StoryEditor
ShowbizŠTO VI MISLITE?

Žestoka rasprava o influencerima se nastavlja, Sever se nakon objave odlučila povući, a Matanić zaoštrava: To je za katran, perje i izgon iz grada

1. rujna 2020. - 15:10

Influencerica Doris Stanković ime je koje se ovih dana ne prestaje spominjati na domaćim portalima, a sve zbog toga što je jednom porečkom restoranu ponudila kompenzaciju - oni njoj besplatnu večeru, ona njima objavu na Instagram storyju. Oni su joj "neviđeno poklopili" i postali svojevrsni heroji u borbi protiv influencera, moglo bi se reći heroji u najvažnijoj bitki današnjice, sudeći prema broju medijskih napisa.

Porečki restoran podržali su i naš poznati redatelj Dalibor Matanić, a ubrzo nakon njega i HRT-ova novinarka i predsjednica Sindikata novinara HND-a Maja Sever čiju objavu prenosimo u cijelosti.

- O Influencerima.

Najvažnije na nama. Pokušati odgojiti i naučiti klince da se u životu jednostavno mora pošteno raditi. Taj rad je nekad za blagajnom, nekad u rudniku, nekad za kompom ili na nogometnom terenu ili pred publikom, ali je uvijek nekakav rad i nekakav trud. Da se ne može tražiti novac ili ručak u zamjenu za objavu fotografije na nekoj društvenoj mreži. Ne mislim da sam stara zato što ne pristajem da djecu učimo da je normalno da je njihov život plaćeni oglas - poručila je Sever.

Matanić je prethodno putem Facebooka objavio kako će sam napraviti promet u njihovu restoranu.

- Zašto najbolji glumci nisu influenceri? Zašto najbolji glazbenici nisu influenceri? Zato što je influencerstvo koje hoće stvari džaba - rezervirano za šljam. Ako mislite da vam je dizajnirana fotografija na Instagram Storyju bitnija od fakulteta - brišite odmah svoje bijedne profile. Naš cilj je da nitko od ovih spodoba ne dobije išta besplatno.

Neka nitko tko se nije školovao (samostalno ili na račun svojih roditelja) ne pomišlja da je u redu da dobije išta besplatno. Svi vi koji mislite da vam je broj pratitelja prednost nad radnim narodom - vidjet ćete uskoro u kakvoj laži živite. U ime naše djece koju pokušavamo naučiti etici i radu obećavam vam da ćete izgubiti klijente neradnička bagro - napisao je među ostalim.

Bez obzira na to što mi mislili o influencerima, možda je vrijeme da prihvatimo kako su oni već, htjeli mi to ili ne, među nama. Neki su uspješni u onome što "rade", dijelu njih, doduše onom malom, 'influencerstvo' je tek početna stepenica u karijeri koju žele ostvariti. S druge strane, neki ne uspiju dogovoriti čak ni suradnju s restoranom. Ipak, medijski linč dvadesetogodišnje djevojke zasigurno neće 'istrijebiti' influencere.

Čini se kako se u međuvremenu i Sever zapitala ima li smisla ulaziti u raspravu o influencerima.

- Zeznula sam se s objavom o influenserima. Kad moram biti svakom loncu poklopac. A zapravo me baš briga. Daj, ajmo radije komentirati objavu kandidature Ranka Ostojića. Znam stara sam, pregazilo me vrijeme, ali to mi je puno zanimljivije od djevojaka i instagram storija - napisala je na svom Facebook profilu.

Matanić je pak svoju bitku nastavio.

- Nažalost, mislim da ovdje baš treba ići malo oštrije - opasno je kad virtualni svijet prijeti realnom. Jesam nazi, ali mislim da je ova 'sirotica' za katran, perje i izgon iz grada - odgovorio je na komentar Facebook prijateljice koja je kazala da "ne osuđuje toliko siroticu".

Čini se kako je odbijenica našoj trenutačno najpoznatijoj influencerici Doris Stanković došla baš u pogrešno vrijeme pa sada plaća za 'grijehe' svih svojih kolega, odnosno netrpeljivost javnosti prema influencerima koja se nagomilala usmjerena je na nju.

Ipak, treba u ovim situacijama pripaziti da se ne pređe ona tanka granica koja vodi prema cyberbullyingu, pojavi puno goroj od 'influenciranja'.

item - id = 1041697
related id = 0 -> 1124657
related id = 1 -> 1119781
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2021 23:40