StoryEditor
ShowbizUnosan posao

Neprocjenjiva ostavština Davida Bowieja dobila je cijenu: nasljednici su odlučili prodati glazbena prava

Piše Tanja Vučićević/Gloria
5. siječnja 2022. - 20:55

Nekoliko dana prije 75. obljetnice rođenja Davida Bowieja, kompanija Warner Music Group zaključila je unosan posao: kupila je kompletan glazbeni katalog legendarnog britanskog glazbenika nastao tijekom šest desetljeća, uključujući hitove "Heroes" i "Let's Dance".

Dogovor sklopljen s nasljednicima prava na njegovu glazbu uključuje pjesme s 26 studijskih albuma objavljenih tijekom njegova života, kao i posthumno izdanje studijskog albuma "Toy", a postignut je uoči njegovog rođendana 8. siječnja za cijenu od nešto veću od 250 milijuna dolara, piše Gloria.

Proslavio se 1969., najprije u domovini, hitom "Space Oddity" čije su riječi, kako je jednom priznao, nadahnute filmskim klasikom Stanleyja Kubricka "2001: Odiseja u svemiru" . Dok je pisao tu pjesmu, povukao je pokoji dim “trave”, u skladu s prilično divljim stilom života kakav je tada imao.

Nedugo nakon uspjeha s pjesmom "Space Oddity", svojom glazbom je 1972. „pokorio” Ameriku u čemu mu je pomogao bezvremenski hit "Ziggy Stardust". Od tada pa sve do prerane smrti u 69. godini, 10. siječnja 2016., bio je glazbena kategorija za sebe, a i njegov se životni stil s vremenom promijenio, pogotovo otkako se 1992. oženio supermodelom Iman s kojim ima kćer Alexandriju Zahru (21).

S prvom suprugom, američkom manekenkom i glumicom Angie Bowie, dobio je sina Duncana Jonesa (50), britanskog redatelja poznatog po filmovima “Izvorni kod”, “Warcraft: Početak” te “Mute”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2022 01:13