StoryEditor
Showbiz.puna ratna oprema

Novinarka Ivana Petrović otkriva detalje stresnoga posla u doba koronavirusa i zagrebačkog potresa: ‘Ostavila sam sve po podu i odjurila u redakciju‘

30. ožujka 2020. - 13:43
Privatni album

Koronavirus posve je promijenio sve, osobito nakon ovih potresa u Zagrebu. Ostavila sam sve polomljeno što je palo s polica, sve knjige koje su popadale, a ima ih dosta, kao i pola litre maslinova ulja na podu u kuhinji i odjurila na posao..., tako kreće naš razgovor s Ivanom Petrović, urednicom, komentatoricom i novinarkom Nove TV, koja, kao i većina, proživljava jedne od najstresnijih dana u svom životu.

Živi sama, pa se protekle nedjelje u rano jutro samo čula s majkom, bratom i najmilijima da znaju da je dobro i uputila se raditi.
- S obzirom na to da smo sva službena putovanja suspendirali 1. ožujka zbog koronavirusa, mislila sam, s obzirom i na izvanredni raspored po kojem radimo, da ću imat malo više vremena posvetit se sebi, detaljnije pospremit svoj mali stan...

Čak sam počela posljednja dva vikenda peći kolače i ozbiljnije kuhat što jako volim i što me opušta... ali sad kako situacija eskalira, uglavnom zbog neodgovornih ljudi kojima više ne znam što treba učinit da bi im se utuvilo u glavu da se moraju ponašat prema pravilima, vrijeme provodim na poslu s maskom i rukavicama.

Potres je dodatni višestruki rizik - govori nam Petrović.

Pitamo je smatra li da bi novinari trebali imati beneficirani radni staž?

- Da, osobito novinari u dnevnom novinarstvu. I ne samo to već i puno bolja primanja kako bi mirnije mogli obavljati ovaj naš iznimno stresan posao.

Teroristički napadi i susret s Majkom Terezom

Na novinarskoj sceni prisutna je tridesetak godina, iza nje su brojna priznanja i niz događaja koje je popratila. Izdvojila nam je neke situacije i osobe koje su je se tijekom godina posebno dojmile.

- Ima ih mnogo koje sam upoznala kroz posao ili zahvaljujući svom poslu.

TV novinarstvo je “face to place” novinarstvo, pa puno toga daje, ali puno toga i uzme. U svakom slučaju, izdvojila bih svetu Majku Terezu i Henryja Kissingera.

Kao i sve pape u posljednja tri pontifikata. Svetog Ivana Pavla II., za čije mi se kanonizacije učinilo da je Berlinski zid pao drugi put samo u vječnosti. Benedikta XVI., velikog profesora Jozefa Ratzingera koji je sa svojim superiornim intelektom bez dvojbe jedna od osoba koja je obilježila 20. stoljeće.

I Franju koji je papa potreban u ovom vremenu. Njegova jednostavnost i odlučnost je ono što znakovi ovoga vremena traže. Od situacija ih je bilo svakakvih.

Posljednjih desetak godina, od terorističkih napada u Parizu i Bruxellesu, Londonu. U Bruxelles i London sam stigla s drugog zadatka. U London iz Den Haaga, a u Bruxellesu sam završila jer smo se uputili u Haag na presudu Karadžiću.

I dok smo bili u zraku to se dogodilo. Odradila sam i napade i presudu. To su sve situacije u kojima treba misliti brzo i ‘’prebacivat ‘’ mozak s teme na temu. Kad je papa Benedikt objavio odreknuće, urednici koja me uzbuđeno nazvala sam spustila slušalicu jer sam mislila da me zeza.

Samo pet minuta poslije pakirala sam se kao strijela, ispričala nam je Ivana Petrović, svojedobno i dobitnica nagrade za istraživačko novinarstvo.

Više mi ne prijete

Disciplina je to koja iziskuje truda, volje, angažmana, vremena, ali, nemojmo se lagati, treba imati i “nos” za takve stvari.

Međutim, borba za pravdu i istinu često rezultira i prijetnjama i drugim neugodnim situacijama. Je li se i ona susreće s tim?

- Da, to je bilo davno. Nagradu za istraživačko novinarstvo sam dobila 2003. godine za priču o ‘’ljubavi’’ politike i droge. To je bilo vrijeme u kojem sam i primala prijetnje jer smo počeli s demontažom kriminalnog podzemlja i njegova političkog i prije svega pravosudno-policijskog nadzemlja...Nismo, nažalost, u tome posve uspjeli...

Tu vrstu “pozdrava’’ ne primam već godinama.

Bili ste radijska novinarka, televizijska, urednica ste...što je vaš daljnji cilj?

Bernastein je rekao ‘’sve je kretanje, nema cilja’’. Imala sam ponuda za prilično zahtjevne poslove izvan novinarstva, ali sve sam to zasad stavila na čekanje iz više razloga. Najbitniji je taj da ostajem dok god ljudima mogu nešto dati, a TV ekran je za to najbolji medij...Vidim to po reakcijama naših gledatelja.

A evo što misli o tome kakva je kao šefica?

- Ha ha, mi smo mala redakcija i naš odnos je prije svega kolegijalan.

Zadovoljna sam kad vidim novinare koje sam zatekla kad sam došla na Novu TV. Katarinu, Jasminu, Danijela koliko su sazreli u ovih 15 godina, i profesionalno i životno i koliko su izvrsni, pouzdani, temeljiti ma sve...

Vibor je najmlađi, kod nas je nepunih pet godina i pun je ideja. Ali odgovor na to pitanje možete prije svega dobit od njih ne od mene - smatra Petrović, koja se u svojoj karijeri ostvarila i kao predavač na Fakultetu političkih znanosti.

Postoje li neke neostvarene ambicije koje se ne tiču novinarstva?

Uglavnom ne, ali uvijek ima izazova, živimo u zanimljivim vremenima.

Fali mi Korčula

Koji su vaši hobiji i omiljeni trenuci opuštanja?
Čitanje, jako volim čitati. Vjerovali ili ne, slabo kod kuće gledam televiziju, uzmem knjigu i pustim dobru glazbu s CD-a.

Klasiku, sakralnu glazbu pop ili rock. Kako kad.

Volim i kuhat, dosta nastojim pješačiti, a kao svaka Dalmatinka i bivša plivačica i 'bućnut se' u bazen. Prijatelji me zezaju da bolje plivam nego što hodam... Što idem starija, moja Korčula mi sve više nedostaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. siječanj 2021 03:34