StoryEditor
ShowbizOmiljeni 'Dudek'

Preminuo legendarni hrvatski glumac iz 'Gruntovčana': Martin Sagner otišao je u 88. godini života, kratko vrijeme proveo je i u Saboru kao zastupnik HDZ-a

Piše Jutarnji.hr
12. studenog 2019. - 13:56
dudek

Legendarni hrvatski glumac Martin Sagner preminuo je u 88. godini života, javlja Podravski.hr. Domaćoj publici poznat je ponajprije kao Dudek, lik iz serije Gruntovčani koja se snimala sredinom 70-ih.

Glumio je i u desetak televizijskih serija ("Inspektor Vinko", "Nepokoreni grad", "Prizori iz obiteljskog života", "Kuda idu divlje svinje", "Fiškal", "Dnevnik Očenašeka") te dugometražnih filmova ("Priča iz Hrvatske", "Breza", Abeceda straha"). 

Početkom 90-ih kratko je karijeru "preselio" u Sabor, no naposljetku je odlučio kako to nije za njega.

Zadnju glumačku ulogu ostvario je u filmu Antuna Vrdoljaka, "Duga mračna noć".

 

Odlazak Martina Sagnera u glumce potaknuo je seoski postolar Jagar, zaljubljenik u kazalište, koji je imao glumačku družinu, te Sagnerov otac koji je bio vrstan pjevač. A taj dar također ga je odveo u glumačku sekciju, gdje je postolar bio i režiser, ispričao je u velikom razgovoru za Jutarnji list prije pet godina.

"Jagar je bil pravi režiser, a ne kao ovi današnji agitpropovci reži - seri; reži i seri. Znal nas je odvratit od kleti i vina i znal nas je zadržati u dramskoj sekciji. I pisal je komedijice koje su se ticale pojedinih ljudi u selu. E onda je došel sestrin muž, pravnik, imal je odvjetničku kancelariju i Podravec je išel za penezima", ispričao je Dudek koji je prvo upisao Pravni fakultet.

Na kraju je ipak upisao glumu. Pripadao je drugoj generaciji koja je upisala zagrebački studij glume, Gavellinim učenicima.

1991. proveo je na fronti, kod Sunje, gdje mu je zapovjednik bio Slobodan Praljak.

"Nakon dr. Branka Gavelle, druga osoba koja je obilježila moj život je dr. Tuđman. Ja sam u to vrijeme na nagovor dragog dr. Tuđmana ušao i u politiku. To me i sramota reći jer je politika, što su moji dide govorili navek, kurva. Dr. Tuđman mi je doslovce rekao: ‘Meni treba pomoć’. Ako vas neko zamoli da mu pomognete, kak bute rekli ne. Ja to ne znam reći. Zato sam otišel, pomoći. Kad sam videl da sam napravil kaj sam napravil, zamoli sam ga da se ja više ne bi time bavil. Pustil me je, ali dosta žalostan, rekel je: ‘Svi me ostavljate’. Nedavno me nazvao i dragi prijatelj Đuro Perica. Rekel sam mu da imam 82 leti i ženu i dva sina prekrasna. Ja sam pomogel i hrvatsko žito žeti i hrvatsko žito obraniti i Tuđman me nagradil sa šest odličja", ispričao je Dudek koji je do 1995. bio u Hrvatskom saboru kao zastupnik HDZ-a.

#MARTIN SAGNER#GRUNTOVČANI

Izdvojeno

07. srpanj 2020 03:42