StoryEditor
Showbizčarolija pod zvijezdama

TBF otvara glazbenu poslasticu na Sustipanu, organizator se prisjetio scene iz Podruma: 'Uzmite, momak, ovu kazetu, novi splitski bend, ludilo je!'

6. travnja 2017. - 20:40
tbf 3.JPG

A tko zna, možda i odsviramo nešto novo – tajanstveno se nasmiješio Mladen Badovinac iz TBF-a nakon što je na press-konferenciji okupljenim novinarima i službeno potvrđeno kako će prvog dana ovogodišnjeg Sna sustipanske noći baš taj kultni splitski bend publiku zabavljati do ranih jutarnjih sati.

Uz ritam “jen, dva” pamtit će se taj utorak, 11. srpnja dugo, jer čarobnu atmosferu pod vedrim nebom s mirisom mora i borova samo Sustipan može pružiti, a bez stihova, koji već imaju status najboljih redaka splitskog stanja uma kroz protekla dva desetljeća, ljeto je ionako nemoguće zamisliti.

– “Alles gut”, “Malo sam maka”, “Data”, “Guzice i sise”, “Smak svita”, “Papilova”, “Šareni artikal”... Pa ima li domaćeg benda s više hitova?! – uzbuđen je Danijell Nikolla, voditelj šestog izdanja bajkovitog projekta.

Koncept ovogodišnje manifestacije predstavljen je ležerno, uz dobru kapljicu, slastan zalogaj, ležernost karakterističnu samo splitskom stanju uma. Odolijevajući plati s pršutom, pikantnim sirom, sušenim i dehidriranim maslinama, džemom od cikle, ali i onom od kapule, te domaćom pilećom paštetom, ploča se ipak zavrtjela u pravom smjeru.

– Kada sam prije dvadeset godina došao u Split, htio sam se što bolje uklopiti, a gdje ćeš boljeg načina od dobre kazete. Došao sam do štanda u Podrumima, a cura je rekla: “Uzmite, momak, ovu kazetu, novi splitski bend, ludilo je.” Kupio sam i nisam se pokajao. Bio je to prvi, kultni album TBF-a “Ping-pong”! Da mi je netko rekao da ću baš ja osmisliti i organizirati event, i to San sustipanske noći, na kojem će se proslaviti dvadeset godina tog albuma, rekao bih da nema šanse – ponosan je Nikolla.

– Bio je to ludi vrtlog osjećaja i doživljaja... Trudili smo se, sprdali sa žanrovima... Kao nije to bio hip-hop o kakvom smo sanjali, pa smo ga nazvali ping-pong – nostalgija je prevladala.Kada su ga poslušali kritičari, bilo je svega! Sjećam se, jedan je napisao užasnu kritiku, no nakon šest mjeseci se jednostavno predomislio i napisao kako je stvar zapravo sjajna. Album je, eto, postao kultni – palicu je preuzeo Mladen.

– Koliko se toga promijenilo u ovih dvadeset godina? – novinari su stalno vukli vodu na svoj mlin aludirajući na nestabilne političke i gospodarske situacije. Ni Todorić, ni Kerum, ni Baldasar, u TBF-u samo pozitivan stav.

– Kažu da smo nekakvi kroničari tih urbanih kasnih devedesetih... Na snazi su bile neke druge droge, nismo bili zadovoljni vlašću, no nismo znali da će ovi što dolaze biti sve gori. I nakon 20 godina sigurni smo, pjesma može promijeniti svijet. Nisu to kolosalne promjene, no izmamiti osmijeh prvom do sebe, dobar je početak – pojasnio je Mladen.

Glazbom, kažu, otpuštaju frustracijske ventile, a Sustipan je, tvrde, vjerojatno najljepše mjesto gdje će ikada svirati.

– Bit će to večer samo za najbolje od najboljeg. S koncerta s bedema Cornaro ostali smo dužni “Veseljka”, tako da ćemo to sigurno zasvirati, kao i hitove s “Ping-ponga”. Još smo u kaosu, idejama, možda bude i koji gost. Najvažnije je: tko dođe, neće požaliti! – zaključuju.

TBF-ovci Mladen Badovinac i Luka Barbić najavili su spektakl koji će trajati do jutarnjih sati .

Tko je izvođač druge večeri?

Izvođači drugog dana Sna sustipanske noći bit će poznati tek za tjedan dana. Organizator Nikolla šuti ko zaliven, no novinarske vještine ipak su izvukle koju informaciju. Evo natuknica, pa do idućeg tjedna pogađajte! Riječ je o bendu iz regije, s vokalom (isključujemo 2Cellos), vole ih sve generacije. I detalj za kraj – glavni vokal je muški!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. kolovoz 2022 03:12