StoryEditor
ShowbizOd trobojnice na Marjanu

Željko Bebek otkrio tajnu dobre forme u 73. godini, uoči dolaska u Split priča o omiljenim 'štacijama' u gradu: 'Važno je što jedeš i koliko piješ! Svaki dan započinjem istim obrokom...'

Piše Anja Popović
13. listopada 2019. - 12:01

Legendarni Željko Bebek ponovno stiže u Split, i to u Spaladium Arenu, gdje će nastupiti u subotu 21. prosinca. Nakon što je protekle godine napunio splitske Gripe, 73-godišnji glazbenik ovaj se put "preselio" u nešto veću dvoranu, a, kako nam kaže, za ovaj se nastup priprema kao za "najljepši koncert u karijeri".

Da su njegove pjesme vječne, potvrđuje i činjenica da je nakon gotovo trideset godina "Žuta ruža" dobila novo ruho u izvedbi s četveročlanim sastavom The Frajle iz Novog Sada. Na Youtubeu je već pregledana gotovo četiristo tisuća puta, a Bebek je s djevojkama snimio i spot na Petrovaradinskoj tvrđavi te na Salašu 137. U ćakuli za "Reflektor" osvrnuo se na ovaj projekt, kao i na nadolazeći nastup, a otkrio nam je i što ga to veže za Split.

Protekle ste godine u Spaladium Areni dobili Porina za album "Ono nešto naše". Što se sve u vašem životu promijenilo u ovih godinu dana?

- Album "Ono nešto naše" i Porin u Spaladiumu je prelijep doživljaj u mojoj karijeri. Pjesma "Ako voliš ovu ženu" jedna je od najljepših koju sam otpjevao, a dogodila se s dragim Oliverom. Uz nju, a i sve ostale na albumu, opet mi se ostvaruju neki lijepi snovi. Naravno da sve to dijelim s publikom, kojoj sam zahvalan što me prati sve godine moje rock predstave.

Doček Gorana i 'vatrenih'

Sudeći prema posjećenosti koncerta na Gripama, Splićani vas vole i, vjerujemo, pamte vaš nastup. Možete li se vi prisjetiti nekih najljepših trenutaka koje ste proveli u Splitu?

- Volim Split, od trobojnice i križa na Marjanu pa do najskrovitijih mjesta pod Marjanom. I zidine i Grgura, staro Hajdukovo i Rivu i Zapadnu obalu, Marmontovu i ribarnicu, moj dragi Spinut i "Argolu" i sve ljude tamo, njihovu narav i beskrajnu ljubav za "bile" i svu splitsku okolicu, od Trogira i Kaštela do Cetine. I svako mjesto na kojem sam u životu bio u Splitu, u ruci držeći mikrofon. I kako se odlučiti za najljepše? Ali radije bih rekao kada sam u Splitu bio najbliže s ljudima; na dočeku Gorana i na dočeku viceprvaka svijeta na Rivi, ali među brodovima, pjesmom i bengalkama s ponosom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BEBEK (@zeljkobebek) on

Što sve pripremate za 21. prosinca u Spaladiumu?

- Najvažnije mi je nabildati energiju i emocije koje ću tu noć podijeliti s gradom pod Marjanom. S pozornice, posebno uređene za tu prigodu, i s najboljom produkcijom, čut će se moj bend, Bebek & The band, koji je bio i na prošlogodišnjem koncertu na Gripama, poneki gost i pjesme koje poznaju sve generacije. Detalje ne otkrivam jer svima želim osigurati cjelovit ugođaj.

Hoće li vam se na koncertu i ovaj put pridružiti i sin Zvonimir?

- Naravno, Zvone će nastupiti u Splitu. On plijeni pozornost publike, naročito mlađih. Dobar je gitarist, savršeno vlada pozornicom, rođeni showman. Iako mu je tek šesnaest godina, postao je stalni član benda. O mome zadovoljstvu je suvišno govoriti...

Nedavno ste sa sastavom The Frajle dali novo ruho pjesmi "Žuta ruža". Kako je došlo do ove suradnje?

- The Gospodične su jedna jako draga ženska ekipa, jako su mi se svidjele i rado sam pristao na njihovu ideju da zajedno skrojimo novo odijelo staroj dobroj "Žutoj ruži". I pjesma i spot su osvojili publiku i danas, kao i prije trideset godina.

Spot ste snimali na Salašu 137, čiji je vlasnik naš Splićanin Aleksandar Samardžija. Kako ste se proveli?

- Odlična lokacija, gdje se nudi i dobar zalogaj i dobro noćenje u tradicijskom ravničarskom stilu, a lijepo je poslužila i kao mjesto radnje u "Žutoj ruži s Dunava". Baš sam se iznenadio da je negdje u Bačkoj Splićanin s toliko ukusa uredio taj salaš. Moja Ružica i ja, iako nakratko, tamo smo se lijepo proveli.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BEBEK (@zeljkobebek) on

Što mislite u čemu je "tajna" vaših pjesama? Primjerice, "Žuta ruža" aktualna je i zanimljiva još i danas...

