StoryEditor
ShowbizSVI ĆE HTJETI NA ‘BAMBINU‘

Ona je splitska studentica koja će utjeloviti slavnu Anu Sasso: Htjela sam glumiti Marijanu s Meja, a onda mi je Dolenčić dao najveći kompliment!

14. siječnja 2020. - 22:02

- Radimo punom parom. Pjevamo, glumimo, plešemo... Super je ekipa, kombinacija mladih i iskusnijih kolega – zadovoljno će Jelena Bosančić, ravnateljica Drame splitskog HNK, referirajući se na zahuktale probe nostalgičnoga džuboks mjuzikla “Bambina” s hitovima Nene Belana i njegovih Đavola iz osamdesetih, u režiji Krešimira Dolenčića, koji ga postavlja na scenu prema tekstu supruge Ane Tonković Dolenčić.

Jelena Bosančić se u “Bambini” pojavljuje u trostrukoj ulozi – uz to što je ravnateljica Drame ujedno i koreografira, te asistira redatelju u uprizorenju mjuzikla, u kojemu se isprepliću tri ljubavne priče, te klasni i ideološki sukobi.

Mjesto radnje je splitski škver, gdje se sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća za grčkog brodovlasnika gradi tanker imena “Bambina”.

Gradnja je povjerena mladom, neiskusnom i naivnom inženjeru Tončiju Šetki (Pere Eranović), inače mladiću iz radničke obitelji s Ravnih njiva, kojega su direktor Vedran Balunko (Giuliano Đanić) i njegovi suradnici izabrali za vođenje projekta, računajući da će njime moći manipulirati i tako prikriti svoje malverzacije.

Šetka se u škveru zaljubljuje u Marijanu Bonačić, maturanticu jezične gimnazije na praksi (Tea Požgaj), finu curu s Meja, a priča će se dodatno zakomplicirati zbog društvenih razlika i predrasuda, koje će stati na put njihovoj ljubavi...

Premijera je zakazana na Dan zaljubljenih, 14. veljače.

Pajdine baze iz 80-ih

- Stvarno se maksimalno trudimo, Olja Dešić koji radi orkestracije pjeva s ljudima svaki dan. Mjuzikl je jako zahtjevna forma, žanrovski je jako težak i kako bi ispalo sve kako treba, upregli smo smo sve snage, pa dnevno radimo po deset i više sati.

I Neno Belan je s nama manje-više stalno tu, vlada pozitivna atmosfera i zarazna energija. Nenina glazba je sjajna, predivne su to pjesme koje ćemo čuti u osvježenom ruhu.

Imamo četrnaest glazbenih brojeva koji se pjevaju plus pet, šest jinglova koji se vrte cijelo vrijeme. U priči je i legendarni Pajdo, kojega glumi Tonči Banov, a koji će u jednom trenutku repati “Space Twist”.

Čut ćemo i neke Pajdine kultne baze iz 80-ih... S nama je i Giuliano, koji je s Krešom surađivao zadnjih nekoliko godina u radu na dječjim predstavama. Jako su dobro ‘kliknuli’, Krešo je shvatio da bi bio izvrstan za ulogu direktora brodogradilišta – kaže Jelena Bosančić, komentirajući podjelu uloga u mjuziklu koji će prštati svima dobro znanim hitovima Nene Belana.

Tako će i glumica Ksenija Prohaska (tumači ulogu Perine, inženjerove majke) izvesti dva dirljiva songa, dok će, primjerice, “Sunny day” Pere i Giuliano zapjevati sa Zoranom Kačić Čatipović (glumi Melani Franić, direktoricu nabave i predsjednicu Radničkog savjeta u škveru) s kojom je popularni splitski pjevač davnih godina snimio hit-duet “Kako ću volit’ to ludo more”.

Uz ostale glumce i pjevače na pozornici će cijelo vrijeme biti prisutni i Škverani i Susjede...

'Di ćeš među mandrile i kriminalce...'

- Škverani će pjevati “stojin na kantunu, dok me druga traži, ja san u montaži”, a Suside su potpuno otkačene... Osam ih je, naših zboristica, i ne zna se koja je bolja od koje.

Osam škverana i osam zboristica su stalni zbor, imaju i govornih dijelova, jako su zabavni, plešu... Naravno, tu je i naš ljubavni par Marijana i Tonči (Tea i Pere), koji imaju dva broja na razini svjetskih mjuzikla.

Mislim da ćemo, gledajući ih i slušajući, mislima otputovati na Broadway ili barem osjetiti dašak te atmosfere – očekuje Bosančić.

Glavnu mušku ulogu, onu neiskusnog mladog inženjera koji je postavljen na čelo projekta izgradnje “Bambine” ne bi li se njime zbog njegove mladosti lakše manipuliralo, igra Pere Eranović.

Trogiranin, koji je prve uloge u splitskom HNK ostvario još tijekom studiranja, u stalnom je angažmanu splitskog teatra četiri godine, a ulogu inženjera dobio je na audiciji.

Eranović je veliki zaljubljenik u skladbe “Đavola” i opus Nene Belana, čijim je pjesmama oduševio na audiciji i zavrijedio glavnu mušku ulogu.

Varaždinka Tea Požgaj, koja posljednjih sedam godina živi u Splitu, tumači pak glavnu žensku ulogu, srednjoškolku Marijanu Bonačić, koja odrađuje praksu u škveru gdje, shodno znanju jezika, radi na mjestu inokorespondenta.

- Prevodi fakture i tu upoznaje mladog inženjera Tončija. No, njezinima doma se baš ne sviđa što ona kao mlada cura iz fine obitelji s Meja odlazi u škver među, kako njezina mater kaže, “mandrile i kriminalce” - uz smiješak će Tea, otkrivajući kako je, doselivši se u grad pod Marjanom, i na vlastitoj koži osjetila odnos centra grada prema njegovoj periferiji.

Tea će s Perom Eranovićem otpjevati tri dueta.

Tea je preotela ulogu Ani

- Svaki je točno uklopljen u priču da se nastavlja kao dijalog. Ja sam pjevačica, završila sam operno pjevanje i kod nas je to malo drukčije, ali obrazovali smo se za sve. Da je naporno, jest – priznaje Tea. No sve je lakše kad su u pozadini Đavoli i Neno Belan.

Tea Požgaj “preotela” je ulogu 24-godišnjoj Splićanki Ani Malovan, koja je zahvaljujući pozivu na audiciju, na koncu dobila priliku tumačiti lik legendarne splitske misice Ane Sasso.

Premda je pretendirala na ulogu gimnazijalke Marijane, redatelja Krešu Dolenčića je odmah podsjetila na slavnu splitsku ljepoticu...

- Prihvatila sam tu ulogu, jer mi je velika čast što ću utjeloviti lik te nezaboravne Miss Jugoslavije i Pipi djevojke iz kultne reklame. Ona je, na neki način, potvrdila da je Split grad najljepših žena.

I kad vas tako tako uspoređuju s njom, znate da je riječ o jednom od najljepših komplimenata koji možete dobiti – bez lažne će skromnosti atraktivna studentica četvrte godine solo pjevanja na Umjetničkoj akademiji u Splitu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2022 01:17