StoryEditor
ShowbizINTRIGANTNA TEMA

Za Danijelu i Thompsona znaju svi, no priličan je popis estradnih zvijezda u Hrvatskoj koje su dobile crkveno poništenje braka, ovo je priča o njima

Piše M.P.
24. rujna 2021. - 10:59

Razlog poništenja braka prema kanonskom pravilu mora ostati tajan deset godina, što opravdava činjenicu da parovi koji su uspjeli dobiti crkveno poništenje braka o tim razlozima - šute, piše Gloria.

U posljednje se vrijeme često u javnosti spominju slučajevi poznatih osoba koje su dobile - kolokvijalnim riječima - crkveni razvod.

No tako nešto nije moguće, naime u svim se tim slučajevima nije riječ o razvodu u pravom smislu riječi, već o pokrenutom dokaznom postupku da brak nije sklopljen valjano, tj. da kao takav uopće nije postojao.

Da bi par mogao pokrenuti postupak poništenja crkvenog braka moraju imati valjane razloge, ali i moraju dogovorno podnijeti zahtjev za dokazni postupak pred Crkvenim sudom.

Sud do presude može doći jedino ako suci postignu dostatnu moralnu sigurnost da je određena ženidba nevaljano sklopljena na sam dan vjenčanja i to iz kanonskih razloga.

Kako bi suci bili sigurni u donošenje ispravne odluke uz izjave stranaka u postupku podnose im se izjave svjedoka, stručna mišljenja, isprave i očevidi.

Valjani razlozi za pokretanje postupka bili bi: zapreka dobi (ako je jedan ili oboje supružnika premlad i bez dozvole mjesnog biskupa); nemoć muškarca ili žene za spolni čin; ako je osoba prethodno bila u valjano sklopljenom crkvenom braku ili svetom redu ili ako je brak sklopljen pod prisilom.

Postoji i zapreka različite vjere, zatim osoba koja je sudjelovala u zločinu ubojstva vlastitog ili tuđeg supružnika u svrhu sklapanja nove ženidbe, a to ne mogu postići ni izravni krvni srodnici.

Ako osoba zbog duševnih bolesti ili poremećaja nije razumski postupala - kronični alkoholizam ili kronična ovisnost o drogi može biti osnova da se ženidba proglasi nevaljanom. Nevaljanom se ženidba može se proglasiti i ako se jedna osoba krivo predstavlja i partnera dovodi u zabludu.

Razlog poništenja braka prema kanonskom pravilu mora ostati tajan deset godina, što opravdava činjenicu da parovi koji su uspjeli dobiti crkveno poništenje braka o tim razlozima - šuti. I iako o tome šute, niz naših poznatih imena uspio je poništiti crkveni brak - a slučajeva ima i na svjetskoj sceni.

Tony Cetinski i Antonela Bugatin

Tony Cetinski i njegova supruga Dubravka vjenčali su se nekoliko puta, no ovog rujna prvi put u crkvi.

Par se prvi put vjenčao u Las Vegasu, ceremoniju su ponovili u njezinim Vinkovcima, a svoj brak su još jednom 'profeštali' na velikoj svečanosti u Zagrebu.

Ovog puta, nakon sedam godina civilnog braka, zavjete su izmijenili pred Bogom, okruženi samo najužom obitelji. To je bilo moguće, jer je pjevač dobio poništenje crkvenog braka od Antonele Bugatin s kojom ima sina Christiana.

image
Toni Cetinski i prva supruga Antonela Butigan, od koje je dobio crkveno poništenje braka
Ranko Šuvar/Cropix

Tony je prvu bivšu suprugu upoznao 1994., na izboru za Miss Dubrovačko-neretvanske županije, gdje se ona natjecala, a pjevač nastupao.

Godinu kasnije vjenčali su se i bili u braku šest godina, rastali su se 2000.

Tony se drugi puta oženio Ivanom Nobilo 2007. u civilnoj ceremoniji s raskošnim svadbenim slavljem. Sa zagrebačkom odvjetnicom dobio je kći Piju. Nakon 12 zajedničkih godina, od kojih su četiri proveli u braku, par je podnio papire za razvod.

