StoryEditor
ShowbizA PORINA DOBIVA...

‘Oliver je bio beskrajno običan, Vesna susretljiva‘: na godišnjicu smrti na HTV-u premijera filma s neviđenim materijalima u režiji Tonija Volarića

25. srpnja 2020. - 13:17
Toni Volarić u razgovoru s Vesnom DragojevićPrivatni Album

Hrvatska radiotelevizija na drugu godišnjicu smrti Olivera Dragojevića, u srijedu, 29. srpnja, s početkom u 20.05 na Prvom programu, premijerno prikazuje dokumentarni film "A Porina dobiva – Oliver Dragojević" scenarista i redatelja Tonija Volarića.

Film je nastao u vanjskoj produkciji Unison Pro u sklopu HRT-ova serijala "A Porina dobiva...".

Volarić nam je ispričao kako je trajanje svakog dijela serijala predviđeno na 55 minuta, ali film o Oliveru produljen je na čak 70 minuta.

- Naprosto o tako velikom glazbeniku i čovjeku nije moglo stati u manje i zahvalan sam HRT-u što se nisu slijepo držali pravila – pojašnjava redatelj.

- U filmu ima dosta Oliverovih hitova, htio sam da film izazove emocije i da gledatelji pjevaju, pa će se kad završi osjećati kao da su izišli s koncerta.

Oliver je bio jako pristupačan čovjek i nadam se da sam ga takvog uspio prikazati. Nije volio intervjue, smatrao ih je nužnim zlom. I zbilja je najviše volio svirati i pjevati, mnogi zaboravljaju koliko je on instrumenata svirao.

Njemu je najdraže bilo sjesti za klavir, ili uhvatiti harmoniku ili klarinet, mogao je po cijele noći svirati i pjevati s ljudima.

image
Lanjski koncert "Trag u beskraju" u Veloj Luci 
Tom Dubravec/Hanza Media


Zanimljivo je i da svaki od ovih serijala počinje prizorima s dodjele Porina, pa o protagonistima govori kronološki, a film o Oliveru napravljen je obrnuto, dakle, unazad. Prvo ljudi govore kako im je bez njega, zatim ide onaj veličanstveni ispraćaj iz Splita i sve do 1967. godine kada je zapjevao "Picaferaj" – otkriva nam Volarić.

- Oliver je bio beskrajno običan čovjek i to ne govorim samo kurtoazno, u to sam se uvjerio radeći film. Recimo, naziv njegova zadnjeg albuma "Tišina mora" govori o tome kako je uživao biti satima na moru zato što, kako je rekao, tamo ništa ne čuje.

Njegova Vesna je, dok smo snimali, bila izuzetno susretljiva. Znate, ako ti netko od bližnjih ne otvori dušu nećeš imati dobar film. Mislim da je obitelj zadovoljna urađenim s obzirom na to da nismo išli u žutilo – dodao je autor filma i obećao da će javnost prvi put doznati mnoge pojedinosti o Oliverovu životu, koje nisu znali i vidjeti dosad neobjavljene snimke.

O velikom Oliveru govore još prijatelji Brico, Bata, Vinko Barčot, Zlatan Stipišić Gibonni, Zorica Kondža, Tedi Spalato, Tomislav Mrduljaš, Ante Gelo i drugi.

"Film donosi i priče o nastanku mnogih pjesama koje su obilježile Oliverovu dugu pjevačku karijeru, od mnogih proglašenog najpopularnijim i najobožavanijim u povijesti hrvatske zabavne glazbe.

Bio je to čovjek koji je sanjao i dosanjao nastupe i u prestižnim svjetskim dvoranama, od New Yorka do Londona i Pariza... Ali, ipak, najradije se vraćao u svoju Velu Luku, moru i ribama, tišini mora, daleko od pozornica i popularnosti", kaže se u HRT-ovoj najavi TV premijere.

image
Snimanje u brijačnici u Veloj Luci
Privatni Album


Inače, HRT će na jesen prikazati ostatak serijala o Arsenu Dediću, Bošku Petroviću, Dinu Dvorniku, Dunji Vejzović, Đorđu Novkoviću, Ivi Robiću, Kvartetu 4M, Miljenku Prohaski, Ruži Pospiš Baldani, Vici Vukovu i Zdenku Runjiću.

Volarić ima u planu još 12 nastavaka serijala. Bila mu je, kaže, ogromna čast raditi filmove o tako velikim ljudima.

- Čak sam se posljednje dvije godine preselio natrag u Dubravu gdje sam proveo djetinjstvo, znate da je to zagrebački kvart na lošem glasu, ali je iskren i dao je mnoge glazbene zvijezde. Tu sam imao osobitu inspiraciju za rad.

Snimatelji serijala su Vjeran Hrpka i Domagoj Lozina, ton majstor Silvio Mojaš Fric, montažer Augustin Tino Bilandžić, šminkerica Sanja Krstulović i izvršni producent Davor Drezga.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 21:37