StoryEditor
Showbizu solo vodama

Splićanka Antonia Šerić otkrila nam je zašto je postala Tonka, ali i u čemu je tajna njene i Aljošine ljubavno-poslovne sreće

Piše Anja Popović
1. listopada 2017. - 01:11

Na našu glazbenu scenu stigla je Tonka, publici već poznata kao Antonia Matković Šerić, pjevačica grupe "Pavel", koja se odlučila na novi korak u karijeri i zaplovila je solo vodama. Njezin singl "Bolji smo" već je pokazao kako je riječ o pravoj odluci, ali to ne znači da će zanemariti one bendovske obveze, dapače, svestrana Splićanka sa zagrebačkom adresom nekako uvijek nađe vremena za sve.

Suradnja sa suprugom Aljošom Šerićem, frontmenom "Pavela", nastavila se i na samostalnom albumu jer upravo on potpisuje glazbu i tekst, a Antonia nam je otkrila neke detalje o svojim prvim samostalnim glazbenim koracima.

Je li solo karijera nešto o čemu ste razmišljali već dulje vrijeme ili je odluka došla spontano? Kako biste opisali svoj zvuk?

– Čitava priča počela je prije nekih godinu i pol, kad je Aljoša napisao nekoliko pjesama nešto drukčijeg tipa. Ja sam, naravno, otpjevala demo, kao što to uvijek radim, i odmah sam znala da imamo sjajne stvari. Kako sam tada bila trudna, odlučili smo se baciti u potragu za nekim drugim pjevačicama koje bi to mogle pjevati, no kako je vrijeme odmicalo, zaključili smo da bi bilo najbolje pričekati da beba malo naraste i da ja snimim te pjesme, da zvuče upravo kao na samom startu.

Na nagovor izdavača, Aljoše i producenta, a na moju veliku radost, počeli smo sa snimanjem. Zvuk ostaje u domeni popa, pitko je, moderno, s malo neo soula, neo r&b-a, electro popa... Ima tu svega, ali ostajemo u domeni alt-popa.

Kakve su bile reakcije na vaš prvi singl?

– Jako dobre, imali smo nekoliko preslušavanja s dragim nam kolegama glazbenicima, prijateljima, koji su nam dali dobar feedback i znali smo da imamo dobre stvari. Nekad jednostavno znaš i bez potvrde okoline, ona nam je samo bila svojevrstan orijentir. Ove prve reakcije publike su također zadovoljavajuće, mediji su jako zainteresirani, svi šalju pohvale, sretni smo zbog toga.

Glazbu i tekst na albumu potpisuje vaš suprug Aljoša Šerić. Hoće li se ovakva suradnja nastaviti i u budućnosti?

– Aljoša je već napisao, a ja snimila svih 12 pjesama koje će se naći na novom albumu. Autorski tim Aljoša Šerić, Srđan Sekulović Skansi i ja sjajno funkcioniramo. Dugogodišnji smo prijatelji s našim producentom pa je radna atmosfera optimalna.

Otkrijte nam, u čemu je vaša i Aljošina tajna? Već godinama uspješno balansirate između privatnoga i zajedničkoga poslovnog života...

– Nema neke velike tajne, radimo kompromise, nismo svadljivi, volimo se, volimo svoj posao. Ako se u nečemu i ne slažemo, prespavamo pa je sutra odmah sve bolje.

U solo vode krenuli ste pod umjetničkim imenom Tonka. Pretpostavljamo da je riječ o nadimku, ali jeste li možda na taj način htjeli napraviti i mali odmak od "Pavela"?

– Svakako nam je trebao odmak od "Pavela", nisam se htjela koristiti svojim prezimenima, pa je tako odluka pala na Tonku, inače ime moje drage bake, a ujedno i moj zagrebački nadimak. Tu me svi zovu Tonka, u Splitu nitko. Zanimljivo... Meni je to sjajno ime i kad ga stavim u sferu glazbe, alt-popa, mislim da sjajno paše.

U videospotu za "Bolji smo" vratili ste se i staroj ljubavi – plesu...

