StoryEditor
ShowbizZloćudna bolest

Olivia Newton-John pokrenula udrugu za oboljele od raka dojke: Znala sam da nešto nije u redu. Ne želim nikoga prestrašiti, ali pratite simptome!

Piše M.P.
11. listopada 2020. - 19:03
Robyn Beck/AFP

Listopad je Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke, a u sklopu akcija koje pozivaju na testiranje i podižu svijest kad je u pitanju ova zloćudna bolest, oglasile su se i poznate osobe koje su od nje bolovale.

Među njima je Olivia Newton-John. Glumici i pjevačici rak dojke dijagnosticiran je 1992. godine, a jedna je od vokalnijih slavnih osoba kad je u pitanju upozoravanje, poglavito žena, na važnost pregleda i samopregleda.

U videu u kojemu govori o humanitarnoj udruzi za oboljele, koja nosi njeno ime, progovorila je o tome kako joj je teška bolest uopće dijagnosticirana. Danas 77-godišnjoj Oliviji, prvi je nalaz mamografije bio negativan. Nacionalni institut za rak u SAD-u izašao je s podacima kako je čak 20% nalaza lažno negativno, a upravo to se dogodilo i glumici.

Newton-John u videu kaže kako je "odmah znala da nešto nije u redu".

"Ne želim ikoga prestrašiti, ali htjela bih samo reći da se morate oslanjati na svoje instinkte i pratiti simptome", dodala je.

Nakon biopsije, kirurški joj je odstranjena kvržica u desnoj dojci, a slijedila je puna mastektomija te devet mjeseci kemoterapije. 

"Sve je na trenutke postajalo previše za mene... Osjećaj straha i teror nepoznatog dotukli su me", iskrena je glumica. 2017. rak je metastazirao van grudi i proširio se na kralježnicu. Udrugu Olivia Newton-John utemeljila je kao pomoć onima koji se sami nose s teškom dijagnozom.

"Naš je cilj ljudima koji se bore s rakom pružiti alat i informacije koje su im potrebne kako bi živjeli mirnije, zdravije i sretnije", poručuje.

Prema posljednjim objavljenim podacima  u Hrvatskoj u 2017. godini zabilježeno je 2767 slučajeva raka dojke, a od ove zloćudne bolesti umrle su u 2019. godini 752 žene. Rak dojke je treći maligni uzrok smrti u žena, nakon raka pluća i raka debelog i završnog crijeva.

O simptomima raka dojke čitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. ožujak 2021 18:40