StoryEditor
ShowbizNema odgode

Splitski festival bez tribina i sa 500 gledatelja: ni pandemija koronavirusa neće zaustaviti kultni događaj, evo tko će zapjevati na Prokurativama

24. lipnja 2020. - 16:55
Tomislav Mrduljaš, glazbeni producent i dugogodišnji organizator Splitskog festivalaPaun Paunović/Hanza Media

Nešto više od dva tjedna dijeli nas od 60. izdanja jubilarnog Splitskog festivala na Prokurativama, koji je svoju priču započeo još davne 1960. godine. U vremenu koje uključuje i Domovinski rat, kao i mnoge druge društvene turbulencije, festival je iznjedrio više od dvije tisuće pjesama i mnoge velike hitove ("Nima Splita do Splita", "Moj galebe", "Picaferaj", "Skalinada", "Ne diraj moju ljubav..."), a čini se, kako sada stvari stoje, da ni pandemija koronavirusa neće zaustaviti kultni festival.

Njegov direkor Tomislav Mrduljaš poručuje kako je sve spremno za 11. i 12. srpnja, kad bi se trebala održati retrospektivna večer s hitovima koji su obilježili minula desetljeća festivala, a u interpretaciji ponajboljih izvođača s hrvatske estrade, te na koncu i večer novih skladbi.

Odabrano je njih 22, od kojih su neke nastale tijekom nedavne karantene u ožujku i travnju, dok su neki od glazbenika koji će se pojaviti na Prokurativama Neno Belan, Jole, Goran Karan, Ibrica Jusić, Mladen Grdović, klapa "Rišpet", Alen Nižetić, Tedi Spalato, Giuliano, Petar Dragojević, Marko Tolja, grupa "Frajle" iz Srbije...

Sve će u izravnom prijenosu s početkom u 21.30 prenositi i HRT, kao što je to bio slučaj i prijašnjih godina. Ipak, s obzirom na ponovno razbuktavanje koronavirusa, pitanje je hoće li doći do nekih promjena, čega je svjestan i Mrduljaš, pa možemo reći kako svi njegovi planovi, nažalost, u ovom trenutku, pomalo vise u zraku.

'Pratimo situaciju'

– Redovito pratimo cijelu situaciju, mjere i upute našeg Nacionalnog stožera te ćemo postupati u skladu s njima. Zasad nema nikakvih promjena, produkcija ide prema planu i ne razmišljamo o odgodi datuma, nego smo duboko u organizaciji. Naravno, nije mi drago sve što se opet događa s koronom, no mogu jamčiti da ćemo festival održati u sigurnim uvjetima i da nitko neće biti ugrožen – ističe Mrduljaš i dodaje kako će na spektakularnoj pozornici uz pjevače biti i festivalski orkestar od 30 do 35 ljudi, kao i četiri prateća vokala.

– Svi će oni biti udaljeni jedni od drugih onako kako to propisuju mjere. Ove godine nema tribina, odlučili smo staviti okrugle stolove sa stolicama. Ukupno ćemo moći primiti do 500 gledatelja, a ovo smo također organizirali na način da se poštuje razmak. Može se dogoditi da se opet zabrani rad ugostiteljskih objekata pa je moguće da nam ova varijanta i otpadne, teško je u ovom trenutku prognozirati što će biti – kaže Mrduljaš.

U tom slučaju lako je moguće da se Splitski festival održi bez publike, ili nas pak čeka prizor posjetitelja sa zaštitnim maskama na licu, no sve će biti jasnije u danima koji su pred nama.

– Slušamo vijesti iz dana u dan, javljaju mi se i izvođači, neki su od njih i zabrinuti, ali nadamo se da će sve biti dobro, nema razloga za paniku... Ponavljam, kako nam bude sugerirano, tako ćemo se i ponašati. Plan je bio da na simboličan način obilježimo početak kakve-takve turističke sezone u Splitu, da dođu naši domaći ljudi, pa i oni izvan Splita. Neka se uvjere kako mogu u našoj lipoj Dalmaciji ljetovati u sigurnosnim uvjetima – zaključio je Tomislav Mrduljaš.

item - id = 1028395
related id = 0 -> 1029941
related id = 1 -> 1128390
related id = 2 -> 1128383
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2021 21:28