StoryEditor
ShowbizMEGATALENT U 'SUPERTALENTU'

Omišanka Gabrijela vas je glasom oborila s nogu? Prabaka Marija joj je prije 60 godina bila prvi glas Duća, a ni djed iz Skradina nije 'bija za bacit'; 'U njoj se sve spojilo...'

Piše Mirela Goreta
14. listopada 2019. - 13:28

"Božje čudo", "ova nije sa Zemlje", "ovako nešto se rađa jedanput u 100 godina", "predivna je... tako obično savršena", "ti si neopisiva toliko spontana, jaka moćna... predivan ti je glas i pjesma... plakala sam od radosti što takva mladost ima takav talent za pjevanje...", "ma ona je čudo, kao da je reinkarnirana crnkinja! Radi ovakvih stvari sve više vjerujem u reinkarnaciju"... - kakvim li je sve hvalospjevima ispraćen nastup Gabriele Braičić iz Duća u posljednjem izdanju Supertalenta Nove TV.

Tinejdžerka impresivnog vokala svojom je izvedbom pjesme "I am changing" ostavila bez daha žiri (Janko Popović Volarić stisnuo je zlatni gumb i lansirao je izravno u polufinale) i oduševljenu publiku, ali i gledatelje pred malim ekranima. Gabrielin nastup bila je jedna od glavnih tema kava preko vikenda.

Učenici prvog razreda splitske Prirodoslovne gimnazije (smjer ekološki tehničar) čestitke su stizale sa svih strana, no na takvo što se već i naviknula s obzirom na to da je tijekom protekle četiri godine na brojnim dječjim međunarodnim festivalima redovito osvajala prva mjesta.

Redovito prva

Široj se javnosti na domaćem terenu odlučila prvi put predstaviti upravo u Supertalentu nakon što je već dvaput bila u Makedoniji, tri puta u Sloveniji, a nadmetala se i u Pragu, i Beogradu. I uvijek briljirala...

- Inače volim gospel, soul, rock... Većinom crnačke pjesme. Obožavam jazz..., a sa svom tom glazbom upoznavala sam se preko YouTubea - pomalo nas je zatekla istančanim glazbenim ukusom 14-godišnja članica splitske Udruge "Zlatni mikrofon" Dubravke Pleško, majke pjevačice Antonije Dore, koja posljednjih godinu dana pohađa i satove pjevanja kod Branke Pleštine Stanić, operne pjevačice splitskog HNK.


Gabriela je završila i osnovnu glazbenu školu, ali nije odmah upisala i srednju dok se ne privikne na novu sredinu i školske obveze u Prirodoslovnoj gimnaziji.

- Odlučili smo joj dati vremena, da joj ne bude previše s obzirom na to da je riječ o malo težoj gimnaziji - objašnjava Gabrielina majka Anita, koja je uz tatu Darija neizmjerna podrška talentiranoj kćeri. Najčešće joj je pratnja na lokalnim nadmetanjima, dok je otac uz nju na dužim relacijama.

Fenomenalna je i u školi

- Moramo joj biti podrška i pratiti njezine želje. Ne želimo joj uništiti snove, a uz to je i u školi fenomenalna - ponosna je Anita na dosadašnje kćerine uspjehe, koji zahtijevaju i trud i financijska odricanja.

Ali Braičićima ništa nije teško, svjesni su kćerina talenta i podržavaju ga koliko su u mogućnosti, pa sutra što bude. Možda, vele, završi u glazbi, a možda je život odvede drugim smjerom. Bilo kako bilo, Gabrielina sreća je i njihova, a da su na dobrome putu konstantno im svjedoče potvrde u obliku brojnih festivalskih nagrada.

Žele je na engleskom

- Non-stop je pozivaju na festivale, evo prije mjesec dana je u Brežicama osvojila prvo mjesto i snimanje spota za svoju pjesmu, a žele je prevesti i na engleski. Gabriela, naime, polako već samostalno i sklada (do sada je napisala tri kompletne skladbe), pa bi se jednoga dana, uz interpretacije tuđih skladbi, voljela predstaviti i kao kantautorica - otkriva Anita i kćerinu autorsku crtu, koja, sudeći po njezinu glazbenom ukusu, ne naginje mainstreamu.

- Pop mi nije baš toliko drag, premekan je. Pogotovo svi ti današnji pjevači i pjevačice ne žele pustiti glas nego ga zadržavaju u sebi i pjevaju piskutavo - sa stavom će Gabriela, koja je glazbeni talent naslijedila i s očeve i s majčine strane.

Majka Anita je u mladosti pjevala u zboru, a Gabrielina prabaka Marija Škobalj, ima tome nekih 50, 60 godina, bila prvi glas Duća, dok se još živjelo u starome selu. I njezin djed po majčinoj strani iz Skradina jedno je vrijeme bio klapski pjevač.

Svi u kući pjevamo

- Čini se da se sve spojilo u Gabrieli. Ma, mi vam svi u kući pjevamo - vedro će Dario Braičić, napominjući kako sklonost glazbi pokazuju i Gabrielina dva mlađa brata Leo i Boris, koji pohađaju drugi i šesti razred osnovne škole. Samo su malo sramežljivi.

- Ali ona je original, ona je svoja. Bez ikakva guranja, forsiranja... Ona sama pjeva, sama uči. Potpuno je samostalna u tome što radi. A radi to s lakoćom... Često puta tijekom vožnje autom do nekog nastupa uči riječi – veli tata Dario, otkrivajući veliku želju svoje kćeri.

- Želi upisati Glazbenu akademiju, možda ne u Grazu zbog njemačkog jezika, kojega baš i ne simpatizira. Prije negdje na engleskom govornom području. Ma ona vam uvijek zna dvije, tri godine unaprijed što će i kako će - uz smiješak će Dario Braičić.

Ponosni tata

- Još uvijek se i sam začudim dok je slušam, puno puta ne mogu vjerovati da je to moje dijete. Uopće ne znam kako joj je u uho ušla ta glazba... Kad je imala, godinu-dvije dana uspavljivao bih je pjevušeći. I ona je, kako je progovorila, odmah i propjevala - kaže tata Dario.

 

#SUPERTALENT#GABRIJELA BRAIČIĆ

Izdvojeno

30. lipanj 2020 17:10