StoryEditor
ShowbizOD VRTIĆA ZAJEDNO

Prije godinu dana je umrla Mira Furlan, gastrokritičar Radovan Marčić otkriva da joj je bio jedan od rijetkih prijatelja, znao ju je ‘oduvijek‘: Kod Ane Ugarković osjećala se sigurno...

Piše M.P.
20. siječnja 2022. - 17:42

"S velikim zanimanjem čitam autobiografiju Mire Furlan ‘Voli me više od svega na svijetu’. Sada sam na pola knjige i moram priznati kako se radi o kompleksnoj priči” - komentirao je u razgovoru za RTL.hr Radovan Marčić, gastrokritičar poznat i s malih ekrana, ali i pisac, scenarist, kazališni i filmski redatelj.

Veliki prijatelj pokojne glumice prisjetio se, povodom prve godišnjice njezinog odlaska, ključnih trenutaka njjihova zajedničkog odrastanja. 

Išli su u isti vrtić, osnovnu i srednju školu, a ona je glumila u njegovim predstavama. U planu im je bio ostvariti još jedan zajednički projekt, u Osijeku uprizoriti dramu Bertolta Brechta “Opera za tri groša”. No, za to nažalost nije bilo vremena. 

image
Radovan Marčić s Mirom je bio prijatelj iz vrtića, preko osnovne i srednje škole, prisjetio se uz smijeh: Ponekad smo se družili, ponekad izbjegavali... 
Ivan Klindić/Cropix


"Bio sam joj jedan od rijetkih prijatelja. Družila se s kolegicama Katjom Zubčić, Ana Marijom Šutej, a ja sam joj tu bio kao prijatelj. 

Vezalo nas je djetinjstvo, ponekad smo se družili, ponekad izbjegavali, a najdraže joj je bilo kada smo otišli ručati kod chefice Ane Ugarković u Malom baru. Tamo se osjećala sigurno” - ispričao je Radovan Marčić, te dodao kako se o njezinoj velikoj glumačkoj karijeri ne treba puno govoriti.

image
Na zagrebačkim ulicama 2018.
Damjan Tadić/Cropix


"Ružne stvari su se događale, ali vjerujem i mnogim drugim ljudima. Ona ja nažalost bila proskribirana od strane kolega. Pokušao sam nešto napraviti, pisali smo peticiju, ali odjek je bio slab. Bilo je previse negative oko svega toga”, prisjetio se Radovan vremena kada je dobila otkaz u zagrebačkom HNK, zbog čega joj je metropola ostavila gorak okus u ustima.

Godina otkako je nema, kaže, proletjela je. 

Mira Furlan preminula je 20. siječnja u Los Angelesu u SAD-u od posljedica zaraze virusom Zapadnog Nila. Za to da je u komi i blizu kraju, znali su samo njezini najbliži prijatelji.

Mnogi su govorili kako se radi o najvećoj glumačkoj divi na ovim prostorima.

U glumu se zaljubila još u osnovnoj školi, a široj je javnosti poznata kao zvijezda filmova 'Kiklop' u režiji Antuna Vrdoljaka, 'Za sreću je potrebno troje' i 'U raljama života' redatelja Rajka Grlića te po ulogama u američkoj seriji 'Babylon 5' i filmu 'Izgubljeni'.

Glumu je diplomirala na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu 1978. godine kao najtalentiranija studentica u klasi, piše RTL.

U Hrvatskoj je još u 80-ima gradila impozantnu karijeru zbog čega je prije rata bila na stalnom angažmanu u zagrebačkom HNK.

image
Mlada Mira Furlan
Arhiva/Hanza Media


Upravo je stanje u HNK početkom rata i činjenice da se udala za srpskog redatelja Gorana Gajića te imala angažmane u beogradskim kazalištima bila ogromna prekretnica u njezinom životu.

Bila je jedna od najangažiranijih glumica na ovim prostorima, no zbog političkog progona, gdje su je u matičnom kazalištu bojkotirali, odlučila je preseliti u SAD.

Dotad je već u svojim rukama imala dvije prestižne domaće nagrade, Zlatnu arenu za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu Kiklop, Zlatnu arenu za najbolju glavnu žensku ulogu u filmu Lepota poroka 1986. godine, a bila je  dobitnica i prestižne kazališne nagrade Dubravko Dujšin.

image
Goran Šebelić/Cropix


Kad je tek stigla u SAD, diva bivše Jugoslavije našla se pred zidom i u počecima je i konobarila i radila razne druge poslove. U međuvremenu joj je osporeno i stanarsko pravo na stan koje je naslijedila od bake, no taj stan u Petrovoj ulici u Zagrebu vraćen joj je 2010. godine.

"To što su mi vratili stan, dokaz je da ludilo ne može potrajati dugo i da svakoj gluposti i nepravdi dođe kraj. Ljudi su se umorili od mržnje i pronalaženja neprijatelja u svojim redovima, velike priče o nacionalnim ciljevima su se potrošile.

Čini mi se da su konačno shvatili da su ih upravo najveći domoljubi bezočno i drsko opljačkali dok oni nisu gledali, jer su bili zabavljeni borbom protiv neprijatelja. Haag nije dovoljan da se kazne svi koji su u toj groznoj predstavi sudjelovali" - rekla je tada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2022 09:06