StoryEditor
ShowbizOdličan potez

Netipična kraljevska obitelj: nizozemska princeza nakon srednje škole odbila oko 12 milijuna kuna džeparca

Piše PSD
16. lipnja 2021. - 10:01

Kako još ne može obavljati kraljevske dužnosti, nizozemska princeza odlučila je vratiti novac koji će stizati na njezin račun kada navrši 18 godina, piše Gloria.

Princeza Catharina-Amalia od Nizozemske napravila je potpuno neočekivan potez kojim je pokazala da nije razmažena kraljevna. Najstarija kći kralja Willem-Alexandera i kraljice Maxime poslala je ručno pisano pismo nizozemskom premijeru Marku Rutteu u kojem ga je obavijestila da ne želi primati godišnji doplatak od oko 1.6 milijuna eura (oko 12 milijuna kuna).

Naime, na ovaj pozamašan iznos Catharina-Amalia ima pravo kada u prosincu ove godine navrši 18 godina, no ona ga ne želi primati dok ne preuzme službene kraljevske dužnosti. Rekla je da će vratiti novac koji će i dalje dolaziti na njezin račun dok bude studirala.

"Neugodno mi je uzimati novac dok ne dajem ništa zauzvrat i dok znam da je drugim studentima puno teže, pogotovo u ovo pandemijsko vrijeme", poručila je princeza.

Inače, doplatak koji će dobivati iznosi 300.000 eura te oni idu direktno njoj, a još 1.3 milijuna eura dobiva za pokrivanje troškova osoblja.

Catharina-Amalia položila je sve završne ispite u srednjoj školi i planira uzeti godinu pauze prije odlaska na fakultet. U skladu s nizozemskom tradicijom, podigla je zastavu zemlje zajedno sa svojim ruksakom u videu podijeljenom na službenim profilima njezine obitelji na društvenim mrežama.

"Upravo su mi javili da sam položila ispit. Čestitam svim maturantima i ostalim kolegama koje čeka još posla", napisala je princeza uz video.

Nizozemski premijer čestitao je Catharini na završetku srednje škole i poručio joj da razumije i cijeni njezinu odluku.

Na kraljev dan (proslavi rođendana kralja Willem-Alexandera) početkom ove godine, princeza je otkrila zašto je odlučila pauzirati godinu.

"Želim malo putovati, otkrivati ​​svijet, raditi stvari koje možda neću moći za dvadeset godina", kratko i jasno je objasnila.

Ipak, njezina odluka o vraćanju novca možda proizlazi iz činjenice da je njezinoj obitelji u posljednje vrijeme pala popularnost jer su prošle godine putovali u Grčku usred pandemije. Nizozemska javnost bila je potpuno šokirana ovime pa je kraljevska obitelj prekinula odmor i vratila se kući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 10:01