StoryEditor
Showbizbez pauze

Tonči Huljić otkrio nam je kako provodi vrijeme u izolaciji, ali i što sve sprema za svoj novi album

21. travnja 2020. - 18:13
Privatna arhiva

Situacija s koronavirusom zbog kojega je paraliziran velik dio svijeta, na određeno je vrijeme poremetila i planove splitskog skladatelja Tončija Huljića.

Njegov klasični program, predstavljen prošle godine na zagrebačkom Tomislavcu s filharmonijom i Akademskim zborom 'Ivan Goran Kovačić', trebao se nastaviti regionalnom turnejom na kojoj je Tonči planirao ugostiti domicilne filharmonije i zborove, ali su koncerti najavljeni u Beogradu, Ljubljani i Splitu odgođeni za neka bolja vremena.

Tko zna, možda još ima nade za dogovoreni nastup na zatvaranju Sarajevo Film Festivala krajem kolovoza.

Kao najava regionalne turneje trebao je poslužiti Tončijev novi singl i spot, u hrvatskoj i engleskoj verziji -'Kiša (Bjankarija)' ili 'Rain' - koje je splitski autor uspio snimiti prije zabrane izlaska iz kuće i okupljanja na javnim površinama. No, kako se priča s koronom zahuktala, Tonči je presložio prioritete i bacio se na rad na novim glazbenim materijalima. Odlazak na redovito trčanje ipak ne propušta između svakodnevnog skladanja u svojemu splitskom domu i online komunikacije s glazbenim suradnicima s domaćeg terena, kao i onima iz ostatka svijeta.

- Kako provodim vrijeme u koroni?! Kaotično... Ja sam se u ovoj koroni baš, ono brate, naradio. Umorio sam se, baš sam hektičan... Osjećam pritisak da, a polako popuštaju mjere protiv korone, nisam uspio stići sve što sam namjeravao napraviti. Taman sam se nadao da ću u dva, tri mjeseca izolacije obaviti neke poslove do kraja.

Sad me hvata uobičajena nervoza od onoga što me čeka, jer smo i s Grašinom novom pjesmom stali na pola. Jelena ima novi duet, isto se mora raditi preko interneta, pa smo mislili kako ćemo i to pomalo. Realno, ova godina je izgubljena, suludo je izdavati nešto dok smo u situaciji da ne možemo svirati. Zato sam i izbacio 'Rain' vani... I jako sam sretan kako ljudi prihvaćaju tu glazbu koja nije komercijalna, ali se vrlo brzo može pretvoriti u nešto što je masovni ukus – procjenjuje Tonči Huljić, priznajući da je zbog sati i sati provedenih online već pomalo na rubu živaca.

image
Privatna Arhiva

- Svi smatraju da si dostupan, stalno sam na svim tim modernim čudima, od ranog jutra do dva sata svakodnevno imam uključenja po TV centrima u cijeloj regiji. Kronično mi nedostaje vremena, a paralelno završavam rad na novim materijalima, pa ih šaljem ekipi u Beograd koja programira ritam sekciju, a onda kćeri Hani koja radi orkestracije i već pomalo pada s nogu, svaki dan nešto mijenjam.

Onda sve to šaljemo u London, pa oni to tamo grupiraju, pa se dogodi izmjena zbog koje moram u Splitu otići u studio i snimiti klavir. I onda opet poslati u Beograd kako bi oni opet sve slali u London. U svemu tome trebalo je izbaciti i spot, a paralelno dogovaram gostovanja od Kube do Indije – govori Tonči, ističući da je 'Kiša' ili 'Rain' eklatantan prikaz u kojemu smjeru želi razvijati svoju karijeru.

- Svoj novi CD snimat ću u Zagrebu, Splitu, Londonu, Paragvaju te još nekim mjestima na svijetu, koja će ovisiti o dogovoru s instrumentalistima koje imam u planu. Trenutačno sam zaustavio snimanje u poznatom londonskom studiju Abbey Roadu, ali nadam se da ću ga nastaviti u lipnju. Na pet pjesama su mi gosti članovi Budimpeštanske filharmonije, a u ovoj pjesmi mi je specijalni gost Victor Espinola, paragvajski multiinstrumentalist i pjevač, najpoznatiji po sviranju skraćene harfe. Često je nastupao kao gost još jednom svjetski poznatom skladatelju, producentu i pjevaču Yanniju, a Victora mislim involvirati i u svoj bend Madre Badessa’ - otkriva Tonči.

Uz paragvajskog multiinstrumentalista i pjevača, jedan od njegovih novih suradnika bit će i indijski glazbenik Vishwa Mohan Bhatt.

- V. M. Bhatt i Ry Cooder dobili su 1994. Grammyja za album 'A Meeting by the River'. Prijatelj i producent Mel Bush skrenuo mi je pažnju na indijsku školu Ravija Shankara, ustvrdivši kako bi bilo interesantno napraviti projekt s njima, da se zapadnjačke melodije odsviraju na tim instrumentima. Lako smo stupili u kontakt, počet ćemo s mojom novom pločom, pa ćemo vidjeti kamo će nas to odvesti – najavljuje Tonči Huljić. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2021 14:30