StoryEditor
ShowbizPatnja u tišini

Poznate osobe koje su priznale da imaju problem koji i danas mnogi kriju: Otac mi je bio jako nasilan, majka je shvatila da mi treba stručna pomoć...

Piše J. V.
16. svibnja 2019. - 00:15

Iako od mentalnih oboljenja pati skoro svaka peta osoba na svijetu, psihički poremećaji još su uvijek u određenim mjestima tabu tema.

Problem kreće od neinformirane javnosti, onih koji mentalne poremećaje čak i danas ne svrstavaju zajedno s drugim zdravstvenim problemima, a na terapiju gledaju poprijeko. No upravo su se oblici psihoterapije pokazali najučinkovitijima kod brojnih oboljenja, u nekim slučajevima nadmašuju uspjeh lijekova, javlja Health.

Budući da je svibanj mjesec obilježavanja svijesti o mentalnome zdravlju, brojne su se poznate osobe odlučile uključiti u pokret informiranja javnosti kako bi olakšale onima koji boluju. Poznate žene i muškarci podijelili su svoje iskustvo otkrivanja bolesti i liječenja, a ovo su neke od njih.

1. Kristen Bell

"U teretani vam bolje ide ukoliko imate trenera, ni ne pokušavate kuhati bez recepta. Terapija zaista nije nešto čega bismo se trebali sramiti", pojednostavnila je svoje odlaske psihoterapeutu simptaična glumica u intervjuu za Good Housekeeping.

2. Kerry Washington 

"Terapija mi je pomogla da shvatim da je sasvim u redu razgovarati o svojim osjećajima. Umjesto da probleme liječim hranom, shvatila sam da mi je potrebno ponekad porazgovarati o onome što me muči", govori glumica za Essence.

3. Lena Dunham

"Nemam uvijek nešto važno za reći svojemu terapeutu. Ponekad, dok razgovaramo, samo sjedim tamo i razmišljam kako mi se jede sendvič. Ili o tome kako sam umorna, kako mi treba novi šal... No sve je to dio procesa liječenja, netko vas sluša dok ne naiđete na neki važan problem oo kojemu je potrebno prodiskutirati. Psihoterapija me je naučila da budem manje stroga prema sebi. Nisam najzdravija na svijetu, ali pomaže..." otkrila je zvijezda serije "Girls" za Stylist.

4. Amanda Seyfried 

Mlada glumica prije nekoliko je godina otkrila da je redovito posjećivala psihoterapeuta tijekom odrastanja.

"Terapija mi je bila izvrstan alat i moja je psihoterapeutkinja zaključila da sam ju uspješno privela kraju. No nikad ne znaš, možda će mi ponovno zatrebati", rekla je za magazin Glamour glumica koja nikad nije krila da se borila s anksioznošću.

5. Halle Berry

"Već desetak godina idem na terapiju, ali s pauzama. Otac mi je bio alkoholičar i jako nasilan, a moja majka je shvaćala kako mi je potrebno osigurati stručnu pomoć u tim teškim vremenima. I sada volim popričati s nekim stručnim u problematičnim trenucima... Pomaže mi", rekla je Halle za magazin Hello.

6. Jennifer Aniston

Kao jedini savjet koji bih dala sebi u tridesetima, glumica je izdvojila samo ovo: "Potraži pomoć. Riješi se suvišnih ljudi, stvari, buke. Shvati tko si. Educiraj se o samome sebi. Sreća je izbor", prenosi Glamour.

7. Demi Lovato

"Imati oko sebe profesionalce i ne polagati svu nadu u jednu osobu, koliko vam god bliska bila, to je ključ uspjeha. Redovito razgovaram sa svojim psihoterapeutom, pomaže mi da ostanem na pravome putu", ispričala je zvijezda za Huffington Post.

8. Emma Stone

Glumica u javnosti ne krije da od malih nogu posjećuje psihoterapeuta. Jednom joj je rekao da svoje probleme zapiše, a iz toga je nastala knjiga "Jača sam od svoje anksioznosti" za kojom, kaže, posegne i danas. Svima koji se bore sami savjetuje da ne trebaju kroz sve to prolaziti bez pomoći, a o anksioznosti progovara i preko društvenih meža. "Važno je o tome razgivarati", zaključuje.

9. Catherine Zeta Jones

"Ako je moje iskustvo s bipolarnim poremećajem osviejstilo nekoga i uputilo ga da potraži pomoć, ja sam svoje napravila. Nema potrebe za patnjom u tišini i nitko se ne bi trebao sramiti mentalnih poremećaja", kaže glumica za People.

Izdvojeno

12. srpanj 2020 09:58