StoryEditor
Showbiz‘Cirque du Soleil‘

Zaboravite sve što ste očekivali, dočekat će vas nešto sasvim drugačije! Splićani, u ‘Spaladiumu‘ se događa prava čarolija, nemojte kasniti!

Piše PROMO
19. svibnja 2022. - 23:39

Čarolija je započela zamišljanjem klauna Maura koji se u svojim zadnjim trenucima dok leži na podu prazne cirkuske arene oprašta od pozornice, od akrobata, žonglera, pjevača i svirača, dok nad njim bdiju anđeli i donose mu njegova krila. Sve se pretvara u veselu, karnevalski raspoloženu povorku ili, kako se predstava naziva 'Corteo', što zapravo na talijanskom znači korteža, upravo povorka kakvu u svojim zadnjim trenucima zamišlja Mauro. Klaun slika svoj vlastiti sprovod, ali u biti sagledava kako je proveo svoj životni put. Smjenjuju se slike kao izvođačke točke u kojima su izvođači besprijekorni.

Suprotstavljajući veliko s malim, smiješno s tragičnim i magiju savršenstva sa šarmom nesavršenosti, predstava ističe snagu i krhkost klauna, kao i njegovu mudrost i dobrotu, kako bi ilustrirala dio čovječanstva koji je unutar svakog od nas. Glazba postaje lirska i razigrana noseći Cortea kroz bezvremensko slavlje u kojem iluzija dodiruje stvarnost.

image
Josko Supic/Cropix/Cropix
image
Josko Supic/Cropix/Cropix
image
Josko Supic/Cropix/Cropix

Predstava 'Corteo' nije cirkus kakav bismo mogli zamišljati zbog samog naziva ove družine, već predstava koja nas je odvela na brojne 'pozornice', jer u 'Corteu' ima akrobacije i gimnastike, plesa i baleta, žongliranja, pjevanja, sviranja i glume. Sve se savršeno uklopilo jedno s drugim, noseći priču i čaroliju koja će svakog gledatelja ponijeti u maštu, u djetinjstvo i najljepše priče koje svatko od nas pamti iz najranije dobi.

Kanadski ansambl 'Cirque du Soleil' doveo je impoznatnu scenografiju, pokretnu pozornicu i fantastičnu kostimografiju.

U ovoj izvrsnoj predstavi pozornica je smještena u sredini arene i dijeli prostor, pri čemu je svaka polovica publike okrenuta prema drugoj polovici, dajući jedinstvenu perspektivu ne samo predstave, već i pogled izvođača na publiku. Postavljene zavjese, inspirirane Eiffelovim tornjem, i središnje zavjese, koje su ručno oslikane, daju grandiozan dojam na pozornici. ž

image
Josko Supic/Cropix/Cropix
image
Josko Supic/Cropix/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix

'Corteo' je najzanimljivija produkcija trupe 'Cirque du Soleil', a svoju europsku turneju nakon dvije godine pandemijske pauze, započinju baš u Splitu u Spaladium Areni. Ovu jedinstvenu produkciju režirao je Daniele Finzi Pasca, a premijerno je izvedena u Montrealu u travnju 2005. Od svog postavljanja na pozornicu, predstavu je vidjelo preko 9 milijuna gledatelja, u 20 zemalja, na 4 kontinenta. 

'Cirque du Soleil' je redefinirao poimanje cirkusa; od darovitosti iz malog grada do globalno poznatog imena. Sa sjedištem u Montrealu, kanadska je organizacija postala globalni lider u zabavi uživo stvarajući impresivna i kultna iskustva svjetske klase na 6 kontinenata. Cirque du Soleil povezuje se s publikom iskrenošću, ljudskošću i uključenošću. Privilegija je surađivati s umjetnicima iz 90 zemalja kako bi oživjeli njihovu kreativnost na pozornicama diljem svijeta. Tvrtka ima za cilj pozitivno utjecati na ljude, zajednice i planet svojim najvažnijim alatima: kreativnošću i umjetnošću.

Premijerna predstava je u petak 20. svibnja 2022., a dan nakon u subotu je repriza ove mediteranske životne priče. Važno je doći na vrijeme, poručuju iz Spaladium Arene, predstava je zakazana za 19.30 i ni minute neće bit kašnjenja. Stoga krenite na vrijeme put Spaladium Arene i barem 15 minuta prije sjednite na svoje mjesto. I pratite uputstva. Ulazna vrata se otvaraju u 18.30!

Nemojte kasniti!

image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. kolovoz 2022 11:01