StoryEditor
ShowbizNOVI, VRLI SVIJET

Znate li tko su BTS? ‘Podebljavaju‘ BDP Južne Koreje, zauzeli su 1. mjesto Billboarda, imaju nemoguć utjecaj

2. rujna 2020. - 09:58

Život je prekratak da biste glumili da ne volite 'BTS'  - jedan je od najpopularnijih komentara na YouTubeu ispod pjesme 'Dynamite' u izvođenju benda koji je upravo ispisao povijest.

Naime, 'BTS' je postala prva južnokorejska skupina koji je zauzela prvo mjesto na Billboardovoj listi, a ovo priznanje uslijedilo je samo dan nakon što su oduševili javnost izvedbom 'Dynamitea', prvog singla u potpunosti na engleskom jeziku, na dodjeli MTV VMA nagrada gdje su, usput rečeno, pobrali i čak četiri nagrade – za najbolji pop video, najbolju grupu, najbolju koreografiju, ali i najbolji K-pop (korejski pop) singl za video 'ON'.  

Ipak, iako će dio naših čitatelja tek danas čuti za sedmeročlani boy bend koji, ne samo da zvuči savršeno, već tako i izgleda (što ne treba čuditi s obzirom na južnokorejske standarde ljepote te vrijeme i novac koje u njega ulažu), velik broj Hrvata već dulje vrijeme prati njihov rad.

Vidljivo je to i iz pomalo slavodobitnih Facebook komentara dugogodišnjih obožavatelja, nakon što su njihovi BTS-ovci pokorili scenu na dodjeli MTV-jevih nagrada.

Vrijedi napomenuti i da je dobna struktura njihovih obožavatelja uistinu raznolika, ali krenimo ispočetka - tko su uopće BTS-ovci i čime su privukli svjetsku javnost?

Njihovo ime kratica je za južnokorejski izraz 'Bangtan Sonyeondan' koji, kada se prevede na naš jezik, istina, zvuči nešto manje atraktivno.

Riječ je, naime, o 'Izviđačima otpornima na metke'.

J-Hope, jedan od članova, objasnio je:

- Bangtan znači otporan na metke, a u našem slučaju to znači poput metka blokirati stereotipe, kritike te očekivanja od adolescenta kako bismo sačuvali vrijednosti i ideale današnje mladeži – kazao je u intervjuu za Affinity Magazine.

Upravo su problemi s kojima se danas suočavaju mladi česta tema njihovih stihova u kojima, među ostalim, stavljaju naglasak na samopoštovanje i njegovanje individualnosti.

Kao skupina su počeli djelovati još 2010. godine, ali  javnosti su se predstavili 2013. s prvim singlom 'No More Dream'.

RM, Jungkook, Jimin, V, Suga, Jin i J-Hope vrlo su brzo postali jedna od najpoznatijih imena u svojoj zemlji, ali nije trebalo dugo čekati da ova južnokorejska pop senzacija poprimi globalne razmjere.

Njihove koreografije, vokalne sposobnosti, ali i prepoznatljiv stil u kombinaciji s kvalitetnim stihovima 'mobilizirale' su milijune ljudi u BTS Army (vojsku), a u tome ih nije spriječila ni jezična barijera. 

Najpopularnija fan skupina na svijetu

Naime, BTS Army naziv je pod kojim se okupljaju njihovi obožavatelji, a ujedno je i jedna od najpopularnijih fan skupina na svijetu.

Ipak, iako bi se na prvi pogled 'army' prevela kao vojska, naziv zapravo stoji kao kratica za 'Adorable Representative M.C. for Youth'.

Našlo se među njima i naših obožavatelja koji su jednom prilikom pokrenuli i peticiju 'Želimo BTS na našim radio stanicama'. 

Treba napomenuti i da se BTS protekle godine našao na popisu sto najutjecajnijih osoba po izboru časopisa 'Time', a Južna Koreja zasigurno je sretna što ih ima.

Naime, čine čak 4,65 milijardi dolara, odnosno 0,3 posto njihovog BDP-a. Nije zanemariv ni broj turista koji stiže u Južnu Koreju upravo zbog ove pop senzacije.

Čini se kako baš sve što BTS-ovci naprave ima jak odjek u javnosti, a svakog dana u redove njihovih obožavatelja stižu nova lica.

Privatne živote, očekivano, drže daleko od očiju javnosti pa iako su u ostalim aspektima posebni i svoji, u ovom se pogledu drže dobrog starog 'pravila boy bendova'. Naravno, vjerojatno zato da ne bi izgubili dobar dio ženskih obožavateljica.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. listopad 2020 05:18