StoryEditor

ŠIBENSKA ŠANSONA Trijumf klapa Cambi, Šufit i Nene Belana

Piše PSD.
21. kolovoza 2011. - 13:27
Jednom riječju: završen je 14. Festival dalmatinske šansone u Šibeniku.

"Jedna rič", naime, naziv je prvonagrađene skladbe klape "Cambi" koja se na grandioznoj manifestaciji prelijepe dalmatinske pjesme, stiha i melodije na trgu ispred Katedrale sv. Jakova i gradske vijećnice, najviše svidjela probirljivoj šibenskoj publici. Naklonost žirija, a time i "Šansonjera" za prvu nagradu i srebrni šibenski botun, pak, osvojio je nenadmašni Neno Belan.

Dvostrukom nagradom, jednom od publike, a drugom od žirija, sa "Šansona" je otišla klapa "Šufit" čiju je ponovnu interpretaciju pjesme "Za dušu" publika često prekidala oduševljenim pljeskom. Najboljim kantautorskim djelom, pak, ocijenjena je skladba "Što ja dušo činim za tebe" (glazba i tekst N.Sunjka, aranžman T. Eterović) koju je otpjevala šibenska klapa "Brodarica". Šibenski Zagrepčanin Đani Stipaničev i kolegica mu Vanna koja se nakon 15 godina prvi put uvrstila među festivalske izvođače, a na "Šansoni" je debitirala, na pozornicu su došli po svoj kipić od bračkog kamena za treću nagradu publike, odnosno žirija.

Ante Gelo 14. Festival dalmatinske šansone pamtit će po "Šansonjeru" za najbolji aranžman skladbe "Tamo gdje si ti". Njegov kipić kojeg je preuzeo Ricardo Luque udijelili su mu članovi festivalskog orkestra, što je novina na ovogodišnjim "Šansonama". Krste Juras, pak, dobio je nagradu za najbolji tekst. Riječ je o pjesmi "Za dušu".

Ono što su mnogi očekivali, to se i dogodilo-slovenska pjevačica Nuška Drašček nagrađena je za najbolju interpretaciju pjesme "Kako je pjevala Piaf", a da se "po jutru dan poznaje" dalo se naslutiti već prve, kanconjerske večeri, kada ju je publika pljeskovnom aklamacijom otpratila s pozornice po izvedbi skladbe "Ti sento". Klapa "Nas Quatros" sa svojim "Sićanjima" također nije ostala nezapaženom. Osvojila je nagradu za najbolje festivalske debitante, a Tomislav Bralić i njegove "Intrade" iz Šibenika su otišli bogatiji za "Šansonjera" u kategoriji najizvođenijih skladbi sa lanjskih Šansona, svoju "Zoru bilu".

Valja, na kraju kazati da su obje festivalske večeri protekle u znaku sjajnih izvođača i predivnih skladbi koje će svakako, kao i svih godina do sada, obilježiti naredno glazbeno razdoblje, kako u programu radijskih postaja, tako i brojnim pojedinačnim nastupima. Festivalski orkestar, dodajmo, bio je na razini zadatka, jednako kao i raspoloženi dirigenti, maestro Damir Marušić i Alan Bjelinski. Direktorski dvojac, Dušan Šarac i Branko Viljac, "Šansonjerski" spiritus movens, može odahnuti: sve je bilo besprijekorno.

Rekli su:

Jurica Nazlić (klapa "Šufit"): Presretni smo. Klapa "Šufit" očito ide dalje. Nakon što se dokazala u Omišu, razinu smo zadržali i u Šibeniku. Osjetili smo bilo publike, ono što od nas želi. Mi smo u a capella izričaju dali svoj maksimumi to je nagrađeno. Imamo i nove izazove...pa pozivamo autore koji vole dalmatinsku klapsku pismu da nam se jave, a vidimo se opet iduće godine na "Šansonama"-kazao je Jurica Nazlić zahvalivši autorima glazbe i teksta, Dušanu Šarcu i Krsti Jurasu te voditelju klape Jasminku Šetki.

Belan: Zahvaljujem na nagradi žirija. Uvijek, inače, naglašavam da je lijepo dobiti nagrade, ali one nisu toliko bitne. Vidit ćemo za godinu dana hoće li se pjesma primiti kod moje publike i ako se primi, to mi je najveća nagrada. Kad smo kod nagrade, ove godine je prvi put kipić "Šansonjera" kameni, a izradio se u Pučišću na Braču. Mama mi je iz Pučišća, pa mi je posebno drago što sam ga dobio...-kazao je Neno Belan.

Marina Jurković
Ante Baranić/Cropix

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 11:20