StoryEditor
ShowbizOPATIJSKI SPEKTAKL

‘Roko je bio degutantan, Seve najružnija!‘: Vitasović popljuvao Doru na kojoj bruje o namještanju pobjede!; ‘Brojevi otkrivaju‘, upućuje nas insajder

28. veljače 2020. - 07:30
Vitasović ne želi pobjedu, 'jer bi ga istraumatizirala', a Indira joj se nedvojbeno nadaArhiva/Hanza Media

Samo nas dan dijeli od ovogodišnje “Dore” u Opatiji, kad ćemo doznati koji će nas glazbenik sredinom svibnja predstavljati na popularnom natjecanju za Pjesmu Eurovizije u nizozemskom Rotterdamu.

Gotovo je sve spremno za subotnji spektakl, a iako je pobjednica Eurosonga iz 2018. godine, vrckava izraelska pjevačica Netta, trebala biti posebna gošća, zbog viroze je odustala od dolaska u Hrvatsku.

Tako će u show programu uz mladog Splićanina Roka Blaževića, nastupiti finalisti ovogodišnje sezone “The Voicea”, pobjednik Vinko Ćemeraš, drugoplasirani Filip Rudan te Albina Grčić i Bernarda Bobovečki koje su osvojile treće, odnosno četvrto mjesto.

Iako su zbog trenutne situacije s koronavirusom (treći zaraženi slučaj zabilježen je u Rijeci, koja je nadomak Opatije), na HRT-u razmišljali da se Dora, a i večerašnji koncert “Samo jednom se ljubi” posvećen Ivi Robiću, održe bez prisustva publike, iz odjela Komunikacija državne televizije stiglo je priopćenje kako se sve odvija prema prvotnom planu.

U istom priopćenju stoji i kako je netočna informacija da bi izvođači, ako su u zadnja dva tjedna boravili u Italiji, mogli biti diskvalificirani.

Nezadovoljni su

A kako smo doznali od nekih pjevača, mnogi među njima poprilično su nezadovoljni jer smatraju da se pobjednike već unaprijed zna te da HRT favorizira Indiru i Damira Kedžu, što se može, tvrde, zaključiti i prema rednom broju njihovih nastupa: Kedžo s pjesmom “Divlji vjetre” nastupa posljednji, dok će bivša pjevačica Colonie pjesmu “You Will Never Break My Heart” (“Nikad nećeš slomiti moje srce”) izvesti pod rednim brojem 12.

Prije nje nastupa mlada Lorena Bučan iz Mravinaca s pjesmom Ivana Huljića “Drowning” (prošle je godine osvojila drugo mjesto i umalo otišla u Izrael), nakon Indire Zadranin Jure Brkljača, kojega se sjećamo iz prve sezone “Voicea”, izvest će skladbu “Hajde nazovi me”, potom nova Colonia predvođena Ivanom Lovrić u pjesmi “Zidine” i kao pretposljednja, mlada Mia Negovetić s pjesmom “When It Comes To You” (“Kada to dođe k tebi”).

Redoslijed nastupa radila je produkcija “Dore”, čiji je urednik Tomislav Štengl, a dio ostalih natjecatelja smatra kako su ovime zakinuti jer se namjerno favorizira pjesme koje će se izvesti među posljednjima, (od 11. do 16. mjesta) pa se doima kao da su neki došli samo da popune program.

Vuku se veze na televiziji

- Jasno je da se neke izvođače uoči “Dore” favorizira, poput Indire i Kedže. Vidi se to i po tome što se s njima rade posebni intervjui pa ih se automatski time izdvaja, a o rednom broju nastupa ne trebam ni govoriti.

Po tome je i više nego jasno koga HRT favorizira i kome žele pobjedu. Znamo da se to tako oduvijek radi. Važno je tko je s kime dobar i tko vuče svoje veze na televiziji, kako bi bili u boljoj poziciji od drugih.

Mislim da bi puno bolje bilo da se javno izvlači redni broj nastupa nego da to producenti odrede - rekao nam je jedan natjecatelj “Dore”, koji je ipak želio ostati anoniman, što je i razumljivo jer se ne želi zamjeriti čelnim ljudima televizije.

Alen Vitasović odlučio je biti nešto rječitiji.

