Showbiz'BARBA JE PARTIJA'

Premijerno donosimo novi spot splitskog 'Špurijusa', donedavno jednog od najdugovječnijih demo bendova na svijetu; njihovog Barbu je odglumio legendarni Rade Čikeš Medan

Piše A.P.

Nekoć jedan od najdugovječnijih demo bendova na svijetu, splitski Špurijus, protekle je godine, nakon puna dva desetljeća djelovanja, objavio svoj prvijenac 'Masovni ukus'. Ubrzo nakon toga pustili su i prvi spot za pjesmu 'Apartmani' koja se, kako i sam naziv daje naslutiti, bavi problemom apartmanizacije u Dalmaciji, a na našem portalu  premijerno donosimo njihov novi video uradak - 'Barba je partija'.

Ova će se pjesma naći na njihovom drugom albumu koji je trenutačno u izradi, a kako nam kaže četvorka iz Špurijusa, nije bilo lako naći pravu osoba koja će odigrati Barbu. Odluka je naposljetku pala na tekstopisca, radijskog voditelja i novinara Radu Čikeša Medana.

Inače, Špurijus trenutačno čine Jojo na basu, Tudor na gitari, Saba za bubnjevima te vokal Doma. Kako kažu, oni su ekipa koja se poznaje gotovo tri desetljeća pa im je prirodnije predstaviti se nadimcima nego punim imenima.

 

 

Zašto ste za novi spot odabrali upravo pjesmu 'Barba je partija'?

- 'Barba je partija' je pjesma koja je nastala u periodu kad je snimanje našeg prvog albuma 'Masovni ukus' bilo pri kraju, a sama tematika teksta i jednostavna punk rock podloga zapravo su posveta našim ranijim radovima, tako da smo se zbog same melodičnosti pjesme odlučili da joj pridodamo i prigodni videospot. Inače, nakon gostovanja na radijskoj emisiji Ritmo Floto, koju su radili članovi TBF-a, dogovorili smo snimanje Barbe u Bozon studiju, uz produkciju Saše Antića i snimateljsku asistenciju Dina Siriščevića i Borisa Ždere. Nakon što smo pjesmu snimili poprilično brzo i u sjajnoj atmosferi druženja s ekipom iz The Plejsa, odlučili smo proširiti snimanje na kompletan album, tako da se taj proces još uvijek sporadično odvija (kad nam vrijeme dopušta) i trenutačno se nalazimo u drugoj polovici samog snimanja materijala, koji će izaći u izdanju Dallas Records.

Po čemu je 'Barba je partija' sličan 'Apartmanima', odnosno u čemu se razlikuju?

 - Spot je možda tematski blizak 'Apartmanima', prvom singlu s prošlog albuma jer smo i sami sudjelovali s nekoliko scenarističkih prijedloga. Režiju potpisuje Šimun Šitum, za kamerom je bila Glorija Lizde, a montažer je Sandro Baraba, a sve zajedno je pod produkcijom Kino kluba Split. Tu autorsku ekipu zapazili smo gledajući vrlo dobru web seriju "Carstvo ladovine" i spotove Alejuandra Buendije pa smo im se obratili za suradnju, a podršku nam je pružila i jedna splitska craft pivovara čije je pivo zapravo imenjak junaka naše pjesme.

U spotu vam gostuje Rade Čikeš Medan. Možete li nam reći nešto više o njegovoj ulozi?

- Nakon što smo se našli sa Šimunom na piću, počeli smo konstruirati radnju spota, ali smo zastali kod trenutka kad je trebalo pronaći Barbu, dakle glavnog glumca. Nakon nekoliko prijedloga netko se sjetio Rade Čikeša Medana, apsolutne legende splitskog radijskog etera, za kojeg baš i nismo čuli u zadnje vrijeme. Rade je jednoglasno prihvaćen kao idealno utjelovljenje našeg veselog i hedonistički nastrojenog Barbe. Uspostavili smo kontakt s njim, sjeli na piće, pustili mu pjesmu i za par minuta dogovorili snimanje.

Koliko je dugo trajalo samo snimanje?

- Samo snimanje odrađeno je u dva vikenda protekloga ljeta, dosta smo ga i odgađali, budući da smo mjesec dana bezuspješno čekali sunčanu subotu, skoro smo bili i promijenili scenarij. Prvu subotu smo jurcali ulicama Neslanovca gurajući kolica s preminulim Barbom, izazivajući bezbrojne komentare šokiranih prolaznika, a drugu smo se zabavljali s Radom pored bazena u Korešnici. Moramo spomenuti i dio spota u kojem su u glavnim ulogama Saša Antić, Vlado Garić i Zdeslav Mišurac, Špurijusova klapska sekcija koja je zadužena za a capella intro i outro pjesme.

Kakve reakcije očekujete?

- Reakcije je nezahvalno prognozirati, ali se nadamo da će se publika zakačiti na pjesmu i spot, a koga zanima kako to zvuči uživo, neka dođe na naš koncert u subotu, 23. studenoga u splitski Circus, gdje ćemo uz premijerno izvođenje Barbe, odsvirati i naš standardni punokrvni punk rock koktel manjih i većih hitova naše dvadesetdvogodišnje karijere.

 

'Recept' za dugovječnost

-  Mi volimo to što radimo, članovi su se mijenjali, bilo je i uspona i padova, i mnogo zamjena i gostiju, i svi su u svakom trenutku uživali biti dijelom Špurijusa. Naravno da je potrebno imati neki cilj i konstantno ići naprijed, stvarati nove pjesme, pokušati se nositi s novim vremenima. S godinama možda dođe i do zasićenja pa podizanjem odgovornosti i samodiscipline pokušavamo sve ovo održavati smislenim - kazali su jednom prigodom za 'Slobodnu'.

 

#šPURIJUS#VIDEOSPOT#MASOVNI UKUS#BARBA JE PARTIJA