StoryEditor

Soul Macy Gray u Lisinskom bio je - pravi seks (FOTOGALERIJA, VIDEO)

Piše PSD.
26. svibnja 2009. - 11:32

Ni poslovično šuplji zvuk, ni za ovakav nastup preuštogljeni interijer, srećom ugodno popunjenog Lisinskog nisu omeli Macy Gray da publici isporuči prvoklasni soul koncert, piše Jutarnji list.

Iako su prethodnih mjeseci pred zagrebačkom publikom nastupile i Alicija Keys i Beyonce, dvije ponajveće dive R&B-a, kad su u pitanju glazba i glas, a ne show ili spektakl, ipak se ne mogu mjeriti sa starom soul školom kakvoj pripada Macy Gray.

Njezin glas, koji zvuči čas poput nevinog djeteta, čas poput Paje Paška, čas poput ušlagirane prostitutke iz bordela New Orleansa, ipak je mnogo bliži onome što su u svoje vrijeme predstavljale Billie Holiday, Nina Simone, Aretha Franklin i Tina Turner dok ju je do suza šamarima dovodio Ike Turner, nego što će to Alicia, a pogotovo Beyonce, premda tehnički besprijekorne pjevačice, ikada biti.

Rasno miješani prateći bend, posložen prema uzoru na sastave soul-kuće Stax, unatoč nedostatku puhaće sekcije, ali zato s dvije neodoljivo simpatične, bucmaste prateće pjevačice vrhunskih glasova koje ponosno, šarmantno i seksepilno nose svoje kilograme, žustrom i razigranom svirkom solidno je podržao Macy koja je Lisinski već pri izvedbi treće pjesme, “Sex-O-Matic Venus Freak”, pretvorila u poprište vrućeg seksualnog odnosa i baptističke mise, što soul u svojoj biti i jest.

U sat i pol dugom koncertu Macy nije izvela sve svoje hitove, ali je iznenadila krasnom verzijom “Creep” Radioheada i duhovitim medleyjem u kojem se našlo mjesta i za “Do You Think I’m Sexy” Roda Stewarta te rasplesala i raspjevala cijelu dvoranu.

Emotivna “Sweet Baby”, ušlagirana “Demons”, novovalno vrckasta “Treat Me Like Your Money”, karnevalski urnebesna “Oblivion” u kojoj kao da je krenula stopama Toma Waitsa ili Screamin’ Jay Hawkinsa i predivna “I Try” na bisu bile su kruna nastupa pjevačice koju bismo rado, možda ipak u nekim drukčijim okolnostima, vidjeli još barem jednom jer danas je Macy s tim fascinantnim glasom najbliže što možemo dobiti od soula i rhythm & bluesa prije negoli se pretvorio u estradizirani R&B. Možda Macy to kaže u svakom gradu, ali izjava “ako uguglate najseksepilnije žene, Google će vam izbaciti Zagreb” na kraju se čak i u aseptičnom i aseksualnom Lisinskom pokazala istinita jer soul Macy Gray doista je bio pravi seks. Sjajno!

(JL), foto: bruno konjević / CROPIX

item - id = 53871
related id = 0 -> 186446
related id = 1 -> 186283
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2021 11:18