Ovaj istarski pjevač već ima iskustvo nastupa na “Dori”, a ove će subote u duetu s Božidarkom Matijom Čerinom kao peti po redu otpjevati pjesmu “Da se ne zatare”. Svjestan je, tvrdi, da neće pobijediti.

Boli me klinac za plasman!

– Ma šta će mi pobjeda, boli me klinac za plasman, ne daj Bože da pobijedim na “Dori”, imao bih traume od toga - odlučno će Vitasović.

– Ovo mi je osmi put da sam na “Dori” i ne zamaram se poretkom. Prošao sam sito i rešeto na tom festivalu, ma neka pobijedi tko hoće, ionako na toj Euroviziji uvijek budemo među zadnjima.

Onaj mali Roko prošle godine s onim krilima, pa to je baš bilo degutantno gledati, a Severinina “Moja štikla” najružnija mi je pjesma u povijesti “Dore”.

Volio bih da ove godine pobijedi mala Mia Negovetić, ona je stvarno odlična i mogla bi nešto napraviti. Sigurno na televiziji govore: ma šta ćemo slat onog Vitasovića ili Zdenku Kovačiček...

Jedne mi je godine Mirko Fodor rekao da imam odličnu pjesmu, ali da sigurno neću pobijediti - iskreno će pjevač.

Pitali smo ga i boji li se mogućeg dolaska koronavirusa u Opatiju s obzirom na to da će u subotu u dvorani “Marino Cvetković” prodefilirati velik broj ljudi iz svih dijelova Hrvatske, pa i inozemstva.

Neće virus na mene!

– Ma kakvi. Neće virus na mene. Nisam nikad imao gripu u životu, dobrog sam obrambenog mehanizma - ističe pjevač.

Da HRT favorizira Indiru na raznim internetskim forumima pišu i obožavatelji “Dore”, koji ističu da je znakovito što je u show programu “Dore” trebala nastupati Netta, jer autor njezine pobjedničke eurovizijske uspješnice Toy potpisuje i Indirinu pjesmu “You Will Never Break My Heart”.

– U glazbenim krugovima svi govore da pobjeđuje Indira, tu i tamo netko spomene Kedžu. Ostale se uopće ne spominje. Indira mi je super, ali ovo ne može biti jadnije. Koga vraga rade “Doru” ako su se odlučili za Indiru?

O.K., znači ni ove godine neću pratiti Eurosong. Odbijam vjerovati da su tako prozirni, a s druge strane tolike slučajnosti više ne mogu biti slučajne.

Samim time što ne daju pjesme, daje naslutiti da se nešto kuha. Slobodno ste mogli Indiru poslati interno.

Ona na Eurosongu neće imati moju podršku - samo su neki od komentara forumaša, po kojima nekadašnja pjevačica Colonie glatko pobjeđuje na ovogodišnjoj “Dori”. 

Anezi: Bila sam eurovizična, nisam prošla!


Za komentar smo zamolili i Anezi, nekadašnju natjecateljicu "Big Brothera" i "Gospodina Savršenog", čija pjesma "Radoznalo budalo" nije prošla natječaj za "Doru".

– U ovom, kao i u svakom poslu, ima jakih lobija. Međutim, kako oni djeluju i djeluju li uopće u ovakavim slučajevima, ne znam. Godinama se priča da je dosta toga namješteno, ali to se govori za gotovo sve u našoj državi, pa je teško znati je li istina.

Volim vjerovati da nije namješteno, jer tako mi je lakše.

Moja pjesma koju sam slala na natječaj brza je, jakog refrena, eurovizičnog aranžmana, zabavnog zvuka pa mi je teško povjerovati da su baš sve druge pjesme primljene na "Doru" prikladnije za Eurosong.

Ali, na "Dori" se takve kriterije očito ne vrednuje pa je i to možda razlog što godinama ne prolazimo u finale.

To je audiovizualno natjecanje s kojim se mi teško nosimo jer kod nas šoubiz propada, a većinom se na radiju i festivalima forsiraju neke kvaziumjetničke pjesme kojima nedostaje hrvatske autentičnosti jer su gotovo sve u anglosaksonskom izričaju - ocjenjuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. studeni 2020 20:24