StoryEditor
ShowbizNOVA ULOGA

Vrgorčanin je sinoć u ‘Milijunašu‘ bajunetom spasio natjecatelja! Josip nam otkriva smiju li ‘Tri znalca‘ međusobno komunicirati i kakav je Tarik

15. svibnja 2020. - 10:05
Darko Tomaš/HANZA MEDIA

Sinoć je, u već poznatom terminu, održano 'najsvježije' izdanje kviza 'Tko želi biti milijunaš' i to u protupandemijskom ruhu.

Pridržavajući se mjera socijalne distance i odluke o manjem broju okupljenih osoba na jednom mjestu, omiljeni kviz na neko se vrijeme morao oprostiti od brojne publike, koja je ujedno bila i jedan od džokera.

Novonastaloj situaciji organizatori kviza doskočili su s 'Tri znalca'.

Tri znalca su, naime, novi džoker koji zamjenjuje publiku, a sveznajući trio čine Josip Buklijaš, Bruno Robert Kirinić i Ivan Jurić.

image
Darko Tomaš/HANZA MEDIA

Nakon prve emisije u kojoj je pokazao svoje znanje, stupili smo u kontakt s jednim od tri znalca, 25-godišnjim Josipom Buklijašem, studentom sa splitskog PMF-a, porijeklom iz Vrgorca.

Prije nekoliko mjeseci gledali smo vas kao natjecatelja u 'Milijunašu', vratili ste se u nešto drugačijoj ulozi. Jeste li dugo razmišljali želite li 'uletjeti među Znalce'? Kakav je osjećaj biti džoker?.

- Iskreno, nisam se dugo mislio hoću li pristati nakon što su me nazvali s HRT-a. Organizatori su pozvali nas petero, no nas troje smo odmah pristali.

Biti džoker i stajati iza pojma 'znalac' zapravo je velika odgovornost. U ovoj ulozi netko drugi ovisi o tebi i ti možeš uvjetovati hoće li netko osvojiti novac ili ne.

No, vjerujem da su natjecatelji i sami toga svjesni te da znaju da ni mi nismo nepogrešivi. Odluka je u krajnjem slučaju isključivo na natjecatelju – hoće li nas odabrati i, naravno, hoće li nas poslušati.

Kako uopće funkcionira džoker 'Tri znalca'? Smijete li međusobno komunicirati, dati si neki znak?

Natjecatelj nam je okrenut leđima cijelo vrijeme dok nas se ne odluči 'iskoristiti', a nas trojica sjedimo na udaljenosti od dva metra.

U trenutku kada natjecatelj odluči upotrijebiti džoker 'tri znalca' okreće se prema nama, a nakon pročitanog pitanja, nas trojica rukom dajemo znak ako mislimo da znamo odgovor. Natjecatelj tada bira kojeg od nas želi poslušati.

Međusobno nas trojica ne razgovaramo, no gestama i mimikom dajemo znak postoji li mogućnost da znamo odgovor.

Nakon ponuđenog odgovora, džoker ga može obrazložiti.

image
Darko Tomaš/HANZA MEDIA

S obzirom da u studiju nema publike, kakva je atmosfera? I kako vam je surađivati s voditeljem Tarikom Filipovićem?

Da nema publike u studiju se osjeti, no zato je tu Tarik da svojim vođenjem, razgovorom i opuštenom pričom održi atmosferu.

Suradnja s njim je uistinu super.

Znamo da ste znalac, no pojave li se nekad pitanja na koja ne znate odgovor?

Uvijek bude pitanja na koja ili ne znam odgovor, ili nisam siguran, no onda najčešće ni ne dižem ruku. U tim situacijama uvijek se nadam da će netko od druga dva znalca biti u mogućnosti pomoći natjecatelju.

Posjećujete li inače pub kvizove i kako ste proveli 'kvizaško doba korone'?

U doba korone online kvizovi su zasigurno oživjeli. Inače, u Splitu znam biti dio nekih studentskih formata kvizova, no što se tiče kvizova koji se organiziraju na nekoj učestaloj bazi, moram priznati da nisam baš redovit. Kada sam u Vrgorcu, volim prisustvovati kvizovima u caffe baru 'Korzo'.

Na 'Milijunašu' ste odlično prošli. Planirate li se uskoro prijaviti na neki drugi kviz? I kakvu su vam inače planovi za budućnost?

Iskreno, nemam baš u planu uskoro se okušati u nekom novom kvizu. Eventualno u Potjeri, ali o tom potom.

Na privatnom polju, trenutno završavam petu godina fakulteta i uskoro započinjem s praksom u jednoj programerskoj tvrtki. Nakon toga se nadam poslu u struci, naravno u Hrvatskoj.

Dva puta po 32 tisuće


Nakon pauze, u prvoj emisiji bez publike i s novim džokerom 'Tri znalca' sinoć je svoj nastup nastavio 20-godišnji Luka Terzić na osmom pitanju.

Kako je Luka u prethodnoj emisiji iskoristio džoker publiku, u ovoj emisiji nije imao pravo na novi džoker, no zato je ostala dva dobro iskoristio.

Na osmom pitanju Luka je iskoristio džoker pola pola i točno odgovorio na pitanje o USB priključku.

Na devetom pitanju, savjet je potražio od džokera zovi na pitanju 'Koje godine nije igrano klasično SP u nogometu?'. Iako je džoker savjetovao odgovor A) 1930. godine, Luka je odabrao odgovor B) 1950. godine i točno odgovorio.

Pitanje za 64 000,00 kn bilo je posljednje za Luku. Na pitanje 'Glavna luka kojeg je naroda u antičko doba bio zaljev Budava?' (Histra) Luka je netočno odgovorio (Ardijejca) i otišao kući s osvojenih 32 000,00 kn.

Sljedeći natjecatelj, koji je bio najbrži u igri 'najbrži prst', bio je Domagoj Sobatović.

Na desetom pitanju Domagoj je po prvi put iskoristio novi džoker 'Tri znalca' i to na pitanju: 'Koji ubojiti pojam nije dobio ime po svom tvorcu?'

Od Tri znalca ruku je podigao samo Josip Buklijaš, koji je čak 90% bio siguran da je odgovor bajuneta točan odgovor, što je i bio.

Domagoj je svoj nastup završio na 11. pitanju o stilu u kojem je načinjen oskarovski kipić (Art déco) i kući otišao s osvojenih 32 000,00 kn.

Posljednji natjecatelj u prvoj emisiji bio je Marko Porobija, koji će svoj nastup nastaviti u nedjelju.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 07:13