StoryEditor
Showbiz19 milijuna dolara

Postignuta višemilijunska nagodba za žrtve silovanja i seksualnog zlostavljanja hollywoodskog mogula Harveya Weinsteina

Piše PSD
1. srpnja 2020. - 15:19
Johannes Eisele/AFP

Hollywoodski mogul, Harvey Weinstein, u veljači je osuđen za silovanje i seksualno zlostavljanje, a trenutno odslužuje svoju zatvorsku kaznu. U međuvremenu još je nekoliko žena Weinsteina optužilo za seksualno zlostavljanje.

Nekoliko mjeseci nakon konačne presude, ured tužitelja New York objavio je da su postigli nagodbu u iznosu od 19 milijuna dolara u seksualnim tužbama protiv osuđenog silovatelja i bivšeg filmskog producenta.

Isplate, koje trebaju odobriti stečajni i okružni sudovi, riješit će i pravnu tužbu generalnog odvjetnika, kao i zasebnu klasičnu tužbu iz studenog 2017., koja je pokrenuta u ime desetaka njegovih navodnih žrtava seksualnog zlostavljanja, prenosi sky news.

Ako se dogovore, rješenje će rezultirati fondom za žrtve koji će omogućiti svim ženama koje je Weinstein zlostavljao pod određenim okolnostima da povjerljivo podnesu zahtjeve za nadoknadu štete.

Podsjetimo, Harvey Weinstein u veljači je proglašen krivim za seksualno zlostavljanje i silovanje te je osuđen na 23 godine zatvora. Jednom opisan kao najmoćniji muškarac u Hollywoodu, njegova zlostavljanja mladih glumica tijekom mnogih godina bila su jedan od glavnih katalizatora pokreta #MeToo.

Tužba je izvorno bila podnesena protiv Weinsteina, njegovog brata Boba Weinsteina i tvrtke Weinstein Company u veljači 2018., kao rezultat četveromjesečne istrage. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. siječanj 2021 02:42