StoryEditor
ShowbizPromijenilo ga je

S jedne strane ‘tvrdi‘ reper, s druge nježni tata: Vojko V. ima novi projekt, inspiriralo ga je očinstvo, evo što nam je ispričao

Piše Tanja Šimundić Bendić
6. ožujka 2020. - 18:51
Vojko Bašić/ Hanza Media

S jedne strane reper s tvrdim izričajem, secirajućom analizom društva u kojem živimo, s druge nježan tata kojemu je očinstvo probudilo nove svjetove.

Eto takav je Vojko V, splitski reper, jedan od najpopularnijih u regiji, novopečeni autor dječje slikovnice upravo puštene u prodaju. Slatko poučno štivo pod naslovom “Ne može” na tržište je izbacila njegova diskografska kuća Croatia Records, a namijenjeno je djeci u dobi od dvije do osam godina. Riječ je o edukativnom materijalu koji najmlađima kroz priču u rimi pojašnjava pravila ponašanja, i objašnjava gdje se i kada smije reći “ne može”. I…?

– I gdje se može reći “može”. I kome se to i kako može kazati. Ideju za slikovnicu dala mi je prijateljica Iva Vukšić. Doduše, ljudi mi često u razgovoru daju neke zanimljive zamisli, ali ova mi se učinila vrlo zanimljivom pa sam je razradio. I eto je, u sljedeća tri do četiri tjedna napisao sam tekst u rimi, želeći da bude zabavan, prihvatljiv djeci i, naravno, poučan. Taj je dio posla bio gotov već u siječnju prošle godine, a onda je nastupio onaj teži – traženje ilustratora koji bi moj tekst pretočio u slike. Nakon dužeg traženja, “spas” je došao u liku Lucije Bužančić, koja je odradila slikovni dio. Našao se i nakladnik i priča je dobila konačni obris – veli Vojko V.

image
Mockups Design

Slikovnica se za sada može naručiti preko interneta, web-stranice nakladnika, a idućeg tjedna dolazi i u njihove trgovine diljem zemlje. Usput su se našli još neki distributeri koji će Vojkove rime za djecu proširiti i na ostale prodajne lokacije. I da, u njoj nema “grubih” riječi, koliko god Vojko V bio na njima težak, ovaj put iz njega je izišla samo laganini, nježna strana. Mnogi se možda sada i čude iskoraku “opasnog” repera, no Vojko V veli kako prostora za takva razmišljanja nema. Uistinu, sjetimo se da su neke od najljepših balada napisali najtvrđi rokeri i hevimetalci. Pitamo popularnog pjevača koliko je ovom iskoraku kumovala činjenica da je prije 1,5 godinu postao tata prekrasnog sinčića.

– Pa sama činjenica da sam napisao slikovnicu za djecu s edukativnim sadržajem pokazuje koliko me je očinstvo promijenilo. Da nisam postao tata, sigurno bih je lošije napisao. Promijenilo me je svakako, dalo mi je jednu novu platformu izražavanja. Ipak, u svojem reperskom izričaju nisam spreman za takve emocije – veli Vojko V.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 13:20