StoryEditor
ShowbizUMJETNIČKA DUŠA

Pandemija je dodatno motivirala; Anamarija Asanović ilustrirala slikovnicu, a planira i showroom u Milanu: Vrijedno radim na svjetskoj modnoj karti

Piše Vinko Paić
2. svibnja 2021. - 17:37
'Ilustracije radim otkako sam završila fakultet, ali uvijek su to bili modni detalji, ovo je sada prvi put da sam se okušala u slikovnici za djecu'Vedran Peteh/Cropix

Osim što uspješno kreira haljine koje nose naše najveće zvijezde poput Severine i Jelene Rozge splitska modna dizajnerica Anamarija Asanović odnedavno je u svoj životopis upisala i zanimanje ilustratorice. Za sve je kriva njezina dugogodišnja prijateljica Marija Pajić, novinarka RTL-ove emisije Exkluziv, koja je napisala dječju slikovnicu "Kapetan Ivo u lovu na dugu". Kad je trebalo naći nekoga tko će sve to i ilustrirati izbor se nametnuo sam od sebe tijekom jednog od njihovih mnogobrojnih razgovora.

- Marija me pitala bi li ja pokušala, na što sam joj rekla, zašto ne? Ilustracije radim otkako sam završila fakultet, ali uvijek su to bili modni detalji, ovo je sada prvi put da sam se okušala u slikovnici za djecu. Sve sam likove nacrtala kroz sedam dana, njih je bilo najteže napraviti, a poslije je sve išlo jednostavno. Čim sam pročitala priču odmah sam ih sve zamislila u glavi, sjela za računalo i krenula sa crtanjem.

Najviše bi radila noću, kad joj petogodišnja kći Zorka zaspe, a tada se zbog ostalih obveza, crtanju zapravo mogla i najviše posvetiti.
- Inače je to vrijeme kad sam najkreativnija, smije se Anamarija i dodaje kako joj je kći oduševljena maminim ilustracijama.
Tim više što se uz kapetana Ivu, glavnog lika, u knjizi pojavljuje i ona, i to kao gusarica Zorka.
- Svako dijete bilo bi presretno da se nalazi u knjizi koju će druga djeca čitati. I Marijin sin Ivo koji još nije napunio godinu dana, također je dobro reagirao kad je vidio slikovnicu, stalno se smije kad mu je u rukama.

"Kapetan Ivo u lovu na dugu" divna je i poučna priča o važnosti prijateljstva i zahvalnosti. Dok kapetan Ivo traga za dugom, ne shvaćajući da je ona zapravo nedostižna, zaboravlja da je ono najvažnije što ima čitavo vrijeme ispred njega - njegov vjerni prijatelj, galeb Roko koji ga prati u dobru i u zlu. Mirno more ne čini dobrog mornara, a želja za nemogućim ga odvede u oluju u kojoj ga spašavaju dobra gusarica Zorka i njezina mala od palube - hobotnica Marica. One ga podsjete da je u životu najvažnije biti zahvalan. Kratak je ovo sadržaj slikovnice, čiji izlazak na Youtubeu prate i tri prigodne dječje pjesmice.
Ova topla priča o prijateljstvu, zajedništvu i zahvalnosti, djecu će osvojiti na prvu, uvjerena je Anamarija.

Ona i Marija poznaju se već 15 godina, još od studentskih dana. Jedna je završila modni dizajn, druga novinarstvo, a kad su se upoznale kliknule su na prvu. Čak ni udaljenost nije prepreka njihovom prijateljstvu jer Marija živi u Zagrebu, dok se Anamarija prije pet godina preselila u Split.
- Roditelji mi često pomognu oko Zorke i drago mi je da sam tu. Pogotovo u ovo pandemijsko vrijeme. Ona je pravo razigrano dijete, veselo, ima taj sportski gen u sebi. Vodila sam je na gimnastiku, ples, plivanje. Vidjet ćemo s vremenom što će je najviše zaintrigirati, kaže dizajerica koja u Milanu ima svoj showroom, a u Splitu i vlastiti dućan.

- Dobila sam direktan poziv prezentirati svoj brend u showroomu u Milanu. Posebna mi je čast jer to je ipak grad u kojem sem studirala i u kojeg sam se istinski zaljubila u modu. Zato me u zadnje vrijeme i nema toliko u medijima jer vrijedno radim na svjetskoj karti. Održavam kontakte s kolegama s faksa koji su na vodećim pozicijama i samim tim imamo i dosta planova, ali sve u svoje vrijeme... Ostvarivanje snova ne dolazi preko noći. Potrebno je imati vjere u sebe, raditi puno i ići polako.
Kako ide poslovanje u ova turbulentna pandemijska vremena?

- Slabo ima vjenčanja, krštenja, pričesti, krizmi... Gotovo pa ničega. Samim time ne kupuju se haljine. Iako se nešto u posljednje vrijeme i počelo događati. Primjećujem da Splićanke kupuju haljine šarenih boja, valjda da izađu iz ovog sivila, koje nas je zadesilo. Kao i svi, borim se, a najgore je što se ne može ništa planirati. Pandemija me i nagnala da se okrenem otkrivanju nekih drugih talenata poput, evo, crtanja. Jer oduvijek sam naučila raditi, najgore je sjediti kući prekriženih ruku.

Za kraj je pitamo ima li neka svjetska zvijezda za koju bi voljela da nosi njenu haljinu.
- Rihanna. Ona mi je baš faca, kul je i ženstvena! Ma kad god vidim da netko nosi moju haljinu, bio poznat ili ne, rastopim se, zaključuje Anamarija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2021 12:02