StoryEditor
ShowbizStradala u nesreći

Prošlo je sedam godina od tragične smrti Dolores Lambaše, Šibenčanka je iza sebe ostavila upečatljive uloge i poruku po kojoj je pamtimo

Piše M.P.
23. listopada 2020. - 10:44
Dragan Matić/arhiv/Cropix

Dolores Lambaša preminula je od posljedica prometne nesreće prije točno sedam godina, 23. listopada 2013. godine. Imala je 32 godine.

Glumica se s kolegom Stojanom Matavuljem (59) vraćala iz Beograda, a nesreća se dogodila na autocesti kod Slavonskoga Broda. Od siline udarca, Dolores Lambaša je ispala iz automobila te je s teškim ozljedama prevezena u bolnicu Dr. Josip Benčević gdje su se liječnici borili za njen život, nažalost bezuspješno.

image
Posljednji ispraćaj glumice Dolores Lambaše
Nikša Stipaničev/Cropix

Matavulj, koji je upravljao vozilom, naknadno je osuđen je na zatvorsku kaznu od devet mjeseci uz rok kušnje od dvije godine, a u drugostupanjskom postupku dobio je godinu dana zatvora. Kao uzrok nesreće navedeni su umor, neprilagođena brzina i alkohol. 

Rođena Šibenčanka, Lambaša je bila jedno od prepoznatljivijih lica na malim ekranima, podjednako aktivna na kazališnim daskama i TV serijama koje suobilježile početak milenija u Hrvatskoj. Ostvarila je zapažene uloge u "Ruži vjetrova" i "Najboljim godinama", ali i u filmovima poput "Vjerujem u anđele".

image
Paun Paunović/Cropix

Rodila se u Šibeniku 1981. godine. U rodnome gradu završila je Jezičnu gimnaziju Antuna Vrančića i srednju Glazbenu školu Ivana Lukačića, u kojoj je pohađala sate glasovira, gitare, solo pjevanja, povijesti glazbe i dirigiranja. Apsolvirala je glumu na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Hrvatsku je javnosti intrigirala privatnim životom, ljubavnim vezama s glumcima Ivom Gregurevićem, Franom Lasićem i poduzetnikom Josipom Dikanom Radeljakom.

image
Ivo Gregurević i Dolores Lambaša
Dragan Matić/Cropix
image
Goran Sebelić/Cropix
image
Josip Dikan Radeljak i Dolores Lambaša
Damjan Tadić/Cropix

Dokumentarac "Naslovnica" o životu Dolores Lambaše spominje se u kontekstu prisjećanja na glumicu svake godine povodom godišnjice njene smrti. U njemu je glumica potpuno iskreno pričala o svojim planovima, a često se citiraju i sljedeće rečenice:

"Nisam realizirana ni u jednom smislu. Ni kao žena ni kao glumica ni kao osoba. Nisam do kraja postavljena. Još bih toliko toga htjela napraviti, vidjeti... To je jedan proces, ne mogu ja s 31 godinom biti finalizirana do kraja. Iako sam imala šanse puno više napraviti, ali ni ja često ne znam što bi sa šansama", rekla je tada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. veljača 2021 20:35