StoryEditor
Showbiz‘ISKRA‘ SVE POMELA

‘Rekao sam Milici, ne može poći na dobro!‘: Urban komentira Porin, zašto tamo voli sresti Grašu i što Josipa Lisac može naučiti od mlade kantautorice

16. svibnja 2020. - 16:46
Urban je sa svojom 'četvorkom' utržio čak pet Porina i počastio sjajnom izvedbom 'Iskre'Matija Djanješić/Hanza Media

- Koliko god ja maštovit bio, ovo stvarno nisam mogao predvidjeti. Nisam predvidio koronu, a bome ni ove nagrade... Kada sam čuo da imamo čak pet nominacija, rekao sam Milici: Ovo ne može poći na dobro, kad ono...ispalo je preludo, ispričavam se svima, ako sam ih poremetio... - u svom, uvijek lucidnom stilu, kazao nam je Damir Urban, koji je sa svojom Četvorkom i ostalim suradnicima “pomeo” konkurenciju na ovogodišnjoj 27. dodjeli Porina.

Riječki glazbenik, čija karijera bez pretjerivanja nosi epitet briljantna, osvojio je pet nagrada; njegov hit “Iskra”dobio je dva Porina (Pjesma godine i Najbolja izvedba grupe s vokalom).

Izdanje Urban&4 & Zagrebačka filharmonija iz Lisinskog proglašeno je najboljim koncertnim albumom i dobilo je Porin za najbolju snimku (Goran Martinac), dok je Ante Gelo, koji je aranžirao skladbu “Sutra ćemo pričati”, osvojio nagradu za najbolji aranžman. Ipak, falilo je ono “nešto”...

- Glazba nije sport i taj natjecateljski dio u glazbi po meni apsolutno nije presudan. Volim Porin, ali prvenstveno zato što se mi glazbenici iz svih žanrova tu večer sretnemo, a onda se opet sretnemo na sljedećem Porinu.

To je večer kada, primjerice jedna mlada kantautorica od Josipe Lisac može čuti tri prave rečenice koje će joj vrijediti više nego ne znam što i kada Josipa od te iste kantautorice može naučiti kako stoje stvari sa novim trendovima.


To je večer kada se ja, primjerice, mogu popričati s Petrom Grašom, kojeg inače nemam priliku nigdje drugdje vidjeti... To je ono što Porin čini posebnim, a ne priznanja, smatra Urban.

Vrištanje preko telefona

Zbog svog prvog Porina od sreće ne može k sebi doći ni Domenica Žuvela.

– Znači, šok, potpuni šok..., opisuje nam mlada korčulanska glazbenica svoje emocije kada je čula da je upravo ona dobila Porina za najbolji album zabavne glazbe.

– Kad sam tek čula za nominaciju, bila sam oduševljenja, radovala sam se tom druženju, ugođaju..., a onda je to sve propalo i bilo mi je silno krivo.

Onda sam se s prijateljicom Hanom Huljić dogovorila da ćemo organizirati Porin večer i zajedno smo pratile prijenos. Sve je to izgledalo nekako nestvarno, onako na televiziji..., a onda kada sam vidjela svoju sliku i čula svoje ime... ma ne znam što bih rekla.Čini mi se da još sanjam – govori nam glazbenica otkrivajući kako joj stižu čestitke sa svih strana.

A ona prva stigla je od mame, i to rekordnom brzinom...

– U trenutku dok su na televiziji izgovarali moje ime, mobitel je zazvonio, ne znam kako je uopće tako brzinski reagirala i počele smo od sreće jedna drugoj vrištati u slušalicu... Ajme, znate kako mi nedostaju obitelj i moja Korčula.

Nisam doma bila od siječnja... to je jako dug period. Al, ne mogu još... Zbog roditelja, bake... Neka prođe još malo vremena pa ćemo se svi, nadam se, družiti kako spada – poručuje Domenica koja smatra da je prvi Porin i više nego prikladan povod za jedan dobar tulum. No, i on će pričekati da se situacija s koronavirusom još primiri...

Spomenimo da je Porina za novog izvođača osvojio glazbenik Nikola Vranić, poznat pod umjetničkim imenom J.R. August, dok je dobitnica Porina za najbolju žensku vokalnu izvedbu Amira Medunjanin za pjesmu “Što te nema”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 05:35