StoryEditor
Showbizpriznanje na smotri najboljih dječjih predstava

Splićanin Franko je ‘naj, naj, naj’ mali glumac: Najteže mi je bilo plakati u "Larinom izboru"

Piše PSD.
29. ožujka 2013. - 22:45
Prvi put jedno dijete dobilo je posebno priznanje za iznimno glumačko ostvarenje na upravo završenom 13. Naj, naj, naj festivalu, međunarodnoj natjecateljskoj smotri najboljih predstava profesionalnih nelutkarskih kazališta za djecu, održanom u Zagrebu. Ponosni vlasnik diplome postao je 12-godišnji Splićanin Franko Jakovčević za ulogu u predstavi “Ezopeja”, u izvedbi Kazališta “Playdrama”. Predstava je inače imala premijeru prošlog ljeta u sklopu “Splitskog ljeta”, a oni koji je još nisu vidjeli mogu to učiniti 5. travnja u amfiteatru Doma mladih.

- Član sam obitelji koja je skroz zaokupljena kompjutorima, a onda nas Ezop, grčki basnopisac, napada kroz kompjutor i pokušava nas odvući iz tog virtualnog svijeta. Taj dječak kojeg glumim nema baš veze sa mnom jer ja i brat Marino samo preko vikenda možemo igrati “plejić”, a za fejs moramo pitati mamu. Tako da nemamo baš priliku puno biti na internetu, al nije mi ni krivo. Ionako mi je draže igrati balun - posve ozbiljno nam priča Franko, petaš Osnovne škole “Pojišan”, kojemu je jedna od najvećih dječjih radosti - gluma.

Prve uloge odigrao je još u vrtiću, a onda su krenula snimanje spotova za jednog mobilnog operatera, razne kampanje, radijske emisije, uloge kroz Gradsko kazalište mladih, a posljednje tri godine ravnopravni je član hvaljene “Playdrame”, kazališta Elvisa Bošnjaka koji ga je, otkrivši kako u tom malom čuči pravi talent, poslao na casting, pa je Franko dobio ulogu u filmu “Sonja i bik”.

- Bilo mi je super na snimanju tog filma. Glumio sam dječaka Stipu, a uživao sam snimajući u prirodi, među životinjama. Mislili su da ću se pripast bika, ali nisam. Čak sam nosio mrežicu i hvatao kukce po livadi - kaže Franko kojeg su nakon toga počeli zaustavljati na ulici prepoznavajući ga. Pogotovo nakon uloge dječaka Filipa u sapunici “Larin izbor”.

- Gluma mi je stvarno gušt i nije mi nikakav problem. Nikad ne učim napamet, nego pročitam i zapamtim. Uglavnom pratim što drugi glumci govore, pa se nadovežem. Tako da nekad improviziram. Jedina razlika je što za film snimiš jednu, dvije scene u danu, a za sapunicu po petnaest scena. Mislim da je puno lakše na filmu i nekako sve bolje ispadne. Kada sam došao na set “Larina izbora”, morao sam odmah plakati, pa je po meni to ispalo užasno. Ornela Vištica mi je tada pomogla sa savjetima. Uz nju, na svim tim snimanjima upoznao sam puno superljudi poput Helene Buljan, Deana Ačimović, Tamare Garbajs, Marka Petrića, Gorana Bogdana i druge - hvali svoje kolege mladi glumac koji vrlo ozbiljno i odgovorno shvaća glumu.

Tako, primjerice, nikada ne kasni na probe, a zbog “Ezpoeje” odrekao se ljeta, kupanja, svoje omiljene Komiže gdje mu je najveći gušt loviti ribu.

- Sam sam tako odlučio. Čak sam otkazao i nogometni kamp jer sam htio ići na probe. Volim to - jednostavno nam veli Franko koji uz glumačke izazove stigne igrati i nogomet, vateropolo, godinama već ide u art-klub gdje crta, najčešće prirodu i životinje, temperama i suhim pastelom, a u posljednje vrijeme jako ga zanima i fotoaparat, te kamera, pa stigne i do kinokluba.

- Svašta me zanima, pa zato imam puno hobija, al’ gluma mi je na prvome mjestu. Mislim da ću se time baviti u životu. Čak sam uštedio nešto novca od glume. Htio sam kupiti brod za ribolov, al’ onda će trebati još i za gorivo... Zato sad još nisam odlučio što ću kupiti. Volio bih putovati, u Barcelonu, London, tamo zbog nogometa, a u Južnu Ameriku i Afriku zbog životinja. Volio bi upoznati Messija... - otkriva nam svoje želje ovaj neobični četvrtaš koji je isto tako ozbiljan i uspješan i u školi, a od svih predmeta najviše voli tjelesni i matematiku.

Kaže da mu spomenemo prijatelje Roka, Bepa, Zorzija, Barbaru, Luciju, Tiju, Anteu i druge s kojima se voli družiti i smišljati nove igre. I, naravno, brata blizanca Marina, odličnog plesača, koji je također odabrao svoj scenski hobi u Udruzi “danSing”. Puna ponosa na svoj pomladak je mama Lori Vitaljić.

- Nekad je teško pratiti želje svoje djece pogotovo kad su ovako ambiciozna, al’ kad vidim da oni uživaju u svemu tome, uz to su dobri u školi, onda mi nije teško voditi ih na sve te aktivnosti. Imaju odlične mentore koji iz njih izvlače ono najbolje i to mi je najvažnije. Sretni su , vidim im to na licu - kaže mama Lori.

merien ilić snimio paun paunović/cropixŽelite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. siječanj 2022 13:32