StoryEditor
ShowbizPRIJETE MU TUŽBAMA

Trump krade tuđe pjesme i pušta na svojim skupovima: američkog predsjednika tuži i legendarni glazbenik Neil Young

Piše sd
6. kolovoza 2020. - 12:12
AFP

Legendarni američki rock muzičar Neil Young tužio je izborni stožer američkog predsjednika Donalda Trumpa za neovlašteno korištenje njegovih pjesama u predsjedničkoj kampanji i povredu njegovih autorskih prava, navodi Al Jazeera. U tužbi koja je podnijeta okružnom sudu na Manhattanu, Young je naveo da su njegove autorske pjesme "Rocking in the Free World" i "Devils Sidewalk" više puta puštane na političkim skupovima bez njegovog odobrenja, a posljednji put na stranačkom mitingu u Tulsi, u državi Oklahoma, prenosi Tanjug. Neil Young "ne može, ni dušom ni savješću, omogućiti da njegova glazba služi kao podloga u anti-američkoj kampanji neznanja i mržnje, sklonoj sukobima", navodi se u tužbi.

Ovo nije prvi put da je dvostruki osvajač nagrade Grammy podigao glas protiv upotrebe svojih pjesama u svrhe Trumpove kampanje. Početkom srpnja, iz poštovanja prema Sijuksima (jedan od najpoznatijih naroda sjeverno-američkih Indijanaca nastanjen u području između rijeka Mississippi i Missouri), žalio se što je njegova pjesma puštana uoči Trumpovog skupa na Mount Rushmoreu.

Odvjetnici 74-godišnjeg pjevača traže čak 150.000 dolara (oko milijun kuna) odštete za svako kršenje autorskih prava i zahtijevaju da se Youngove pjesme prestanu koristiti. Dakle, kad se zbroje sve pjesme koje su puštali Trumpovi organizatori kampanje odšteta bi mogla biti više milijunska. No, Trumpu to sigurno neće biti teško platiti. Inače, američki sudovi svesrdno štite autorska prava i u pravilu dosuđuju velike odštete ako se utvrdi da je netko prekršio ta prava. To smatraju krađom.

Young, koji je rođen u Torontu, u veljačli je izjavio da je Trump "sramota" za SAD, podsjeća Al Jazeera. Više glazbenih zvijezda među kojima su Pharrell Williams, Rihanna, Aerosmith i Adele, kao i nasljednici Princea, žalili su se jer su njihove pjesme korištene na Trumpovim skupovima. I slavni Rolling Stonesi su mu u junu zaprijetili tužbom pred sudom ako nastavi puštati njihovu pjesmu "You Can't Always Get What You Want".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 19:50