StoryEditor
ShowbizUREDNICA DORE

Uršula Tolj govori za ‘Slobodnu‘: ‘Kako znate da nisam lobirala za Hrvatsku? Ali to vam je kao u sportu kad u zadnjoj sekundi primite gol!‘ Otkriva nam i hoće li ostati šefica naše delegacije...

Piše Vinko Paić
24. svibnja 2021. - 22:45
- Hrvatska je skrenula veliku pozornost na sebe i svi smo jako zadovoljni nastupom u polufinalu, kaže Uršula Tolj.Ivana Nobilo/Cropix

Protekli je tjedan bio u znaku Eurosonga, a da zanimanje gledatelja za ovaj festival ne jenjava ni 66 godina od njegovog osnutka govori podatak da je sve tri večeri u prosjeku gledalo više od 180 milijuna gledatelja diljem Europe. Prva polufinalna večer u kojoj je nastupila i naša predstavnica Albina, prošlog utorka je na HRT-u ostvarila 16 posto AMR-a (prosječan broj gledatelja minute sadržaja u odnosu na opću populaciju) uz SHR (udio u gledanosti) od 39,3 posto što je postotak kojim se mogu pohvaliti veliki i važni sportski događaji. Druga polufinalna večer ostvarila je 7,5 posto AMR-a uz SHR od 19,5 posto, dok je finale izbora za pjesmu Eurovizije imalo 10,5 posto AMR-a i SHR od 33,7 posto. Samo dan nakon što se iz Rotterdama vratila u Zagreb pričali smo s dugogodišnjom urednicom i novinarkom HRT-a Uršulom Tolj, šeficom naše eurovizijske delegacije, kojoj je ovo bio prvi Eurosong u toj ulozi.

Interes za natjecanje za pjesmu Eurovizije nikad nije bio veći. Vama je ovo prva godina da ste na čelu šefice hrvatske delegacije za Eurosong. Sada kada se polako sliježu dojmovi jeste li zadovoljni vašim debijem u toj, neki će, reći, poprilično nezahvalnoj ulozi?

- Bila bih potpuno zadovoljna da smo ušli u finale, ali za sve treba vrijeme pa tako i za ovu funkciju. To su oni zadaci za koje ti jednostavno treba iskustvo i ni jedna teorija ne može to nadoknaditi. A treba se uzeti u obzir da je ovo bio "Eurosong pod mjerama" svi su kontakti bili svedeni na minimum, tako da mi zapravo i nismo iskusili taj događaj u svoj njegovoj punini. Iako je kao televizijski spektakl on to bio. No, svejedno, zadovoljna sam. Hrvatska je skrenula veliku pozornost na sebe i svi smo jako zadovoljni nastupom u polufinalu.

Albina je prvi izvođač u novijoj povijesti Eurosonga koja je u polufinalu bila u top deset i publike i žirija, ali se, nažalost, nije plasirala u finale. Što vam je prolazilo glavom te večeri nakon što su voditelji pročitali deset zemalja koje prolaze dalje?

- Ne znam, ne mogu sad rekonstruirati... Vjerojatno sto različitih stvari. Gledali smo se s ponosom i osmijehom u očima svi međusobno i zapravo samo to pamtim.

Neki su vam zamjerili jer ste rekli kako ste tada zaplakali, što je itekako ljudski, te da vas je sama Albina tješila. Smatraju kako ste trebali zatomiti osjećaje i pokazati čeličnost poput nekadašnje šefice delegacije Ksenije Urličić.

- Zaplakala sam kad smo izašli iz glavne dvorane. Nisam znala da mi neki to zamjeraju, ali njihovo pravo. Moje je pravo da imam osjećaje. 

Toliko je teorija o našem neprolasku u finale i svi imaju nešto za reći na ovu temu. Od toga da su nas bojkotirale skandinavske zemlje, kako je sve to politika jer smo kao mala država nevažni na karti, pa do toga da su kostimi i kadriranje nastupa trebali izgledati drugačije… Što vi mislite da je pošlo krivo?

- Ništa nije pošlo krivo, riječ je o spletu okolnosti. Kao i u sportu. Nekad si bolji od protivnika, ali u zadnjoj sekundi primiš nesretan gol. I što možeš? Krenuti se pripremati za sljedeću utakmicu. 

image
Albina Grčić u polufinalu Eurosonga osvojila je 11 mjesto i svega pet bodova nedostajalo joj je za ulazak u finale.
Ebu/thomas Hanses

Jeste li očekivali ovoliku potporu Albini i kako će naša predstavnica po prvi put ujediniti premijera i predsjednika?

- Potpora Albini je bila jaka od trenutka pobjede, a da će imati i političku potvrdu to nisam očekivala ali sam jako sretna zbog toga.

Mislite li da bi kao šefica delegacije u budućnosti trebali više lobirati u drugim zemljama? Ili to nije toliko važno za konačni plasman?

- Pa, kako znate da već nisam i ove godine? Treba lobirati ali za pobjedu odnosno visok plasman se treba poklopiti i puno drugih detalja. Kao i u svemu.

Kako vam se sviđa pobjednička pjesma?

- Jako mi se sviđa, bili su moji favoriti.

Slažete li se s izjavom Tončija Huljića da prve tri plasirane pjesme na ovogodišnjem Eurosongu ne bi prošle natječaj za Doru?

- Ne može on to znati, kao što ja ne mogu tvrditi suprotno. Ja vam samo mogu reći da rock and roll pjesmu a ni šansonu nismo imali na natječaju, a jednu lijepu baladu smo imali i ona je prošla na Doru. Blind od Filipa Rudana. 

Mnogi u vama prepoznaju strast prema Eurosongu i vjeruju da ne bi bilo dobro da sad opet netko drugi preuzme ulogu šefa delegacije. Strahujete li da se to ne dogodi i biste li i dalje voljeli to raditi?

- Voljela bih jer mislim da Hrvatskoj šteti stalno mijenjanje šefa delegacije. Na primjer šefica srpske delegacije na toj je funkciji od 2005. godine. No, ako odluka bude drukčija, prihvatit ću je.

Kakva je budućnost Dore?

- Ako budem urednica, mogu obećati još veći standard, još veće približavanje standardima Eurosonga, a glazbeno se nadam da će privući što više autora i pjevača i dati im podstrek da budu originalni, posebni, svoji. Hrvatski a svjetski.

image
Uršula Tolj na eurovizijskom tirkiznom tepihu u Rotterdamu.
Privatan Album

Planirate li neke novitete? Primjerica, jedna od vaših ideja kad ste postali urednica Dore, bila je uvođenje međunarodnog žirija.

- Ne, ta ideja je tek razmatrana, kao i brojne druge. No, o tome još nije vrijeme govoriti.

Postoje li neki autori i izvođači koje biste voljeli vidjeti na Dori?

- Postoje, ali bih prije svega voljela da bilo koji autor ako sad napiše pjesmu za koju misli da je posebna, moćna, drukčija, da je sačuva za naš natječaj. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 03:23