Marko Perković i Danijela Martinović

Tajni brak Danijele Martinović i Marka Perkovića Thompsona sklopljen je 1995. godine, a razveli su se tri godine kasnije. Bivši supružnici dogovorili su se da nikada neće govoriti o pojedinostima u njihovom braku.

No ipak su se saznali neki detalji o njegovom kraju - poništenje svoje bračne zajednice dobili su iz drugog pokušaja 2005., odluka je stigla od splitskog Međubiskupijskog suda.

U to je vrijeme Marko Perković već imao dvoje djece sa suprugom Sandrom Rogić, a Danijela bila u vezi s pjevačem Petrom Grašom.

Razlog nije javno poznat, ali je Danijela prije tri godine otvoreno govorila o njihovom razvodu.

"Ugodno sam se iznenadila kad sam dobila crkveni razvod, to je trajalo desetak godina. Nisam imala očekivanja iz straha da ne očekujem nešto što je nemoguće.

Ali imala sam želju i to vam pokazuje da se morate usuditi željeti jer se i onda nemoguće stvari mogu ostvariti", rekla je Danijela u intervjuu za N1.

Nina Badrić i Bernard Krasnić

Civilnu rastavu braka Nina i Bernard dobili su 2012., u priopćenju za medije Nina je objavila kako se ona i Bernard rastaju nakon devet godina veze i tri godine braka.

"Za kraj našeg braka nisu krive treće osobe. Nije bilo teških riječi, niti svađa. Mi smo samo dvoje ljudi koju su se emotivno udaljili. Žao mi je što je našem braku došao kraj jer smo oboje čvrsto vjerovali u njega.

Kraj svog braka smatram i svojim porazom", dio je vrlo iskrene izjave koju je Badrić 2012. poslala medijima.

Crkveno poništenje braka pokrenula je pjevačica, proces crkvenog razvoda od dugogodišnjeg partnera Bernarda Krasnića trajao je četiri godine, a odluka je stigla 2017. godine.

image
Bernard Krasnić i Nina Badrić: crkveno poništenje braka pokrenula je pjevačica, proces je trajao četiri godine, a odluka je stigla 2017. 
Dragan Matić/Cropix

Pamela Ramljak i Stojan Rakić

Nakon godinu dana braka i devet godina veze, Pamela Ramljak i njezin bivši suprug Stojan Rakić odlučili su se rastati, bilo je to 2010. Crkveno poništenje braka dobili su nakon tri godine procesa.

Pjevačica nikada nije otkrila koji su razlozi zbog kojih je tražila crkveno poništenje braka, no ono je došlo iz austrijske crkve, budući da su se tamo vjenčali i živjeli. Pamela je tada govorila kako joj crkveni razvod stvara nelagodu s obzirom na to da se nitko iz njezine šire rodbine nije rastajao od svojih supružnika.

image
Pamela Ramljak: pjevačica nikada nije otkrila koji su razlozi zbog kojih je tražila crkveno poništenje braka od Stojana Rakića, no ono je došlo iz austrijske crkve, budući da su se tamo vjenčali i živjeli
Tonči Plazibat/Cropix


Papir o poništenju braka dobila je taman prije udaje za sadašnjeg supruga Mladena Salajstera, s kojim ima dvoje djece. Zavjete su izmijenili 2013. u crkvi Svetog Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu.

Gwen Stefani i Gavin Rossdale

Američka pjevačica Gwen Stefani nedavno je dočekala poništenje crkvenog braka s Gavinom Rossdaleom, što je kao velika katolkinja iznimno željela i dugo čekala. S bivšim suprugom ima troje djece, zatražila je razvod 2015., prije toga otkrila je da je vara s dadiljom. Crkveno poništenje braka dobila je početkom ove godine.

Vijest o zarukama s glazbenikom Blakeom Sheltonom, s kojim je u vezu ušla nakon razlaza s Rossdaleom, par je objavio na društvenim mrežama 27. rujna 2020. vjenčali su se ovog ljeta.

item - id = 1129725
related id = 0 -> 1120120
related id = 1 -> 569415
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 01:45