StoryEditor
Showbiznastup na pričiginu

Slovenski kantautor Vlado Kreslin: Ime sam dobio po Beari, prva knjiga koju sam pročitao je Vukasova biografija, u Splitu sam često, a prerijetko nastupam

Piše Siniša kekez
23. rujna 2021. - 11:51
Vlado Kreslin: Poznajem Matjaža Keka, velike je stvari radio s Rijekom, bilo bi lijepo da ih radi i s Hajdukom  Tom Dubravec/ Cropix

Među brojnim visokim gostima druge večeri ovogodišnjega Pričigina svakako je odskočio poznati slovenski kantautor Vlado Kreslin. On iza sebe ima dvadesetak zapaženih albuma, a u Sloveniji i daleko izvan nje poznat je po pjesmama "Preko Mure, preko Drave", "Namesto koga roža cveti", "Tisoč let" i brojnim drugima.

Pričiginskoj je publici taj iskusni šoumen iz Murske Sobote u Prekmurju odmah otkrio da je nedaleke 1953. dobio ime po Vladimiru Beari. Njime je bio oduševljen njegov danas 93-godišnji otac koji još uvijek aktivno muzicira u Beltinškoj bandi, u kojoj nastupa i Vlado.

Tu nije kraj vezama glazbenika i pjesnika Vlade Kreslina sa Splitom i Hajdukom. Prva knjiga koju je pročitao bila je biografija Bajde Vukasa, još se, kaže, sjeća njenih smeđih korica. Poznavao je i Petra Nadovezu dok je Pere trenirao jedan slovenski klub, otkrio je pričiginskoj publici.

image
Vlado Kreslin: Od zadnjeg nastupa u Splitu prošlo je barem deset godina, sada nešto dogovaramo za novi nastup. Bilo bi mi drago, kako ne
Tom Dubravec/ Cropix

Vlado Kreslin odlično vlada hrvatskim jezikom i izvodi pjesme s raznih strana. Rekao da je kad je sa grupom Martin Krpan nastupio kao predgrupa Bobu Dylanu dosegnuo svoj glazbeni plafon. Zato je valjda toliko i opušten. S njim smo kratko popričali nakon Pričigina, spontano i srdačno, kao da smo bili skupa u vojsci ili na nekom koncertu. Onom što skorijem, na otvorenom ili u zatvorenom. I Vlado Kreslin i Split, Solin ili Sinj to su zaslužili.

Poznanstvo s Nadovezom i Kekom

Uz sve ostalo umjetničko čime se bavite, vidi se da pratite nogomet?

- Da, pratim nogomet. Moj stari je bio lud za Hajdukom. Išao je u Zagreb uvijek na Hajduka, naučio me je i pjesmu „Hip hip hura, devet prema nula“. Kao što sam poznavao Peru Nadovezu, poznajem i Matjaža Keka, velike je stvari radio s Rijekom.

Bi li Kek mogao raditi velike stvari i s Hajdukom?

- Bilo bi lijepo.

image
Kreslin se pokazao i kao vješt pripovjedač
Tom Dubravec/ Cropix

Koliko često dolazite u Split i koliko ga poznajete?

- Često dolazim u Split. Imam tu dobroga prijatelja Marija iz vojske, odličnoga druga. Imam i Borisa Dežulovića u Pisku. Boro dolazi kod mene u Bol na Braču, dođe i Neno Belan iz Pučišća. Surađujem često s Tonyjem i Massimom i svim tim ljudima.

Čini se da dugo niste svirali u Splitu?

- Točno, odavno nisam nastupao. Svirao sam jednom s Alanom Taylorom i Dariom Marušićem na Gradini u Solinu na Ethno Ambient Liveu. Onda sam svirao jednom sam u Slovenskome kulturnom društvu. Prošlo je otada barem deset godina, sada nešto dogovaramo za novi nastup. Teško je planirati, trebao bi netko organizirati. Bilo bi mi drago, kako ne?

50 pjesama za 50 korona večeri

Etno više ne svirate?

- Samo s Beltinškom bandom, tu je i moj stari. Kada sviram na stejdžu, tu su Mali bogovi, 7-8 ljudi, onda mi još dođu cimbale, violine, klarineti.. Pa malo miješamo. Sviramo autorske stvari i neke ljudske. Mimo toga ja ne mogu. Kada sviramo izvorne skladbe, to je onda stvarno izvorno. Kad je rock, onda je rock. Moja glazba je čisto Međimurje. Svirao sam s Lidijom Bajuk, snimili smo iste pjesme, "Lijepa Mara", "Ljubav se ne trži" i druge, ona na hrvatskome, ja na slovenskom.

Kako doživljavate Pričigin?

- Dobar sam s Dežulovićem i bio sam dobar s Predragom Lucićem, tako da već dugo znam za Pričigin. Ali se nikad nisam ni usudio pomisliti da bi me mogli zvati. Čak sam mislio da ćemo biti u dvorani, gledao sam snimke na YouTubeu ranijih izdanja i to mi je odlično. Ali još mi je bolje vani, ovdje je zalazak sunca, mrak. Svjetski. Imamo i mi sličan festival u mjestu Goga, na kojemu sam nastupao prije mjesec dana. Tamo također pričamo priče, a njima je Pričigin veliki uzor.

image
Poklon pričiginskoj publici: Nebojša Lujanović, Jedrt Jež Furlan, Ivana Djilas, Jedrt L. Maležić, Vlado Kreslin
Tom Dubravec/ Cropix

Čuli smo na Pričiginu da volite čitati, da cijenite knjige Miljenka Jergovića i Kristiana Novaka, ali da i sami pišete. Kakvu vrstu knjiga pišete?

- S Novakom se i družim, dijelimo zajednički svijet Mure. Sve moje knjige su poezija, samo je jedna knjiga poezija u prozi o Beltinškoj bandi. Prozu zasad ne mislim pisati. Poezija u prozi mi je najbliža, možeš malo više reći, da nije samo pjesma, a opet nije ni roman.

Osjećate li nakon pandemije autorsku i diskografsku krizu?

- Nema autorske krize, snimaju se pjesme, cijelo vrijeme nešto vrckam. U diskografiji je kriza jer nitko ne kupuje CD-e, ali moraš ih tiskati da imaš albume. Ima još jedna zanimljiva stvar, 50 večeri sam u koroni svirao pjesme i stavio sam ih na USB i kažem da je to sada moja nova osobna karta.

image
'Već dugo znam za Pričigin. Ali se nikad nisam ni usudio pomisliti da bi me mogli zvati'
Tom Dubravec/ Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2022 16:49