StoryEditor
ShowbizNEZABORAVNI SONG

Umro Vojkan Borisavljević, autor hit pjesme ‘A sad adio‘ iz serije ‘Vruć vetar‘: Komponirao sam je u taksiju do aerodroma, a Oliver Dragojević ju je snimio za 10 minuta

Piše M.P.
23. veljače 2021. - 15:37
Prizor iz serije 'Vruć vetar'

Teško da postoji itko tko je odrastao u osamdesetima, a da ne pamti pjesmu "A sad adio" i da je nije pjevao na nekadašnjim "oproštajnima" pred vojsku, tulumima pred odlazak za faks, na dobroj zabavi u društvu "duševne" ekipe.

Manji broj njih možda zna da je njezin autor skladatelj i dirigent Vojkan Borisavljević koji je preminuo danas u Beogradu, kako javljaju Novosti, a čiju je kultnu pjesmu proslavio Oliver Dragojević, koji ju je otpjevao u originalu za potrebe serije.


Borisavljević je bio i autor brojnih pjesama Zdravka Čolića, ali i drugih pjevača, pa je više puta dirigirao orkestrom na Splitskom festivalu, kad bi se izvodila njegova kompozicija.

O suradnji s Oliverom na pjesmi, koja ga je proslavila među najširom publikom, jednom je ispričao:

“Išao sam u Dubrovnik, a redatelj Aca Đorđević i Siniša Pavić su mi otprilike rekli kakva bi trebala biti pjesma za seriju, da se mora osjećati vruć vjetar.

Brzo sam shvatio što žele, bio je to trenutak inspiracije koji sam vrlo jednostavno pretočio u pjesmu…. Komponirao sam je u taksiju do aerodroma, a Oliver Dragojević ju je snimio jedne večeri za 10 minuta u studiju Radio Beograda.

Njegov glas je obilježio pjesmu, a poslije su je mnogi snimili. Lijepo sam surađivao s Oliverom, to vrijeme, ta zemlja, kultura, glazba i suradnja među nama, iznjedrili su mnogo dobrih stvari”.

Pjesmu je kasnije puno puta uživo izvodila zvijezda serije "Vruć vetar", Ljubiša Samardžić.

Najmasovnije izvođenje pjesme “A sad adio” odigralo se na stadionu u Budimpešti krajem osamdesetih, kada je Ljubiša bio proglašen za glumca godine u Mađarskoj.

“Smoki je pjevao tu pjesmu, a 100.000 Mađara ga je pratilo” - sjetio se Borisavljević, koji je skladao za kazalište, film i televiziju, kao i popularne i dječje pesme, te instrumentalne kompozicije i aranžmane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. veljača 2021 18:08