StoryEditor
ShowbizUoči prve izvedbe

Tonći Huljić u društvu kćeri Hane predstavio ‘Misu Mediteranu‘: audio-vizualni spektakl kakav Split još nije vidio

Piše Jasenka Leskur
21. srpnja 2021. - 16:09

Uoči premijere sakralnog pop-koncerta "Misa Mediterana" Tončija Huljića na Splitskom ljetu, održana je konferencija za novinare koja je već po odazivu dala naslutiti da će novo djelo splitskog skladatelja imati velik odjek u javnosti, te da se ne treba brinuti za posjećenost na izvedbama 5. i 6. kolovoza.

Prisutnost novinara Huljić je iskoristio da predstavi svoj koautorski tim, prije svega svoju kćer Hanu, koja potpisuje jednu skladbu te, uz Nenada Šiškova, orkestraciju djela.

– Pitam se bi li svi bili ovdje da je ovu pop-misu skladao netko drugi, vjerujem da ne bi – kazao je Huljić, dodavši kako se već posljednjih nekoliko godina bavio mišlju da napiše ovakav format, te da je dugo istraživao kako su to radili drugi, veliki svjetski skladatelji, poput Beethovena, Schuberta, Puccinija...

– Odlučio sam je praizvesti u Splitu jer to nisam nikad učinio posljednjih 40 godina, ako se izuzme Splitski festival, za koji sam radio pjesme. Počeo sam sa skladbom "Ave Maria", a nakon toga odlučujuća je uloga bila Nenada Šiškova, koji je prošle godine devet mjeseci svoga života posvetio mojim snimkama.

image
Tonči i Hana Huljić pred skori veliki događaj - 'Misa Mediterana' u Galeriji Meštrović 5. i 6. kolovoza
Ante Cizmic/Cropix

Ovo je završna faza jednog dijela moga rada, predstoji još izrada unplugged i orkestralne verzije, koje će se moći izvoditi za prigode kao što su Uskrs, Božić, ali i za druge. Moram zahvaliti nadbiskupu Marinu Barišiću, koji je svojim kontaktima u Vatikanu provjerio da je sve napravljeno kao prava, klasična misa – kazao je skladatelj, zahvalivši još čitavom nizu ljudi, sponzorima, donatorima i pokroviteljima.

Hana Huljić govorila je o svojoj skladbi "Dies Irae/ Dan gnjeva" (inače latinski himan koji opisuje Sudnji dan, a koji su kroz povijest uglazbili Bach, Mozart, Verdi... – op.a.), koju će sama otpjevati.

Redateljica Jelena Bosančić objasnila je da će izvedba biti režirana, te da je u pitanju audio-vizualni spektakl koji Split još nije imao.

image
Tonči Huljić pred brojnim novinarima
Ante Cizmic/Cropix

Intendant Srećko Šestan izrazio je nadu da će se glas splitskog autora daleko čuti, a njegova je namjera u kreiranju kazališnog programa otvaranje mogućnosti splitskim skladateljima da izvode svoje kvalitetne projekte.

U izvođenju pop-mise sudjeluju zbor i orkestar HNK-a, kojim ravna Jure Bučević, te solisti Lorena Bućan i Karlo Vudrić.

Na pozornici će biti ukupno oko 50 izvođača. Pop-misa – sakralni koncert u trajanju od 44 minute – nastala je na temelju liturgijskog misnog teksta na latinskome jeziku i sastavljena je od misnih dijelova: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus i Benedictus, Agnus Dei.

item - id = 1114288
related id = 0 -> 1118390
related id = 1 -> 1118308
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2021 17:57