StoryEditor
ShowbizPAD POPULARNOSTI

Ovo je najomraženiji član kraljevske obitelji, samo sedam posto ispitanika ima pozitivno mišljenje o njemu. A evo gdje su jetrve Kate i Meghan...

Piše M. Č.
29. listopada 2020. - 14:17
Kate i Meghan prije obiteljskog raskolaProfimedia

Tijekom pandemije koronavirusa pozitivno mišljenje javnosti o kraljici Elizabeti II. je stalno raslo, dok je značajno opadalo kad su u pitanju "odbjegli" članovi kraljevske obitelji, princ Harry i Meghan Markle. Najnovije istraživanje pokazalo je kako pozitivno mišljenje o britanskoj vladarici ima 83 posto ispitanika, što je porast u odnosu na 79 posto u ožujku.

Odmah iza kraljice su princ William s 80 posto pozitivnih mišljenja i njegova supruga, vojvotkinja Kate, sa 76 posto odobravanja, što je za oboje porast u odnosu na prethodno istraživanje. U istraživanju koje je provedeno u siječnju, ožujku i listopadu bilježi se značajan pad popularnosti princa Harryja i njegove supruge Meghan.

image
Princ William i vojvotkinja Kate s djecom
AFP

O Harryju je lanjskog listopada pozitivno mišljenje imalo 71 posto javnosti, taj je postotak pao na 55 posto u ožujku nakon objave da on i Meghan napuštaju kraljevsku obitelj, a sada je pozitivno mišljenje o njemu na 48 posto. Kod Meghan je pad još veći, s lanjskih 55 posto pozitivnih mišljenja, u ožujku je to bilo 38 posto, a sada 33 posto.

Pozitivno mišljenje javnosti o princu Charlesu ostalo je na istoj razini, 59 posto, dok je njegova supruga, vojvotkinja Camilla, zabilježila blagi porast na 44 posto. Pozitivno mišljenje o kraljičinu suprugu, princu Philipu, također se malo povećalo, a najgore mišljenje javnost ima o princu Andrewu koji se nakon skandala zbog prijateljstva s pokojnim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom povukao iz javnosti. Sada samo sedam posto ispitanika ima pozitivno mišljenje o njemu, a čak 80 posto negativno.

image
Princ Harry i Meghan
PROFIMEDIA

Istraživanje je pokazalo i kako javnost vjeruje da će Williamov i Katein utjecaj na kraljevsku obitelj u sljedećih deset godina nadmašiti onaj koji će imati Harry i Meghan, ali i princ Charles i Camilla.

Brojke kazuju kako 68 posto javnosti vjeruje da William i Kate imati najveći utjecaj na kraljevsku obitelj, 12 posto da će najveći utjecaj imati Charles i Camilla, a sedam posto se izjasnilo u korist Harryja i Meghan koji su se nakon napuštanja kraljevske obitelji skrasili u 14,6 milijuna dolara vrijednoj kući u Kaliforniji.

image
Prind Andrew
AFP

Procjenjuje se kako je daljnji rast kraljičine popularnosti rezultat dvaju važnih televizijskih obraćanja naciji tijekom pandemije, dok su William i Kate s distance odradili brojne aktivnosti i kontakte s poslovnim i socijalnim subjektima, naročito djelatnicima na prvoj liniji obrane od koronavirusa.

Na pitanje tko bi trebao naslijediti kraljicu Elizabetu II., 41 posto sudionika istraživanja je odgovorilo da bi to trebao biti princ William, a 37 posto favorizira princa Charlesa. Da bi Velika Britanija trebala ostati ustavna monarhija smatra 67 posto javnosti, dok 21 posto želi izabranog šefa države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. studeni 2020 19:20