StoryEditor
Showbiz28. IZDANJE

Splićani idu u lov na Porine! Aljoša iz Pavela poručuje: ‘Moj kum Ivan Dečak jedini je siguran, njegova pjesma za Massima potpuno je izdominirala‘

Piše Anita Matić
3. lipnja 2021. - 14:01

Dodjela najprestižnijih domaćih glazbenih nagrada – Porin po 28. put održat će se u subotu, 5. lipnja, na južnoj strani HRT-a, na otvorenom, uz izravni prijenos na Prvom programu HTV-a i Drugom programu Hrvatskog radija.

U igri je 36 nagrada, a na njih pretendira i nekoliko Splićana. Na njih čak pet grupa Pavel, u kojoj okosnicu čini poznati bračni par Aljoša Šerić i Antonia Matković.

Njihov album "Ennui" nominiran je, među ostalim, u prestižnim kategorijama za naj-album, kao i za najbolji pop-album, a sigurno ne bi imali ništa protiv ni da zabljesnu u kategoriji "pjesma godine" sa skladbom "Ne daj na nas".

image
Grupa Pavel nada se nekoj od nagrada na Porinu.
Ranko Suvar/Cropix

– Dobro je kad te netko cijeni, to više ako je struka u pitanju, svako tapšanje po ramenu se računa. Porin je, bar do sada i do ove pandemije, bio prvenstveno razlog za druženje s kolegama s kojima se nemaš prilike vidjeti. Zato mi je jako žao što se prošle i ove godine dodjela održava na krnji način. Ajde, ove bar sviramo uživo, na prošloj dodjeli smo se gledali samo preko ekrana. Dosadno – komentirao nam je Šerić, koji je siguran u jedno:

– Što se tiče dobitnika, moj kum Dečak je jedini siguran kad je u pitanju Porin za pjesmu godine. Njegova pjesma za Massima "Mali krug velikih ljudi" potpuno je dominirala prošle godine. Ovo ostalo ne znam predvidjeti, a sudeći po našem omjeru nominacija i samih nagrada, sigurno ne stojimo dobro, tridesetak nominacija do sada ukupno i samo jedna statua nije neki "score" – veli Aljoša, ne krijući kako su kritike na račun albuma uglavnom sjajne, same četvorke i petice.

– Dakle, osim struke, lijepo je i kad te novinari i kritičari cijene. Prigovori su bili minorni, uglavnom usmjereni na suradnju s Tedijem Spalatom i opaske kako smo se približili estradi. To pišu uglavnom kritičari koji ne mogu razumjeti Tonkinu i moju fascinaciju zvukom ondašnjih splitskih festivala, i to je O.K., ne moraju svi sve shvatiti – govori nam Aljoša, koji, kako kaže, čudom imaju dogovorenih četiri-pet nastupa do srpnja.

I sjajni Saša Antić, alias Alejuandro Buendija, možda će u svoju "Škrinju" pospremiti i Porina u kategoriji za najbolji hip-hop album, a konkurencija su mu Elemental i Reper Iz Sobe. Spomenimo i klape; Cambi pretendira na Porin za najbolji album pop-folklorne glazbe, te Rišpet u lovu na najbolji zabavni album.

image
Saša Antić, alias Alejuandro Buendija, nominiran je u kategoriji za najbolji hip-hop album
 
Tom Dubravec/Cropix

Tu je i Albina, kojoj u subotu predstoji još jedna bitka – ona za najboljeg novog izvođača godine. U toj kategoriji društvo joj prave Mia Negovetić i Vinko Ćemeraš.

Nakon Eurosonga, opet će se popeti i na pozornicu domaćeg spektakla, gdje će sudjelovati i u show programu. Evo što bi za nju značilo osvajanje prvog Porina:

– Mogu samo reći da jedva čekam popeti se na pozornicu, uvijek. Eurovizija je bila dodatno specifična po tom pitanju, znate – prošla sam jedno iskustvo tamo, gdje je svako pojavljivanje na pozornici bilo gotovo jednako važno kao i ono koje se emitiralo uživo pred milijunskim gledateljstvom, i imala sam sreću osjetiti nastup pred baš velikom, "živom" publikom, u ovim vremenima.

image
Albina: Sama nominacija velika je čast
 
Darko Tomas/Cropix

I svaki, ali baš svaki put, tijekom brojnih generalki sam uživala i hvatala svaki trenutak, a pred publikom – po ne znam koji put potvrdila razlog zbog kojeg radim to što radim. Vezano uz Porin, sama nominacija u kategoriji mi je ogromna čast, s jedne strane – jer sam se iskrstalizirala u nominaciji s validnim mladim snagama, koje su u ono malo vremena nakon samog proglašenja nominacija pokazale da smo i veliki radnici i da opravdavamo tu selekciju, povjerenje glasača, a s druge – još jedna prilika za pozornicu, za nastup – kaže Albina, koja i sada, kada su se dojmovi slegli, ne bi ništa mijenjala što se tiče nastupa u Nizozemskoj.

– Racionalno smo se postavili – da stvari koje ne možemo kontrolirati prihvatimo. I presretna sam što je i javnost i dobar dio medija prepoznao taj mot i zapravo su tako postali dio tima. Jako sam ponosna. Neka nova, pozitivnija vremena, zar ne? – komentira pjevačica, iza koje je vrlo intenzivno i naporno razdoblje, a evo što joj je tada najviše nedostajalo iz "običnog" života:

– Znala sam što me čeka, naravno da nisam očekivala nemoguće u rasporedu koji znam unaprijed tjednima. Fale ti stvari poput spontano provedenih sati u krugu najbližih, ali si spreman ne očekivati ih.

Istaknimo i to kako je ovogodišnja dobitnica Porina za životno djelo Zdenka Kovačiček, koja ističe kako je ova nagrada kruna njezina dosadašnjeg rada.

– Kad sam dobila Porin za najbolji vokal, onda sam se zezala da ću spavati s njim. Takav je adrenalin u tom trenutku. Porin za životno djelo je velika stvar, da, moj Porin! Unatrag godinu dana nismo ništa radili, sve je stalo, tako da je Porin za sve nas, bez obzira tko će osvojiti statuu, jako važan jer je biti prisutan na tako velikoj dodjeli nagrade naše struke velika stvar. Konačno se opet svi mi nalazimo na tom važnom mjestu – rekla je Kovačiček.

Osim nje, ovogodišnji dobitnik Porina za životno djelo je i skladatelj, dirigent, pijanist i pjevač Silvio Foretić, a nagradu za životno djelo posthumno će dobiti i nezaboravni Krunoslav Kićo Slabinac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 13:47