– Odmalena sam se bavila plesom, plesni klub "Vruća čokolada" je bio moj početak, tu su išla sva djeca u to doba. Sva ta ljubav prema pokretu nije nikada prestala, pa sam se i u Zagrebu nastavila baviti suvremenim plesom. Za ovaj spot sam znala da u njemu želim plesati, staviti naglasak na pokret, i to onaj netipični, suvremeni.Odmah sam se sjetila sjajne plesačice i koreografkinje Martine Nevistić koja me kroz sve vodila, koja je tražila meni svojstven pokret. Bilo je vrlo zabavno i presretna sam rezultatom. Vanja Vascarac je točno shvatio što želim i sjajno je režirao. Marija Cvitanović je osmislila styling. Čitav tim ljudi s kojima radim tome je pristupio na kreativan način, a spot je sniman u dvorani Zagrebačkog plesnog centra.

Glazba i ples nisu vaši jedini talenti. Mnogi možda ne znaju da ste završili likovnu akademiju (smjer restauracija), a bavili ste se i glumom te slikarstvom.

– Bavila sam se svim i svačim, jedna sam od onih sretnika koji imaju nekoliko talenata. Igrom slučaja sam i glumila u sjajnoj dramskoj seriji "Loza". Ponosna sam na to, ali sam isto tako već tada bila svjesna da se u životu ipak moram opredijeliti za jednu stvar ili eventualno dvije.

Ne možeš se istodobno davati na više područja i biti jednako uspješan. Do dvadesete godine je vodio ples, zatim slikarstvo za vrijeme Akademije, malo glume se zbilo spontano. Realno, nisam ja tu nešto previše ni glumila, bila je to sporedna uloga. Nakon faksa sam se odlučila konačno posvetiti pjevanju. To nekom zaista može zvučati ili zbrkano ili pretenciozno, ali, eto, tražila sam se u svemu, pa sam se konačno i pronašla.

Kako uspijevate uskladiti obveze koje sa sobom nosi solo karijera i one u "Pavelu"?

– Jedva, i bit će to veliki izazov u kojem će mi jedini cilj biti s Lunom boraviti što više. Ona mi je najvažnija, a obiteljsko vrijeme dragocjeno. Uvijek pazim da provodim kvalitetno vrijeme s njom i Aljošom bez obzira na sve obveze. U tom slučaju radije naručimo ručak umjesto da stojim tri sata za štednjakom.

Vaša kći Luna je prije nekoliko dana proslavila prvi rođendan. Kako biste opisali proteklu godinu? Je li vas majčinstvo promijenilo?

– Majčinstvo je sjajno, evo napunila je godinu dana i još ne vjerujem kad je proletjelo vrijeme. Sve je jednako kao prije što se nas tiče, ali nećemo se lagati, dijete uzme puno energije i vremena, pa onda kroz dan lovimo trenutke samo za sebe.

Da nema mojih roditelja, Aljošinih roditelja, pa čak i njegove seke Nine, ne bismo mogli pola toga. Spase nas kad imamo obveze, ili kad samo želimo otići u kino. Luna je još premala da bih je mirnog srca ostavljala babysittericama. Oni su najvažnija karika našeg trenutnog uspjeha i usklađivanja svih obveza.

Majčinstvo me obogatilo, uživam s njom, obožavam je promatrati, igrati se s njom, još ne vjerujem da sam mama i da moram nekom biti dobar uzor. Ona je veseljak, stalno nas nasmijava, slatka je ko cukar. Velika je to odgovornost, Luna me tjera da budem bolja u svemu, odvažnija sam i imam osjećaj da mogu sve.

I vi i suprug rodom ste iz Splita. Imate li vremena uz sve obveze posjetiti rodni grad? Možemo li uskoro očekivati i vaš samostalni koncert u Splitu?

– Split posjećujemo najčešće ljeti, a razlog je taj što smo nagovorili roditelje da dođu u Zagreb većinu godine, pa zimi prevladava kontinent. Ljeti smo posvuda, uvijek smo u nekoj gužvi, ali nađe se svako ljeto barem dva dana za odlazak u Split, šetnju Rivom. Rado ću nastupati kao Tonka i u Splitu, čim me pozovu.

 

 

#ANTONIA šERIć#TONKA

Izdvojeno