StoryEditor
ShowbizMala princeza

U medijima se često griješi kad se izgovara Lilibet: kako se točno čita ime Meghan Markle i princa Harryja

Piše PSD
8. lipnja 2021. - 16:20

Ovog tjedna sve su oči bile uprte u Meghan Markle i princa Harryja zbog rođenja njihovog drugog djeteta. Prva kćer para došla je na svijet 4. lipnja, a nosit će ime Lilibet Diana Mountbatten-Windsor stoji u priopćenju objavljenom na web stranici Archewell. Ondje je također otkriveno da je rođena u Santa Barbara Cottage Hospitalu u Kaliforniji te da njezino ime ima ozbiljno sentimentalno značenje za njene roditelje.

Međutim u prijenosima vijesti neki mediji počeli su njeno ima izgovarati krivo. Iako je izgovoriti Diana poprilično jednostavno, Lilibet je neobičnije ime s kojim su neki imali problema. U Hrvatskoj ga je zato poprilično jednostavno pročitati jer se izgovara baš onako kako se i piše. Da je tako, znamo iz izjave na web stranici Archewell, koja otkriva da će Meghan i Harry svoju kćer zvati jednostavno Lili. "Lili je dobila ime po svojoj prabaki, Njenom Veličanstvu Kraljici, čiji je obiteljski nadimak Lilibet," navodi se u izjavi.

image
David Harrison/AFP

Iako je Lilibet vrlo neobično ime, zapravo ima bogatu povijest na strani obitelji princa Harryja. Publikacija piše da je kraljicu Elizabetu II. njezin djed, kralj George V., nazvao Lilibet. Također je izviješteno da je vojvoda od Edinburgha to ime koristio kao izraz ljubavi prema kraljici. Lilibetino srednje ime, Diana, dirljiva je počast tragično preminuloj majci princa Harryja.

Lilbet u prijevodu znači 'Božje obećanje', a za nadimak u koji Meghan i Harry planiraju skratiti ime svoje nove kćeri - Lili, se vjeruje da označava čistoću i nevinost. Taj nadimak se navodno princu svidio prije mnogo godina, a cijelo ime je možda djelomično i način da se izglade odnosi s kraljevskom obitelji koji su neki mediji u Velikoj Britaniji opisali kao ulizivanje.

image
Henk Kruger/AFP
 

Ime svoga sina par je odabrao na neposredniji način uz manje planiranja. Tijekom Meghanine trudnoće 2019. godine par je posjetio školu u Birkenheadu. Prijedloge za ime Archieja čuli su od školske djece i odmah ga prihvatili.  

item - id = 1104357
related id = 0 -> 1124823
related id = 1 -> 1120702
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2021 03:57