StoryEditor
ShowbizGLAZBENI VREMEPLOV

‘U Splitu sam pregazio i Vukova, i Kiću, i Terezu! Arsena više i ne ubrajam...‘: bilo je to prije 49. godina, Mišina pjesma dobro ide uz svako jutro 

Piše PSD
20. travnja 2020. - 07:17
Jakov Prkić/Hanza Media

U karijeri Miše Kovača Splitski festival 1971. godine zauvijek će uživati kultni status.

Te godine na Prokurativama mladi i drčni Šibenčanin nastupio je s pjesmom “Proplakat će me zora” u obradi Stjepana Mihaljinca i Drage Britvića, publiku bacio u trans i zauvijek uklesao u povijest najdojmljiviju pobjedu u svojoj karijeri.

Koja je preokrenula sve.

image
'Slobodna Dalmacija' zabilježila je sve, pa i njegov debitantski nastup 1965. na Melodijama Jadrana


Singl s pjesmom izvedenom u klapskoj pratnji prodan je u više od 300.000 primjeraka. U dva dana, Mišo osvaja pet nagrada, a zaradu od prodaje ploče uplaćuje za izgradnju autoceste Zagreb-Split.


Iste te sudbonosne 1971. godine Mišo doživljava tešku prometnu nesreću kod Zadra, u kojoj se jedva izvukao, njegov automobil bio je potpuno smrskan, a kako mu je ostao ožiljak iznad gornje usne, za vrijeme oporavka Mišo odlučuje pustiti brkove koji će postati njegov zaštitni znak.

S njima ga se sjećamo i u snimci s Prokurativa 1980. godine, kad je u retrospektivnoj večeri opet izveo svoj megahit.


U anale je ušla Mišina izjava nakon velikog splitskog trijumfa:

“Usuđujem se kazati da sam najpopularniji jugoslavenski pjevač! Ove godine u Splitu pregazio sam i Vukova, i Kiću, i Terezu. O Arsenu neću da govorim, jer njega više i ne ubrajam isključivo u pjevače: Arsen je pjesnik i autor.

Divim se toj svestranosti, ali kad je riječ o popularnosti – publika je prije na mojoj negoli na njegovoj strani. To nije usporedba jer nas dvojica pripadamo različitim grupama. Riječ je o onome što publika traži, a trenutno – traži mene!”.

"Na tvojoj ruci prsten..." - uvodni su stihovi megahita, koji dobro ide uz svako jutro, pa zašto ne bi i uz ovo.

Mišo je na Prokurativama grandiozno slavio pobjedu i 1977. godine s pjesmom "Noćas ćemo zemlji ko materi reći" s klapom Maslina.


"Dobra ti večer mati moja" osvojila je sve 1980. godine. Riječ je o pjesmama koje će mnogi Mišini poklonici izdvojiti kao srcu najdraže...

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2021 09:50