StoryEditor
ShowbizGLAS I STAS

Novo lice kultne emisije Maja Ciglenečki: 'Za neke voditelje mi uopće nije jasno kako su dospjeli na svoju poziciju'

Piše Vinko Paić
21. rujna 2019. - 22:02

Širokog osmijeha i prodornih plavih očiju, u utorak je iz novog, redizajniranog studija HRT-a gledateljima prvi put poželjela "dobro jutro", a atraktivnoj Zagrepčanki Maji Ciglenečki (31) stati pred kamere u 6.55 uskoro će sasvim prijeći u naviku.

Jer upravo je ona nova voditeljska akvizicija kultne jutarnje emisije "Dobro jutro, Hrvatska", u kojoj su stasali Oliver Mlakar, Željka Fattorini, Mirna Berend, Ana Brbora-Hum, Melita Hrengek, Barbara Kolar, Duško Ćurlić i brojni drugi.

Magistra engleskog te španjolskog jezika i književnosti na državnoj se televiziji prvi put pojavila prije devet godina u projektima vanjske produkcije; pamtimo njezina javljanja uživo u popodnevnoj emisiji "Život je lijep", a uz posao na televiziji Maja je i dobro poznati glas Drugog programa Hrvatskog radija.

Kako je došlo do vašeg angažmana u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska"?

– Primila sam poziv urednice Ane Milić. Idući dan smo dogovorile detalje, i to je bilo to!

Je li bilo uzbuđenja uoči prve emisije?

– Naravno, uzbuđenje je uvijek prisutno kada se upuštam u novi projekt, pogotovo ako mi predstavlja izazov, kao što je slučaj s ovom emisijom. Cijela se ekipa pobrinula da se osjećam dobro i dobrodošlo, kako ispred, tako i iza kamere, pa je vladalo pozitivno ozračje u kojem se nije teško opustiti.

Jeste li se pribojavali da vam ne pukne štikla kao što se dogodilo Ivani Debeljak kad je prvi put vodila emisiju?

– Moram priznati da se toga nisam ni sjetila, na sreću, ha-ha... Pribojavala sam se skliskog poda, ali sam imala povjerenja u ekipu iza kamere da mi neće zadati puno hodanja po studiju!

Hoće li vam biti teško ustajati rano ili ste više jutarnji tip?

– Jutarnji sam tip, tako da mi ovaj termin odgovara, kako za televiziju, tako i za radio. I za vrijeme studiranja bilo mi je lakše ustati u 4 sata ujutro i baciti se na učenje nego ostati budna do kasno u noć. Omiljena večernja aktivnost mi je rano leći u krevet, tako da sam od ranoga jutra spremna za sve što je na rasporedu. Situacija se malo promijenila otkako nam je došao Luka, koji nije velika spavalica, pa su noćna buđenja postala nešto na što sam navikla i s čime sam naučila funkcionirati.

Koje voditelje "Dobrog jutra" najviše pamtite?

– Kada bih morala nekoga izdvojiti, bila bi to Melita Hrengek. U jednom od brojnih analiziranja televizijskog programa, kojima sam sklona otkako znam za sebe, osvojila me svojom voditeljskom smirenošću, toplinom i profesionalnošću. Odmah sam je prihvatila kao voditeljski uzor. Zanimljivo je da je život posložio kockice tako da smo godinama kasnije postale vrlo bliske prijateljice. Danas se družimo, koliko nam obveze to dopuštaju, zajedno s našim mališanima.

Već smo vas imali prilike gledati u nekim projektima HRT-a. Je li vam nedostajao voditeljski posao?

– U zadnjih 10-ak godina uvijek sam, na ovaj ili onaj način, bila prisutna u medijima. Za vrijeme televizijske pauze radila sam na radiju pa je ta moja žeđa za eterom bila zadovoljena. Bila sam dio odlične ekipe Radio Sljemena, a početkom rujna sam se priključila timu Zlatka Turkalja na Drugom programu Hrvatskog radija. Angažman u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" zaokružio je cijelu priču na najbolji mogući način.

Što vam je privlačnije: radio ili televizija?

– Mislim da je kombinacija radija i televizije upravo ono što mi treba da bih se osjećala ispunjeno na poslovnom planu, jer oba su medija posebna i imaju svoje čari. Radio je intimniji i brusi jezik do najfinijih nijansi. Glas je u prvome planu, nema vizualne distrakcije. S druge strane, upravo taj vizualni segment na televiziji predstavlja dodatni izazov. Ima vrhunskih radijskih voditelja i spikera kojima ne znam spariti glas s licem kada ih sretnem na hodnicima HRT-a i uvijek mi je nekako žao zbog toga jer smatram da su zavrijedili da znamo tko su.

Mislite li da se u današnje vrijeme kod voditelja više cijeni izgled ili neke druge kvalitete?

– Iskreno, za neke voditelje mi uopće nije jasno kako su dospjeli na svoju poziciju. Ne mogu to objasniti ni izgledom, ni talentom, ni karizmom, ni elokventnošću. Ne pronalazim logiku. S druge strane, uživam gledajući voditelje koji su dorasli zadatku koji obavljaju, u njima je lako pronaći i uzor i inspiraciju. Vjerujem da, ako posjedujete kvalitetu, kad-tad će vam se pružiti prilika da pokažete što znate i možete.

Je li vam se ikad dogodio neki gaf u eteru?

– Koliko se sjećam, nije. Budući da je program uživo nepredvidljiv, naučila sam ne opterećivati se propustima kako mi to ne bi oduzimalo koncentraciju za ono što slijedi. Znalo se dogoditi da mi na trenutak odlutaju misli pa sam morala malo više improvizirati, ali mislim da gledateljima to nije bilo vidljivo.

Tko je vaš najveći kritičar?

– Najveći kritičar sam sama sebi. Trudim se biti realna oko svojih aduta i slabijih strana, kako bih u svakom trenutku bila svjesna na čemu trebam raditi. Kada primim kakvu kritiku, obično sam je već i sama svjesna. Komplimente, s druge strane, uvijek primam s dozom rezerve. Za svaki slučaj.

Gleda li vas dvogodišnji sin Luka na televiziji?

– Luka je znatiželjan, kreativan dvogodišnjak kojeg ne zanimaju "ozbiljni" sadržaji na televiziji. Ako nije crtić, okrenut će se svojim igračkama i naći drugu zanimaciju.

Kako najviše volite provoditi slobodno vrijeme?

– Slobodnog vremena zapravo nemam. Uz posao i malo dijete, sretna sam ako u danu uspijem odraditi sve što sam planirala. Trenuci opuštanja obično se svode na obiteljske šetnje prirodom ili kućna druženja s dragim susjedima navečer, kada uspavamo klince. To su neki trenuci u kojima ipak malo napunim baterije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. listopad 2020 05:05