- U pjesmama koje nastaju u glavi kompozitora važno je da pjevač osjeti i zna izraziti onu emociju koju je u stvaranju pjesme osjećao autor. Tada ima šansi da će je takvom doživjeti i slušatelji. I eto, kako se čini, nema sigurnog recepta, ali sam na tragu, kada kažem da je u svemu presudna emocija. To se dogodilo sa "Žutom ružom", i nekad i sad.

Pratite li rad mladih glazbenika? Tko vam je posebno zapeo za uho?

- Pratim i mislim da imamo sjajne mladiće i djevojke, u svim oblicima glazbenog izričaja. Mislim tu i na autore, i na instrumentaliste i na pjevače. Pogledajmo koliko truda ulažu Rock akademija i slične škole. Pogledajmo koliko mladih ponosno odlaze na nastavu i na ispite. I, što će se dogoditi s njima? Jer, mislim da je u posljednjih nekoliko godina Hrvatska postala pomalo maćeha, koja više voli tuđu djecu. Bojim se da će kroz neko vrijeme hrvatska kultura izblijedjeti, izgubiti identitet. A kako je sjajna povijest zapisana u Croatia Recordsu! Eto, na kraju, ne želim spomenuti ni jedno ime jer ih ne mogu spomenuti sva. Ali znamo mjesta na kojima se budućnost može i mora raspraviti.

Zanimljivo je da ste svojedobno upisali studij prava, iako ste već u mladoj dobi znali da se želite baviti glazbom... Možete li se osvrnuti na taj period?

- Sjećam se da su mi roditelji uvijek govorili: "Prvo ti završi školu da smo mi sigurni da ćeš imati posao pa onda sviraj koliko te volja". Dobro, malo sam ih poslušao, malo nisam. Malo više nisam.

Jeste li za vrijeme djelovanja u Bijelom dugmetu znali da stvarate povijest i kako danas, s odmakom, gledate na odlazak iz benda?

- Za deset mojih godina u Bijelom dugmetu stvorili smo nešto što s vremenskom distancom možemo nazvati poviješću. Govorim ovo s obzirom na mjesto, vrijeme i okolnosti u kojima smo djelovali. Ako to pogledamo u svjetskim razmjerima, povijest su za osam godina ispisali The Beatles. Sve iza toga bile su manje ili više ponavljanje ili varijacije. Naravno da smo se prepuštali utjecaju zapada.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BEBEK (@zeljkobebek) on

O Škori sve najbolje

Prije više od petnaest godina prestali ste konzumirati cigarete. Je li ta odluka, između ostalog, zaslužna za vašu dobru formu? Kako općenito održavate kondiciju?

- S velikim užitkom sam pobjeđivao u borbi s porocima koje čovjek sreće kroz život. Uglavnom sam prošao neokrznut. Cigarete sam, iako dosta kasno, prije skoro sedamnaest godina ipak uspio u jednom danu odbaciti i postati dosadni propagandist onima koji to još nisu uspjeli. Ako je za dobru formu važno što jedeš i piješ i koliko, onda mogu reći da sam revan i discipliniran. Evo i jedan recept iz moje prakse. Ujutro dva tvrdo kuhana jaja (domaća), avokado ili gljive, kriška integralnog kruha nakon tostiranja. Za ručak riba lešo ili s gradela, prilog povrće lešano ili iz woka (neprskano), voće (neprskano), čaša (samo jedna) vrhunskog crnog ili bijelog vina (i u moj auto ide samo vrhunsko gorivo). Za večeru (najkasnije u 19 sati, ako uopće) sezonsko voće. Jedan put tjedno, najbolje nedjeljom, meso s uobičajenim prilogom, voće i bilo koji kolač. Napici – kava ili čaj bez šećera, može prirodni med. Ako sam na domjencima, a često jesam, onda dimljeni losos, kavijar, morska jaja, čaša pjenušca; ako društvo jako inzistira, onda može i Jack Daniels s ledom.

Za kraj, možete li nam kazati što mislite o predsjedničkoj kandidaturi kolege glazbenika Miroslava Škore? Je li vama nešto slično ikada palo napamet?

- O kolegi Miroslavu Škori mislim sve najbolje, ali ova tema je za neko drugo mjesto.

 

Brod u Spinutu
- Već sam spominjao u našem razgovoru da volim lučicu "Spinut". Tamo vežemo naš brod i od tamo plovimo Jadranom. Najčešće se sidrimo na Šolti i na Braču i to je odmor iz snova. Tu ulovimo koju ribicu ili hobu i gostimo se uz času vina. Često smo u društvu s našim prijateljima. Svaka obitelj na svome brodu pa izgledamo kao konvoj posebno kada potežemo Mrduju. Ako se maknemo dalje, onda smo na big gameu, Rogoznica, Komiža, Hvar, Pelješac. Ponekad se i zapjeva poslije ribolovnog dana.

 

#SPALADIUM ARENA#ŽELJKO BEBEK

Izdvojeno

03. srpanj 2020 02:41