena i pogađa jednu od tri bakice u prolazu koja se stropošta o tlo. “Ja nisam dobar u sportu, ali sam dobar u istjerivanju grijeha”, zaključi Mikić gledajući u kameru i trenutak kasnije probuši kondom. Slika se zamrači. Veliki natpis “Svećenikova djeca” sijevne ekranom. “Uskoro u kinima, nova komedija Vinka Brešana, autora ‘Kako je počeo rat na mom otoku’ i ‘Maršala’”, piše malim slovima ispod toga. Tako izgleda jedan od četiri “teasera” za nadolazeći Brešanov projekt. U drugom svećenik priznaje da se ne razumije ni u nogomet, ali kaže da poznaje crkvena pitanja i opet probuši kondom, u trećem pop pokušava uključiti kompjutor što rezultira nestankom struje, a u četvrtom zbor mješovitih rasa u dalmatinskim nošnjama pjeva “Jute sam se zaljubija”.

Navlakuše za “Svećenikovu djecu” koškaju se na velikim ekranima hrvatskih multipleksa s “trailerima” i “teaserima” za hollywoodske blockbustere, od novog “Bonda” do posljednjeg “Sumraka”. Za hrvatske pojmove nesvakidašnja reklamna kampanja, usvojena prema uhodanom hollywoodskom konceptu marketinga, trenutno je u punom jeku, iako film u kina kreće tek krajem ove ili na samom početku iduće godine.

- Činjenica je da se i kod nas sve više i više počinju primjenjivati marketinška pravila kinodistribucije kakva su već odavno prisutna u zemljama gdje je kinomreža već razvijena. Upravo razvojem kinomreže kakav se događa u Hrvatskoj u posljednjih godinu i pol, paralelno se razvija i kinodistribucija koja sada puno više može doći do izražaja nego prije - izjavio nam je Seid Ružić, PR menadžer “Continental filma”, kompanije koja je preuzela distribuciju “Svećenikove djece”. Reakcije kinogledatelja na “teasere” Brešanova filma zasad su više nego dobre.

- Sve teče po planu i vrlo smo zadovoljni prvim reakcijama i dojmovima. Budući da se navedeni “teaseri” puštaju ispred gotovo svih projekcija, različita publika na različitim filmovima različito i reagira. Nekima je smiješan klip “balote”, a nije “kompjutor” ili obrnuto. Međutim, svakome je nešto smiješno, a to je u biti i najvažnije – tvrdi Ružić, koji se slaže da bi takav kreativan koncept marketinga hrvatski film trebao u potpunosti preuzeti da bi se stvarali redovi pred blagajnama.

-Svakako smatramo da je i prije bilo kreativnosti u marketinškoj strategiji kada je domaći film u pitanju. Međutim, ona je uvijek dolazila prekasno, u zadnji čas i nikada nije polučila rezultate kakve je (možda) mogla. Zapravo, “Svećenikova djeca” je drugi film kod kojeg je marketinška kreacija počela na vrijeme, nekoliko mjeseci prije početka službene kinodistribucije. Prvi je, naravno, “Koko i duhovi” iz prošle godine koji je postao veliki kinohit. Vjerujemo kako će i ovaj koncept biti uspješan te kako će i drugi hrvatski filmovi u budućnosti preuzeti takav princip marketinga – dodaje PR menadžer “Continentala” i ističe da je za Brešanov uradak postojao interes više distributera.

- Ono što s naše strane možemo potvrditi jest da smo izvršili idejnu prezentaciju marketinga za “Svećenikovu djecu” producentu (Ivan Maloča, čelni čovjek Interfilma, op.a.) te nam je on nakon desetak dana javio da bi želio s nama surađivati. Njegovoj odluci svakako je pridonijela i činjenica da je upravo “Continental” distribuirao dva velika domaća kinohita u posljednjih godinu dana, “Koko i duhovi” i “Larin izbor: Izgubljeni princ”, koji su skupili 80-ak tisuća gledatelja svaki – veli Ružić.

Sukladno Brešanovu statusu hitmejkera (“Kako je počeo rat na mom otoku” privukao je više od 300.000 kinoposjetitelja, a “Maršal” stotinu tisuća), film “Svećenikova djeca” mogao bi s lakoćom nadmašiti brojke “Koka” i “Lare”.

- Odgovor na to pitanje može dati jedino kinodistribucija filma u dvoranama u Hrvatskoj, ali i u Srbiji, Sloveniji, BiH te Makedoniji. Ono što je nama bitno jest da zadovoljimo sve profesionalne elemente marketinga u području igranog filma, što se naročito odnosi na hrvatski – zaključio je Ružić. Amen.

marko njegić

Navlakuše

U svrhe reklamne kampanje hollywoodski studiji već 30-ak godina koriste “teasere“, ili “navlakuše”. Prvi teaser bio je onaj za “Supermana” (1978.). Naziv sve govori: reklamni spot snimljen je s ciljem da nadraži potencijalnog gledatelja za finalni produkt. Ponekad su “teaseri” sklopljeni od prizora iz filma ili nadolazećeg, dužeg “trailera” (foršpana), a ponekad određene scene znaju biti snimljene specijalno za “navlakušu”. Ponajbolji “teaser” svih vremena, za “Terminatora 2” (1991.) Jamesa Camerona, prikazao je kako se pravi kiborg iz budućnosti u tijelu Schwarzeneggera koji izlazi iz preše i publiku strijelja crvenim očima. Jedan od najefektnijih “teasera” imao je Bond-film “Zlatno oko” (1995.). Tada novoizabrani agent 007 Pierce Brosnan približavao se kameri i gledatelje pitao: “Očekivali ste nekog drugog?!” Pamti se i “teaser” za film o čudovištu “Cloverfield” (2008.), s odrubljenom glavom Kipa slobode što dolijeće pred publiku.


Domišljati svećenik

Priča Brešanova filma vrti se oko mladog svećenika na dalmatinskom otoku. Kako bi povećao natalitet u “malom mistu”, svećenik počne iglom bušiti zapakirane kondome i potajno ukida kontracepciju. U početku mu ide dobro, događaju se trudnoće, vjenčanja, ali stvari krenu naopako kad se pojavi biskup


Naslovnica Showbizz